Lielā viļņa galotni meklējot – atklāj labākās vietas sērfošanai

Ir cilvēki, kuriem viļņi nemēdz būt pārāk lieli, – sērfošana var būt gan hobijs, gan dzīvesveids. Latvijā var apgūt sērfošanas pamatus, bet, lai noķertu īstu lielo vilni, jādodas ceļā.

Labākās vietas, kurp doties sērfošanas entuziastiem, iesaka “Latvia Tours” direktore Ieva Keiša.

Šrilanka

Šī ir viena no labākajām vietām Āzijā, kur apgūt sērfošanu. Šeit viss ir perfekts: okeāns, brīnišķīga daba, atsaucīgi vietējie iedzīvotāji, kā arī zemas cenas pārtikai un naktsmītnēm. Ja plānojat apmeklēt Šrilanku no novembra līdz martam, dodieties uz dienvidaustrumu krastu. Ja jūsu atvaļinājums ir laikā no aprīļa līdz oktobrim, brauciet uz austrumu krastu. Ziemā, sezonas karstumā,  populārākā sērfošanas vieta Hikkaduva pārvēršas par īstu ballīšu centru, kurā mīt ļoti jauka sērfotāju kopiena. Virzienā uz dienvidiem atrodas vēl citas sērfošanas vietas: Midigama, Veligama un Mirisa. Midigamā un Mirisā ir rifa viļņi, tāpēc tās nav piemērotas, sākot apmācības, savukārt Veligamā ir pludmales viļņi, kas ir izcili piemēroti pirmajām nodarbībām. No aprīļa līdz oktobrim varat sērfot austrumu krastā līdz Potuvilas pilsētai Amparas reģionā. Šeit nav tik daudz tūristu un reti tiek rīkotas ballītes, bet sērfošanas vietas nav tik pārpildītas un ir ļoti piemērotas pieredzējušākiem sērfotājiem.

Indonēzija

Kāpēc Indonēzija ir populārākā sērfošanas vieta Āzijā un pasaulē?
Tas ir tāpēc, ka:
1) šī valsts atrodas tuvāk ekvatoram, kas ļoti ietekmē jūras straumes;
2) šeit ir dažādu veidu viļņi;
3) šeit ir dažādas sērfošanas vietas, kas piemērotas visādiem apstākļiem – jums vienmēr būs, kur patīkami pavadīt laiku.

Labākās vietas sērfošanas apmācībām Indonēzijā ir Sumatra, Java, Bali, Lomboka, Sumbava, Floresa, Mentavaja, Timora un vairāk nekā simts mazāku salu, kurās paslēpta sērfošanas paradīze. Sērfošanas sezona šeit ir visa gada garumā.

Superbank, Zelta krasts, Austrālija

Zelta krasts, ko dēvē par sērfotāju paradīzi, ir pazīstams ar pludmali 70 kilometru garumā un četrām lieliskām garo viļņu vietām, tajā skaitā Superbank, kas tiek uzskatīta par vienu no izcilākajām vietām pasaulē. Sērfošana būs neaizmirstama, jo šeit viļņi veido cauruļveida struktūras un stingras ūdens sienas. Zelta krasts jau desmitiem gadu vilina un aicina sērfotājus ne vien viļņu kvalitātes, bet arī plašās teritorijas dēļ, kurā ir pietiekami daudz vietas visiem tur esošajiem sērfotājiem. Tieši tāpēc šis ir viens no populārākajiem sērfošanas galamērķiem, kas noteikti jāapmeklē.

Pipeline, Oahu, Havaju salas

Oahu, kas ir labākā sērfošanas vieta Amerikas Savienotajās Valstīs, ir populārs sērfošanas galamērķis un atrodas ikviena pieredzējuša profesionāļa izcilāko  vietu saraksta augšgalā. Ikviena sērfotāja sapnis ir iekarot Pipeline, visu viļņu karaļa, izcilo smaili. Tas ir viens no lielākajiem viļņiem pasaulē, tāpēc šķiet visai loģiski, ka tas atrodams Oahu – salā, kur tika izgudrota sērfošana. Viļņi pieaug par vairāk nekā sešiem metriem, un to seklo pamatni veido ass, izolēts koraļļu rifs. Ja esat gana drosmīgs iekarot šo perfekto cauruļveida struktūru, jūs izbaudīsiet vienu no izcilākajiem dabas veidojumiem.

