Atvaļinājumu laiks: padomā par drošības jautājumiem

Pirms steidzam baudīt brīvdienas un doties atvaļinājumā, vērts nodrošināties, lai izvairītos no dažādiem nepatīkamiem pārsteigumiem.

Starp tiem bieži ierindojas dažādas likstas mājoklim, auto vai pašu veselībai. Tāpēc ļoti būtiski arī atvaļinājumu laikā padomāt un parūpēties par sev tuvām un nozīmīgām lietām, ja tas vēl nav izdarīts.

Mājoklis – dabas stihiju un pašu nejauši radīti bojājumi

Vasarās, kad baudām atvaļinājumus, bērniem ir skolas brīvlaiks un mājās ir daudz lielāka aktivitāte, vairāk tiek saņemti apdrošināšanas atlīdzības pieteikumi par netīši sabojātu iedzīvi un citām nejaušām likstām. Kā liecina Swedbank apdrošināšanas dati, apmēram katrs ceturtais apdrošināšanas gadījums (23%) saistīts ar iedzīves bojājumiem vai to zudumu.

Tāpat likumsakarīgi, ka tieši vasarās visbiežāk tiek saņemti apdrošināšanas atlīdzības pieteikumi par dabas stihiju radītajiem bojājumiem.

Latvijā vasaras periodā negaisi ir bieža dabas parādība. Vidēji no maija līdz augustam tie ir 17 reizes, bet maksimālais to skaits šajā periodā ir bijis virs 40. Apkopojot datus par pērn lielākajām izmaksātajām apdrošināšanas atlīdzībām par bojājumiem, ko mājoklim radījušas dažādas dabas stihijas, secināms, ka tās mērāmas pat vairākos desmitos tūkstošu eiro.

Tāpēc mājokļa apdrošināšana pasargās tevi un tavu ģimeni no iespējamiem finansiāliem zaudējumiem. Ne tikai gadījumos, ja mājoklis tiktu apzagts, kas kopumā notiek salīdzinoši reti, bet arī no tādām raizēm kā nopludināts savs un, iespējams, arī kaimiņa dzīvoklis, paša nejauši radītiem bojājumiem un citām likstām.

Auto – zvēri, bedres un pašu neuzmanība

Īpaši karstā laikā bieži vien autovadītāji zaudē modrību un iekļūst ceļu satiksmes negadījumos savas neuzmanības dēļ vai izvēloties braukšanas apstākļiem nepiemērotu ātrumu. Uz lauku ceļiem autovadītājus pārsteidz meža zvēri, bedres un citas nedienas.

Tāpat, gaisa temperatūrai turoties virs 30 grādiem, uz autoceļu virskārtas var veidoties asfalta izsvīdumi, kas var būt slideni, tādēļ autovadītājiem šajā laikā jābūt īpaši uzmanīgiem.  

Daudzi vasarā arī izvēlas doties tuvākos un tālākos izbraucienos ar savu auto. Ceļošanai ar automašīnu ir savas priekšrocības, ko novērtē daudzas ģimenes Latvijā, īpaši šobrīd, kad viena no prioritātēm, plānojot ceļojumu, ir rūpes par veselības drošību. Lai ceļojums būtu pilnībā drošs un bez liekiem pārsteigumiem, noteikti pirms brauciena pārliecinies par OCTA un KASKO polises darbības teritoriju un spēkā esamību, kā arī par auto tehnisko stāvokli un aprīkojumu.

Ja dodies ceļojumā – parūpējies par savu drošību

Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, kāda daļa iedzīvotāju izmanto iespēju vasarā doties atpūtā ārpus Latvijas. Ja arī tev ir šādi plāni, atceries parūpēties par savu drošību ceļojuma laikā, izvēloties ceļojuma apdrošināšanu, kas iekļauj arī Covid-19 riskus.

Tā ir iespēja sevi pasargāt no tādiem riskiem kā, piemēram, ceļojumu atcelšana vai  arī medicīniskie izdevumi ārvalstīs Covid-19 dēļ.

Swedbank ceļojumu apdrošināšanā aizsardzība pret Covid-19 ir iekļauta bez papildu maksas, arī attiecībā uz ceļojuma apdrošināšanu kredītkaršu (Zelta, Platinum) lietotājiem.

Uzmanies no traumām

Tieši sadzīviskās situācijās, kad vismazāk to gaidām, ir lielākā varbūtība gūt dažādas traumas – sākot no saišu plīsumiem līdz pat lūzumiem.

Kā rāda Swedbank dzīvības apdrošināšanas dati izteikti biežāk cilvēki guvuši traumas krītot pa trepēm vai no kāda paaugstinājuma, kā arī paslīdot uz ielas vai mājās, pērn vien retais guvis traumas sportojot vai strādājot.

Lai traumas gadījumā nebūtu jāuztraucas par savām finansēm, apdrošinot dzīvību, ir iespējams izvēlēties arī traumu papildapdrošināšanu. Tā dod drošības sajūtu – ja ar mani notiks kas neparedzēts, ģimenes budžets un labbūtība netiks ietekmēta.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?