TOP 10 ārvalstu galamērķi skolēnu brīvlaikā

Skolēnu brīvdienas daudzas ģimenes izmanto, lai kopīgi atpūstos un ceļotu ne vien Latvijā, bet arī ārzemēs.

Tādēļ kopā ar tūroperatoru un ceļošanas ekspertu “Latvia Tours” esam apkopojuši TOP 10 ārvalstu ceļojumu galamērķus, kurus skolēnu brīvlaikā varēs baudīt gan lieli, gan mazi ceļošanas entuziasti.

"Latvia Tours" pārstāve Ivita Spulle norāda, ka populārākie ceļojuma galamērķi ģimenēm ar bērniem šobrīd ir Ēģipte, Turcija, Tenerife un Madeira, kā arī slēpošanas kūrorti Itālijā un Francijā, savukārt eksotiskākam ceļojumam tiek izvēlēti Apvienotie Arābu Emirāti un Taizeme.

Lai pienācīga atpūta kādā no izvēlētajiem galamērķiem sagādātu ne tikai prieku visai ģimenei, bet arī saskanētu ar atvēlēto budžetu, tūroperators iesaka apsvērt ceļojumu iegādi jau iepriekšpārdošanas laikā, kad cenu piedāvājums būs visizdevīgākais.

Galamērķu izvēlē klasiskas vērtības

Skolēnu brīvlaiku ceļojumu top augšgalā tradicionāli ierindojas Ēģipte un Turcija, kas patiesi var lepoties ar ģimenēm piemērotu bagātīgu viesnīcu klāstu. Populārais koncepts “viss iekļauts” sniegs iespēju atpūsties pilnvērtīgi un izbaudīt atpūtu kopā ar ģimeni, nedomājot par ēdināšanu, dzērieniem un plašajām izklaides iespējām. Ēģiptē bērnus pārsteigs ne tikai izklaide viesnīcās, bet arī niršana Sarkanajā jūrā, safari izbraucieni ar džipu, izjādes ar kamieļiem, delfīnu šovi, brauciens uz Kairu, Gizas piramīdas un Lielās Sfinksas apskate.

Turcijas pilsētā Stambulā var apskatīt bagātīgu kultūras mantojumu - Zilo mošeju, Sofijas katedrāli, kā arī sinagogas un baznīcas -, kas ir neatņemama vēstures sastāvdaļa. Tāpat Stambulā noteikti jāieplāno Slēgtā tirgus apskate, kas ir viens no lielākajiem apjumtajiem tirgiem pasaulē. Citās Turcijas pilsētās, piemēram, Antālijā, var doties uz Jūras bioloģijas muzeju, kurā ir vairāk nekā pieci simti jūras dzīvības sugu. Savukārt relaksēties varēs Pamukkale termālajos baseinos Denizili provincē.

Arī Tenerife ir viena no izslavētiem ģimeņu ceļojumu galamērķiem, kur gan vecāki, gan bērni būs priecīgi par aktivitāšu daudzveidību. “Noteikti iesakām ģimenēm apmeklēt Loro parku, kur ir iespēja apskatīt aptuveni 400 dzīvnieku sugas. Diena paies brīnišķīgos iespaidos, redzēsiet skaistus šovus ar delfīniem, jūras lauvām. Parkā jūs sagaidīs pērtiķi, bruņurupuči, krāsainas zivis, karaliski tīģeri un daudz kas cits. Ar Loro parka biļeti var apmeklēt arī Siam parku, kur būs iespējams izklaidēties ūdens atrakcijās, slidkalniņos un peldbaseinos,” stāsta "Latvia Tours" pārstāve Ivita Spulle.

Tāpat sala ir interesanta ar savu vēsturi, ko iepazīt palīdzēs brauciens pa Guimar piramīdām vai Maska pirātu ciemu, uz ko ceļš ved caur Tenerifes Nacionālo parku. Aizraujošs būs arī bruņinieku turnīra apmeklējums San Migel pilī, kā arī ekskursijas pa senajām La Laguna, Kandelārijas, Garačiko, La Orotava pilsētām un salas galvaspilsētu Santa Cruz De Tenerife.

