Septiņi Latvijas dabas brīnumi, kas jāredz ikvienam

Burvīgus dabas skatus var ieraudzīt ne tikai eksotiskās valstīs. Lūk, septiņas lieliskas un unikālas vietas, kuras noteikti vajadzētu redzēt ikvienam, jo dabas tūristiem mūsu zeme ir īsta paradīze.

  • Swedbank Blog saturs pieejams arī audio formātā - klausies kur un kad tev ērtāk!

Dabas daudzveidība, unikāli veidojumi, lieliskas pastaigu un pārgājienu takas – laipni lūgti Latvijā!

Daugavas loki

Unikāls dabas parks, kas atrodas Latgales dienvidaustrumos un iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā. To veido astoņi 4−6 kilometrus gari Daugavas loki jeb meandri, kurus uzskata par senākajiem Daugavas ielejas veidojumiem, kur upe saglabājusi savu dabisko tecējumu. Tie izveidojušies pirms aptuveni 13−15 tūkstošiem gadu un ir gleznaina pastaigu vieta ar dabas takām, 35 kilometrus garu veloceliņu un ainaviskiem skatu torņiem.  Īpaši iespaidīgs būs brauciens ar laivu. Teritorijā var aplūkot senus pilskalnus un citus objektus.

Velnišķīgais klusums Velnezerā

Velnezers jeb Čertoks, iespējams, ir klusākā un maģiskākā vieta Latvijā. Zaļganais, nekustīgais ūdens klajums, kurā neietek neviena upīte, ir gluži kā magnēts tūristiem, bet atbaida meža iemītniekus. Šeit nav dzirdama kukaiņu sisināšana vai putnu dziesmas. Velnišķīgs klusums. Vietējo iedzīvotāju nostāsti liecina, ka mežā, caur kuru jādodas uz Velnezeru, regulāri apmaldās cilvēki.

Spocīgais Pokaiņu mežs

Vēl viena mītiem un leģendām apvīta vieta ir Pokaiņu mežs. Tajā sastopami dažādu izmēru akmeņu krāvumi, pauguri un ielejas, kas viss kopā rada unikālu ainavu. Tie, kam patīk maģija un kas tic mistiskām lietām, mežā var sajust īpašu auru vai pat redzēt vīzijas, bet parastam dabas cienītājam mežs ir fantastiski skaista pastaigu vieta. 

Dunikas purva taka

Viena no garākajām purva takām Eiropā. Atšķirībā no Ķemeru purva takas, laipa šķērso visu purvu. Purvā var redzēt unikālus aizsargājamos augus, visdažādāko putnu populācijas, un runā, ka to esot iecienījuši vilki kā labu vietu mazuļu audzināšanai. Aculiecinieki stāsta, ka saulrieta krāsas Dunikas purvā esot neatkārtojamas jebkurā gadalaikā.

Kaltenes kalvas

Tie, kuri bijuši Kaltenes jūrmalā, allaž sajūsminās par milzu akmeņiem, kas gluži kā milzu bruņurupuču bars dodas jūrā, bet vēl pārsteidzošāki ir tuvējā meža akmens krāvumi jeb Kaltenes kalvas. Milzu akmens grēdas zinātnieki uzskata par ledus laikmeta šļūdoņa sanestiem, bet vietējie – par vella darbu. Diemžēl lielāko no tām cilvēki gandrīz pilnībā iznīcinājuši un atlikusi “vien” divus metrus augsta, 300 metrus gara grēda, kas savulaik bijusi koku galotņu augstumā. Tomēr skats joprojām ir iespaidīgs, un īpašas sajūtas mežā garantētas. Pēc tam, protams, var doties arī uz jūru.

Kazu grava

Nonākot Kazu gravā, rodas sajūta, ka esat nokļuvuši kādā no Gredzenu pavēlnieka vai citas iespaidīgas pasaku filmas epizodē. Gleznaini klinšu atsegumi, caur kuriem dejo septiņavotu ūdenskritums, kas ir viens no augstākajiem Latvijā, dīķis ar pārsteidzoši dzidru ūdeni, kurš pilnībā atdots bebru komūnas rīcībā, turpat netālu ala, kurā mājo teju visas zināmās Latvijas sikspārņu sugas… Pasaka.

Līču−Laņģu klintis

Līdzīgus klinšu veidojumus var sastapt gan Gaujas, gan Amatas krastā, bet Līču−Laņģu klintis, lai arī atrodas Gaujas senlejā, no upes nav pat redzamas. Klinšu pakājē ceļu uz zemes virsmu atraduši deviņi avoti, kuri gadsimtu gaitā radījuši deviņas alas un nišas. Klinšu apkaimē izveidota pastaigu taka, kas ļauj redzēt arī citus avotu darbus un nedarbus, izbaudot ūdens un akmens nesteidzīgo mūžības ritumu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?