Kur Latvijā baudīt mākslu?

Lielveikalos pavadītās dienas lietderīgi aizstāt ar investīcijām savas personības attīstībā, un Latvijā netrūkst vietu, kur baudīt mākslu un atpūsties gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Ikvienam, kurš nolēmis pašizglītoties un vēlas kļūt par pilnvērtīgu kultūras cilvēku, ir vairākas iespējas, kā sākt šo procesu.

Var ierakstīt Google meklētājā vaicājumu tuvākajai izstādei, var atvērt kāda laikraksta afišu vai arī pajautāt zinošam cilvēkam. 

Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA

Pilnībā rekonstruētā un restaurētā Venēcijas renesanses stila ēka ar bagātīgiem interjeriem. Ēka pati par sevi ir ievērības cienīgs galamērķis. Muzejā "RĪGAS BIRŽA" apskatāmas sešas pastāvīgās ekspozīcijas.

  • Ēkas ceturtajā stāvā atrodas Eiropas mākslas galerija, kur redzama 16.–20. gadsimta glezniecība, tēlniecība, porcelāns, un blakus esošais Sudrablietu kabinets ar Baltijas, Krievijas, Vācijas 17.–20. gadsimta dārgmetāliem.
  • Trešais stāvs ir mājvieta Āzijas mākslas galerijai, kur iespējams iepazīties ar 17.–21. gadsimta Japānas, Ķīnas, Indijas un Dienvidaustrumāzijas mākslu. Šajā pašā stāvā atrodas arī Senās Ēģiptes kabinets ar tūkstošiem gadus seniem artefaktiem, Antīkās mākslas kabinets, kas parāda muzeja Senās Grieķijas un Romas keramikas, numismātikas un tēlniecības krājumu un Rēriha gleznu galerija, kur apskatāma Nikolaja Rēriha (1874–1947) glezniecības kolekcija.
  • Lielā izstāžu zāle ar iespaidīgajām Skotijas granīta kolonnām, kas līdz muzeja atvēršanai kalpojusi kā biržas galvenā darījumu zāle, ir vieta lieliem starptautiskiem mākslas izstāžu projektiem, toties vēsturiskie Šāra un Kavicela pagrabi – mājvieta interešu klubiem.  

LU Botāniskais dārzs

Ģimenēm draudzīgais un ar katru gadu arvien vairāk godību atguvušaos (vai drīkst piebilst – pateicoties Teterevu ģimenei) Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs dibināts 1922. gadā un tā 15 hektāros var iepazīt Latvijas un pasaules augus - vairāk nekā 6000 dažādības. Bērniem prieks būs arī par Tauriņu māju un Palmu māju, bet atjaunotā dīķa ekspozīcija kļuvusi par patieso dārza centru un galveno fotografēšanās punktu ar ūdensrozēm, skatu laukumu un piknika vietu.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir lielākā profesionālās mākslas krātuve valstī, kas ieņem nozīmīgu vietu kultūras vērtību uzkrāšanā, saglabāšanā, popularizēšanā Latvijā un ārvalstīs. Tajā regulāri tiek organizētas mākslas izstādes, izglītojošas aktivitātes un kultūras pasākumi. Atsevišķa muzeja programma ģimenēm ar bērniem radīta ar dažādām spēlēm un uzdevumiem, lai apmeklējumu padarītu piemērotu un interesantu arī mazākajiem mākslas iepazinējiem. “Ģimenes somas” ideja jau saņēmusi atzinības un balvas.

Marka Rotko mākslas centrs

Pirmām kārtām Marka Rotko mākslas centra apmeklējums tā ir unikāla iespēja, nedodoties uz ārvalstīm, redzēt Rotko oriģināldarbus. Laikmetam atbilstoši un atjautīgi ir veidota arī ekspozīcija, kas iepazīstina ar mākslinieka dzīvi un mākslu dažādos dzīves periodos. Paralēli tam tiek organizētas arī mainīgas izstādes. Visbeidzot, liels prieks par atjaunoto un sakārtoto vidi –centrs atrodas atjaunotā valsts nozīmes piemineklī Artilērijas arsenāla ēkā.

Kuldīga

Pilsēta ar ļoti konsekventu pieeju pilsētvides un arvien bagātākas kultūras dzīves attīstīšanai, tostarp sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Restaurētās koka ēkas romantiskās ieliņās, mājīgās kafejnīcas, āra kino vasarās un pārbūvētā 19. gs. sinagoga, kas mūsdienās kļuvusi par mājvietu bibliotēkai un mākslas namam ar aktīvu izstāžu darbību. Kuldīgā iespējams atrast interesantas nodarbes gan lieliem, gan maziem, kā ziemā, tā arī vasarā.

  • Uzzini vairāk par aktualitātēm, ko apskatīt un izbaudīt Kludīgā: VisitKuldiga.lv

Mākslas stacija “Dubulti”

Viena no retajām vietām pasaulē, kur atjaunota un funkcionējoša transporta stacija apvienota ar laikmetīgās mākslas izstāžu zāli, tā mākslu padarot par ikdienas dzīves sastāvdaļu. Mākslas stacijā "Dubulti" izstādes notiek regulāri, tāpēc vērts ikreiz iegriezties stacijā vai apvienot to ar pludmales apmeklējumu vasarā vai tradicionālajām rīdzinieku ziemas pastaigām gar jūru.

Koncertzāle “Gors” Rēzeknē

Pirmā pilsēta, kurā mūsdienās uzcelta pilnīgi jauna koncertzāle pēc latviešu arhitektu projekta ar lielisku akustiku. Koncertzāle "Gors" dažādām gaumēm piemērotās un dzīvīgās programmas dēļ kļuvusi par Latgales puses kultūras dzīves epicentru. 

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?