Noderīgas un jautras idejas bērnu ballītēm

Ballītes norises vieta un idejas pamatā atkarīgas no resursiem un izdomas. Vienas prasa vairāk laika, citas prāvākus izdevumus, bet visām ir viens mērķis – sagādāt prieku bērnam.

Tradicionālās ballītes

Par tradicionālu mēs varētu saukt ballīti, kurā viss notiek kā pieaugušo pasākumos, tikai vairums viesu ir bērni. Tās parasti tiek rīkotas mājās ar rotaļām, garo galdu, uzkodām un torti ar "Daudz baltu dieniņu" noslēgumā. Viesu skaitu ierobežo mājokļa izmērs, bet, kā liecina prakse, pat pavisam nelielā dzīvoklītī itin viegli ietilpst 10 bērni un jautrībai šaurība netraucē.

Šādas ballītes galvenais izaicinājums ir nodrošināt viesiem jautrību, lai pasākums jau pēc pusstundas nepārvērstos klusējošā mobilo telefonu ekrānos iegrimušā spoku valstībā. Ieteicams būtu jau pašā sākumā vienoties par mobilo iekārtu nodošanu glabāšanā ar iespēju piezvanīt vecākiem. Lai nebeidzamo jautrību uzturētu, vēlams kopā ar jubilāru izstrādāt scenāriju – rotaļas un atrakcijas, kurās visi bērni iesaistās. Daži piemēri iedvesmai.

  • Garšu atpazīšanas spēle

Ar aizvērtām acīm jānogaršo auglis vai dārzenis un jāpasaka, kas tas ir.

  • Aklās vistiņas

Tradicionāla spēle, kurā gan svarīgi, lai visi bērni cits citu labi pazītu. Vadītājam aizsien acis, un istabā viņam jāatrod kāds no bērniem. Kad tas izdarīts, taustot un kutinot, lai izvilinātu kādu skaņu, jāmēģina atpazīt, kurš tas ir. Ja izdodas, vadītājs mainās.

Tradīciju svētki

Tradīcijā sbalstīta svētku svinēšana var norisināties gan mājās, gan arī citur, bet tās vieno tēma, kas atkārtojas katru gadu vai mainās, bet pēc kaut kāda vismaz pašiem zināma algoritma.

Piemēram, Ģirtam un Laurai ir meita Zīle, kuras dzimšanas diena ik gadu tiek svinēta pie kāda no Latvijas dižozoliem. Pēc būtības tas ir tradicionālais pikniks, kas ļauj viesiem iepazīt dažādus Latvijas nostūrus. Savukārt dēla jubilejā notiek velobrauciens Biķernieku trasē, kam seko pikniks pie tuvējā ezera. Ingas un Kristapa bērniem par godu ik gadu lauku mājā tiek rīkotas sporta spēles. Tradīciju ballīšu tēmas var būt visdažādākās – vienam diskotēka, citam gardēžu pasākums, vēl kādam pārgājiens. Svarīgi, lai bērniem tas sagādā prieku un vecākiem pietiek laika tam sagatavoties.

Improvizētās ballītes

Tās ir ballītes, kuras plāno katru gadu citā vietā atkarībā no iespējām un iedvesmas. Mazākiem bērniem lieliski noder rotaļu istabas lielveikalos un citviet, kur piedāvā šādus pakalpojumus, lielākiem gaviļniekiem – boulinga spēle, dažādas atrakcijas, kino apmeklējums utt.

Šiem pasākumiem parasti ir nepieciešams nedaudz lielāks budžets, bet tie prasa salīdzinoši nelielus laika resursus, un arī pasākums ilgst vien pāris stundu. Lai samazinātu izdevumus, ieteicams pameklēt tādas vietas, kur pārtiku un dzērienus var ņemt līdzi. Līdzi ņemamās pārtikas daudzums atkarīgs no konkrētās vietas specifikas. Piemēram, boulinga spēlē bērni visu laiku atrodas pie galda, līdz ar to ik pa brīdim no tā kaut ko paņem. Savukārt izlaušanās spēļu vai peintbola zālē pie galda viņi pavada salīdzinoši īsu brīdi. Bērni nav pārlieku izvēlīgi ciemiņi, un, ja negribas viņus barot ar picām vai čipsiem, izdevīgāk un salīdzinoši vienkārši būs sacept mazās franču maizes ar sieru, kas aizstās čipsus, sagriezt ābolus un sarūpēt kūciņu noslēgumam. Svarīgi, lai pietiktu ūdens vai limonādes, ko padzerties.

Interesantas ballīšu vietas

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?