Garākām brīvdienām - tālo valstu eksotika

Ģimenes, kas var atļauties garākas brīvdienas pavadīt ar bērniem, par eksotisko galamērķi izvēlas tropu paradīzi Taizemi. Tā pieredzei pavērs noslēpumainos budistu tempļus, koraļļu rifus, tropu augus un austrumu tautu ēdienu burvību. Taizemes kūrorti ir ļoti daudzveidīgi un piedāvā neskaitāmas izklaides un atpūtas iespējas ģimenēm ar bērniem.

Bangkokā ir iespēja pavadīt laiku, apmeklējot virkni iespaidīgu tempļu, piemēram, Grand Palace, Wat Pho un tādu autentisku vietu kā „peldošais tirgus” un Mae Klong dzelzceļa tirgus. Dodoties uz Taizemi, noteikti nevar palaist garām Krabi salu apmeklējumu, kur varēsiet apskatīt pasaules slaveno Tiger Cave templi, baudīt Taizemes gastronomijas garšu nakts tirgū, peldēties ūdenskritumos vai pastaigāties pa upes krastu Krabi pilsētā.

Savukārt ģimenes, kas ceļojumam var atvēlēt lielāku budžetu, izvēlas doties uz tādu galamērķi kā, piemēram, Apvienotie Arābu Emirāti, kuros mūsdienu augstās tehnoloģijas satiek senās arābu tautas tradīcijas un pārsteidz ar savu eksotisko vidi un kultūru.

Dubaija un Abū Dabī ir iecienītākā izvēle atpūtai Arābu Emirātos. Ceļotāji bieži apvieno abu emirātu apskati vienā ceļojumā, jo starp tiem kursē ērts sabiedriskais transports. AAE piedāvā ērtu un plašu spektru ģimenes brīvdienām: nokļūšanu ar tiešo reisu, siltu klimatu jebkurā gadalaikā, vienu no pasaulē labākajiem apkalpošanas un servisa līmeņiem viesnīcās un balto smilšu pludmales. Jāmin arī bagātīgais kultūrvēsturiskais mantojums, piemēram, Šeiha Zaida mošeja, iespaidīgie muzeji kā Abū Dabī Luvra, Dubaijas nākotnes muzejs, pasaules lielākie debesskrāpji un iepirkšanās centri, totarp Burj Khalifa, Dubai mall, fantastiski atrakciju parki un piedzīvojumi, piemēram, Dubaijas Zoo, Akvariums, kā arī pastaigas brīnišķīgos botāniskos dārzos,” stāsta “Latvia Tours” pārstāve.

Aktīvās atpūtas cienītājiem

Aktīvās atpūtas cienītājiem, īpaši pavasara skolēnu brīvlaikā, piemērots galamērķis būs visu gadu ziedošā un zaļā Madeira. “Pārgājienu takas pa kalniem, gleznainā okeāna piekraste, alas, ūdenskritumi un krāšņi dabas parki ir piemēroti kā sportistiem, tā mazāk pieredzējušiem tūristiem un lieliski derēs arī bērniem,” norāda "Latvia Tours" pārstāve Ivita Spulle.

Viens no Madeiras lielākajiem apskates objektiem ir Monte Palace tropiskais dārzs, kas atrodas kalnos augstu virs Funšalas. Dārzos ir tūkstošiem eksotisku augu un daudz savvaļas dzīvnieku. Pašu krāšņo un arhitektūras bagāto Funšalas pilsētu no putna lidojuma izdosies apskatīt, braucot ar gaisa trošu vagoniņu. Vecpilsētā ir arī krāsains un dzīvīgs tirgus Mercado dos Lavradores, kur vietējie iegādājas zivis un augļus. Savukārt jautrības cienītāji var izbaudīt nobraucienu ar īpašām kamanām.

Lai noķertu pirmos saules starus, nebūt nav nepieciešams doties vien uz siltajām zemēm. Pavasara skolēnu brīvlaikā arvien vairāk interesentu izvēlas kvalitatīvu atpūtu piedāvātajos franču Club Med kūrortos, kas piedāvā “viss iekļauts” atpūtu Francijas vai Itālijas Alpos. “Ēdināšana un dzērieni visas dienas garumā, pacēlāju kartes, profesionāli instruktori, bērnu klubi, dienas un vakara izklaides – tas sniegs iespēju izbaudīt pilnvērtīgu atpūtu ikvienam,” atzīmē tūroperatora pārstāve. Francijas un Itālijas Alpu dažādo grūtību pakāpju trases būs piemērotas kā slēpotājiem un snovbordistiem, tā arī ģimenēm ar bērniem un jauniešiem.

