Mammas pieredze: vai viegli ceļot kopā ar bērniem

Vai doties ceļojumā ar bērniem ir neiespējamā misija?

Piedzimstot bērniem, jaunie vecāki nereti samierinās ar domu, ka tagad vismaz uz dažiem gadiem jāaizmirst par ierasto dzīvesveidu un jāatsakās no saviesīgās dzīves un kultūras pasākumiem, nerunājot jau par tik sarežģītu procesu kā ceļojumi.

Tomēr tā gluži nav – ceļot kopā ar bērnu ir iespējams jau pirmajos dzīves mēnešos.  Par to ir pārliecināta divu puiku mamma un bloga viensplusviens.lv autore Laura Grēviņa. 

Ceļojums ar trīs mēnešus vecu bērnu

Ar vecāko dēlu pirmoreiz kopā devāmies ceļojumā, kad viņam bija 11 mēneši. Sākotnēji vēlējāmies izmantot izdevību, ka bērnam līdz divu gadu vecumam vēl nav jāpērk pieaugušo aviobiļete, tādēļ arī izlēmām par labu ceļojumam uz Portugāli. Savukārt jaunākajam dēlam pirmais ceļojums bija laikā, kad viņš bija tikai trīs mēnešus vecs. Tolaik bijām izlēmuši ceļot uz uz Romu un tās apkārtni.

Jāizvēlas pareizais laiks lidojumam

Mēs esam atvērti doties uz ļoti dažādām valstīm. Ar laiku, bērnu vecumam pieaugot, mūsu kopīgie ceļojumi ir pamainījušies. Lai gan nekad neesam izvēlējušies ceļot ar mērķi nonākt kūrortā, tomēr galamērķa izvēle un tur plānotie apskates objekti noteikti mainās līdz ar bērna vecumu. Mums kopumā patīk doties uz dzīvīgām vietām, pilsētām, bet tajā pašā laikā ir svarīgi, lai netālu būtu vieta, kur atpūsties un pabūt dabā, piemēram, okeāns vai jūra, dabas takas. 

Domājot par ceļojuma galamērķi, lielākoties mūsu izvēli nosaka lidojumi. Gan tas, cikos ir izlidošana un cik garš būs lidojums, lai tas nebūtu pārāk nogurdinošs ne bērniem, ne vecākiem, gan, protams, kādas ir izmaksas. Šobrīd bērni ir trīs un sešus gadus veci, un, lai gan ceļojumos joprojām abi ir aktīvi un lidmašīnā vēlas izkustēties, tas jau ir daudz vieglāk nekā laikā, kad viens bija zīdainis, bet otrs trīsgadnieks. Tāpēc citiem vecākiem, ja iespējams, ieteiktu lidojumus pielāgot bērna dienas ritmam, lai izpaliktu pārsēšanās nakts laikā u. tml., kas visiem mēdz pabojāt omu. Savukārt, ja paredzēti divi vai vairāki lidojumi, pa vidu tiem svarīgi ieplānot laiku, lai bērniem būtu iespēja izkustēties un paēst.

Drošāk, ja esat apdrošināti

Ceļojot ar bērniem, nekad neesmu ļoti iespringusi uz līdzi ņemamajām lietām. Protams, drēbes, autiņbiksītes (ja tādas nepieciešamas), kādas uzkodas un rotaļlietas noderēs, tomēr realitātē teju jebkurā pasaules malā visu no šīm lietām var iegādāties arī uz vietas. Piemēram, lielā autiņbiksīšu paka aizņem gana daudz vietas, tāpēc, lai visu to neņemtu līdzi, ērtāk ir to nopirkt uz vietas. Ceļojot ar bērniem, ir jāiemācās gudri salikt nepieciešamās mantas, jo sākumā var šķist, ka līdzi jāņem teju viss, taču tā nebūt nav! Ja ir kāda īpaša mīļmantiņa vai bērnam nepieciešama speciāla pārtika vai medikamenti, tas noteikti jāņem līdzi. 

Tāpat, protams, jau pirms došanās ceļojumā, jāapsver situācijas, ka bērns ceļojuma laikā var traumēties vai saslimt. Mums, par laimi, nav sanācis ceļojumos saskarties ar šādām situācijām, taču vecākiem vienmēr jābūt gataviem. Tāpēc uzskatu, ka ceļojuma apdrošināšana gan ir obligāta! Mūsdienās tā nav tik dārga, lai riskētu ceļojuma laikā nokļūt neapskaužamā situācijā. 