Supertubes, Džefrisbeja, Dienvidāfrika

Šis ir viens no populārākajiem sērfošanas galamērķiem – tas atrodas Dienvidāfrikas Austrumkāpas provincē, un daudzi sērfotāji to atpazīst pēc nosaukuma J Bay. Šeit sastopami gari cauruļveida viļņi ātrai sērfošanai un dažādi viļņu veidi, tostarp Boneyards, Kitchen Windows, Magna Tubes, Point, Albatross, kā arī visu viļņu karaliene – Supertubes. Supertubes ir jāredz un jāizmēģina visiem sērfotājiem neatkarīgi no prasmju līmeņa, jo tam ir augstākās ūdens sienas vietā, kur var notikt negaidītais, kad viļņi sāk velties, veidojot cauruļveida struktūras. Apmeklējiet J Bay ziemas mēnešos, no jūnija līdz augustam, vai jūlijā dodieties uz ikgadējām sacensībām Billabong Pro WCT  un izbaudiet lielisku sērfošanu zilā karoga pludmalēs.

Lima, Peru

Peru krasta līnija stiepjas vairāk nekā 2400 kilometru garumā. Lai gan tikai daži vietējie iedzīvotāji izīrē sērfa dēļus ceļotājiem, turklāt akmeņainās pludmales un pelēkais ūdens nešķiet vilinošs, tas joprojām ir viens no populārākajiem sērfošanas galamērķiem pasaulē, jo Peru galvaspilsētā Limā ir vieni no labākajiem viļņiem visā Dienvidamerikā. Viļņu augstums sākas no viena metra, un tie iedalās lielos, vidējos un mazos, tāpēc ir piemēroti visiem sērfotājiem neatkarīgi no viņu spējām. Šos viļņus var salīdzināt ar Havaju salās esošajiem, un sērfotāju šeit ir krietni mazāk.

Black's Beach, Sandjego, Kalifornija

Black’s Beach piekraste ir piemērota pieredzējušiem profesionāļiem, jo tajā ir lielākie viļņi ar spēcīgām straumēm, kas nav ieteicami iesācējiem. Šī tiek uzskatīta par labāko sērfošanas vietu Amerikas Savienoto Valstu kontinentālajā daļā, un tā var uzņemt daudz profesionālu sērfotāju ikvienā virzienā. Turklāt vēji neietekmē viļņus, tāpēc varat sērfot pat vēlu vakarā – jums būs daudz laika izbaudīt labākos viļņus rietumu puslodē.

Peniše, Portugāle

Portugāle ir brīnišķīga valsts. Katrā tās kvadrātkilometrā ir apslēpti dārgumi. Portugālē lutina saules stari, tai raksturīgas bagātīgas tradīcijas, tā ir pasaulē slavena ar viesmīlīgajiem iedzīvotājiem, un šī valsts jau daudzus gadus ir viens no iecienītākajiem sērfošanas galamērķiem visā pasaulē. Atklājiet Peniši – aktuālu un jaunu galamērķi, kurš vēl nesen bija jūras ieskauta sala. Penišē katru gadu ir lielākie viļņi un satiekas labākie sērfotāji. Neaizmirstiet apmeklēt Supertubos pludmali, kas pasaulē pazīstama cauruļveidīgo viļņu dēļ.