Neatņemama ceļojuma sastāvdaļa – apdrošināšana

Ceļojuma atcelšana, pārtraukšana vai aizkavēšanās lielākoties pārsteidz mūs nesagatavotus un brīdī, kad saprotam - ceļojums nenoritēs kā iecerēts, tas var sagādāt ne tikai pārdzīvojumus par ilgi plānota un gaidīta brauciena atlikšanu, bet arī neplānotus izdevumus.

Būtisku iespaidu uz tendencēm polises iegādē atstājis arī pandēmijas periods, kas licis cilvēkiem pret ceļojumu atcelšanu izturēties daudz rūpīgāk, izvērtējot riskus. Tādēļ “Latvia Tours” iesaka ikvienam tūristam iegādāties ceļojumu apdrošināšanu, kurā iekļautas arī izmaksas COVID inficēšanās gadījumā.

“Apdrošināšanas polise ir labākais veids, kā ceļojuma laikā sevi pasargāt no neplānotiem izdevumiem pēkšņas saslimšanas gadījumā, notiekot nelaimes gadījumam, nozaudējot bagāžu, atceļot vai aizkavējoties lidojumam un citos gadījumos,” piebilst Ivita Spulle.

Svarīgi atcerēties – neapdrošināts ceļotājs nav pasargāts no papildu izmaksām un, analizējot apdrošināšanas gadījumus, vienam ceļotājam ceļojumu atcelšanas vai pārtraukšanas gadījumā zaudējumu apmērs var variēt no vairākiem simtiem eiro līdz pat vairākiem tūkstošiem.

“Aizvadītā gada laikā mūsu klientiem lielākās atlīdzības summas bija par ziemas sporta veidu traumām. Apdrošinātājs izmaksāja vairāk nekā astoņus tūkstošus eiro ārstēšanai vienas apdrošināšanas ietvaros. Un šeit ir jāpiemin, ka pati polise maksāja ap 12 eiro. Tādēļ svarīgi ģimenes brīvdienās ņemt vērā ne tikai visu ceļotāju vēlmes, bet arī prioritātes,” uzsver “Latvia Tours” pārstāve Ivita Spulle.

Arī Swedbank apdrošināšana rāda, ka ceļotāji regulāri saskaras ar dažādām ķibelēm. Tā pērn visbiežāk atlīdzības izmaksātas personisko mantu bojājumu vai zādzības gadījumos (vidējā atlīdzība ap 830 eiro), par medicīniskās palīdzības saņemšanu ārzemēs (katrs ceturtais gadījums, vidējā atlīdzība ap 610 eiro), kā arī ceļojuma maršruta un tā grafika izmaiņu gadījumos (40% gadījumā atlīdzība ap 690 eiro), kur visbiežākais negadījuma iemesls bija ceļojuma atcelšana negaidītas ceļotāja vai tā ģimenes locekļa saslimšanas dēļ.

Zini, ka ceļojumu apdrošināšana ir iekļauta arī atsevišķu kredītkaršu priekšrocībās. Tas nozīmē, ka kredītkaršu īpašniekiem, plānojot ceļojumu, nav papildus jālauza galva par ceļojumu apdrošināšanu – tā ir vēl viena ekstra, ko piedāvā kredītkarte. Turklāt ceļojumu apdrošināšana attiecas ne tikai uz kredītkartes īpašnieku, bet visu ģimeni. Piemēram, gan Swedbank Zelta, gan Swedbank Platinum kredītkartes garantē 750 000 limitu medicīnas izdevumiem katram ģimenes loceklim. Tas ir īpaši būtiski, jo tieši ceļojumu laikā nereti izmēģinām dažādas jaunas iespējas un iesaistāmies avantūrās, ko citkārt varbūt nedarītu. Piemēram, kāds ceļotājs Spānijā, braucot ar velosipēdu, krita un guva nopietnus savainojumus, kā rezultātā tika veikta operācija un bija nepieciešama ārstēšanās vietējā slimnīcā, par ko apdrošināšana izmaksāja 8000 eiro atlīdzību.

Savukārt vecākiem būtiski zināt, ka kredītkartes apdrošināšana sedz arī tos gadījumus, ja bērna saslimšanas gadījumā plānotajā ceļojumu diemžēl nevarat doties. Šādā gadījumā tiks atmaksāti jau iztērētie līdzekļi par plānoto ceļojumu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?