Taču citādi iesaku vecākiem ar vieglāku prātu organizēt līdzi ņemamās lietas, jo bērniem ceļojumā ir nepieciešama vecāku uzmanība un mīlestība, nevis konkrētais autiņbiksīšu modelis vai visas iespējamās mantas no mājām.

Es saku – brauciet!

Protams, tā varbūt nebūs ierastā klasiskā atpūta. Ceļojums kopā ar bērnu būs pilnīgi cits ceļojums nekā laikā pirms bērniem, jo koferī līdzi brauks arī pienākumi un atbildība pret bērnu. Tomēr dekorāciju maiņa ir svarīga, un domāju, ka bērns nevar būt par mazu, lai viņam mācītu un parādītu to, cik dažāda var būt pasaule un cilvēki. Domāju, ka bērni, kas ceļo jau no mazotnes, var izaugt par ļoti pieņemošiem un empātiskiem cilvēkiem, jo redz, ka pasaule nav tikai tāda kā viņa mājās. Ceļojumi ir arī labs veids, kā saliedēt ģimeni, jo ir jāiemācās pielāgoties jaunām, iespējams, neparedzētām situācijām. 

Ceļojumu apdrošināšana – ne tikai mammām

Biežākie Swedbank ceļojumu apdrošināšanas atlīdzības izmaksu iemesli ir izmaiņas ceļojumu maršrutā vai grafikā no klienta neatkarīgu apstākļu dēļ, piemēram, atcelti/aizkavējušies reisi, pēkšņa paša vai ģimenes locekļa slimība. Tie ir 38% no visiem ceļojumu apdrošināšanas pieteiktajiem atlīdzību gadījumiem. Teju katrs ceturtais ceļotājs spiests mainīt savus sākotnējos plānus. Ja jūsu izvēlētajā galamērķī plānots nokļūt ar diviem reisiem un jūsu lidojumam ir piešķirts viens rezervācijas kods, tas nozīmē, ka tas ir standarta savienotais reiss un atbildību par kavētajiem lidojumiem uzņemas aviosabiedrība, kura neparedzētos gadījumos visbiežāk piedāvā citu lidojumu.

Ja visas lidojumu rezervācijas veicat paši, tad gan vēlams detalizētāk izpētīt, kāds ir minimālais laiks starp reisiem, ko iesaka attiecīgā lidosta. Visbiežāk rekomendētais laiks starp lidojumiem ir vismaz divas stundas, tomēr dažkārt var būt nepieciešams arī ilgāks starplaiks. Paredzēt mazāk par vienu stundu starp pašu plānotiem lidojumiem ir ļoti riskanti. 

Lielākās lidostās jārēķinās ar vismaz 1,5 - 2 stundām starp lidojumiem, jo ir nepieciešams daudz ilgāks laiks nokļūšanai uz citu termināli. Tāpat jāņem vērā, ka lielajās lidostās var būt neparedzēti garākas rindas pie drošības kontroles. Turklāt lidojumos no vai caur Lielbritāniju un Īriju, un arī citām valstīm, kas nav Šengenas zonā, ir jāņem vērā laiks, kas jāpavada pie robežkontroles (jeb pasu kontroles). Tas aizņem daudz vairāk laika nekā ceļojot starp citām Eiropas valstīm, kur šādas pārbaudes nav atkārtoti jāveic. Piemēram, lidojot no Rīgas uz Londonu un pēc tam tālāk uz Barselonu, nepietiks ar 50 minūtēm, lai nokļūtu no pirmā reisa uz nākamo. Turpretī, lidojot Rīga–Stokholma–Roma, Stokholmā ar šo laiku pietiks.

Izmaiņas ceļojuma maršrutā vai grafikā izmaksā vidēji 370 eiro (pērn izmaksātā vidējā Swedbank apdrošināšanas atlīdzība). Tā visbiežāk ir cena par jaunas aviobiļetes iegādāšanos. Tāpēc, izveidojot ceļojuma plānu pašiem, noteikti ir vērts ne tikai koncentrēties uz to, kā savienot divus reisus, lai būtu lētākas izmaksas un nakts nebūtu jāpavada lidostā, bet arī rūpīgāk plānot starplaiku starp reisiem un noteikti, apdrošinot ceļojumu, izpētīt, vai esat apdrošinājis arī risku par izmaiņām ceļojuma maršrutā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?