Biarica, Francija


Biarica atrodas vien dažu simtu metru attālumā no Anglē, un tai ar pasaulē slaveno blakus esošo pilsētu ir kopīgi skaisti viļņi, kā arī sērfošanas vietas. Biarica ir labs sērfošanas sākumpunkts, jo piejūras kūrorts tiešām ir brīnišķīgi skaists. Klasiskā un šarmantā Biarica ir elegants un dinamisks galamērķis, kas ir gan moderns, gan vienmēr aktuāls.


Sansevastjana, Spānija

Sansevastjana, iespējams, ir viens no skaistākajiem galamērķiem Eiropā. Apskatiet šī galamērķa fotogrāfijas, un jūs vēlēsieties tur nokļūt. Ir tūkstošiem iemeslu apmeklēt Sansevastjanu, nobaudīt tās ēdienus, doties pārgājienos, iepirkties, atpūsties, izbaudīt lieliskās viesnīcas vai vienkārši ienirt zilajos ūdeņos. Tūkstošiem ceļotāju visā pasaulē dodas uz Sansevastjanu, lai sērfotu slavenajā Zurriola pludmalē. Apkārt esošo sērfotāju skaita dēļ jūs jutīsieties kā Austrālijā; Sansevastjanā sērfošana ir pielīdzināma reliģijai.


Osegora, Francija

Osegora, kas atrodas 30 minūšu brauciena attālumā no Biaricas lidostas Francijā, ir sapņu galamērķis. Priekšrocība, sērfojot Osegorā, – pat tos līdzbraucējus, kuri nav sērfotāji, apburs šīs vietas skaistums, krāsainie basku nami, Landas lieliskās pludmales un meži.


Anglē, Francija

Anglē ir ieguvusi reputāciju starptautiskā mērogā savu 11 sērfošanas vietu dēļ. Ja jums patīk viļņi, dodieties uz Anglē jebkurā laikā un jūs lieliski pavadīsiet laiku.

Plumanaka – Perogireka, Francija

Uz Perogireku dodas kopā ar draugiem vai ģimeni, lai sērfotu un vērotu profesionāļu sniegumu Starptautiskajā sērfošanas dienā, kas šeit tiek regulāri rīkota. Lai izbaudītu labākos viļņus un patīkamu ūdens viļņošanos, sērfojiet laikā no septembra beigām līdz maija beigām. Izvēlieties šo skaisto un draudzīgo galamērķi, izbaudiet burvīgās ainavas un draudzīgo bretoņu kompāniju. Noteikti nobaudiet īstu gardumu – griķu pankūkas un sidru.

Tenbija, Apvienotā Karaliste

Ja Robins Huds prastu sērfot, viņš viļņus iekarotu Tenbijā. Pilsētas pludmales bija redzamas fonā, uzņemot filmu „Robins Huds”. Robins noteikti izbaudītu šo pludmaļu skaistumu, kuras atzītas par vienām no skaistākajām Eiropā. Atkarībā no savas pieredzes un vēlmēm varat izvēlēties sērfot Freshwater West, West Dale vai Marloes pludmalēs, ja meklējat mierīgāku gaisotni.

Bandorāna, Īrija

Šī maģiskā galamērķa 2000 iedzīvotāji ir ļoti atsaucīgi un atvērti. Katru gadu tūkstošiem ceļotāju no visas pasaules dodas uz Īriju, lai izbaudītu skaistākos viļņus Eiropā. Tie, kas baidās doties jūrā, Bandorānā var apmeklēt peldbaseinu ar slidkalniņiem.



Angļu parks – Minhene, Vācija

Tas varētu šķist pārsteidzoši, bet Minhene ir viens no labākajiem sērfošanas galamērķiem Eiropā. Cik daudz pilsētu Eiropā sniedz iespēju sērfot krāčainā upē? Tikai viena – Bavārijas galvaspilsēta! Sērfojiet Eisbahas upē, skaistajā un šarmantajā Angļu dārzā. Apmeklējumu nav nepieciešams ieplānot, jo viļņi gaida jūs visu gadu un jebkurā laikā. Vienīgais jautājums – vai jums pietiks drosmes stāties tiem pretī?

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?