Piecas vērtīgas idejas, ko jauniešiem iesākt vasaras brīvlaikā

Tuvojas vasara un skolēnu vasaras brīvlaiks – laiks, ko veltīt atpūtai, sarunām ar draugiem, jaunu mērķu izraudzīšanai un pašizaugsmei. Kāpēc gan lai šī nekļūtu par labāko vasaru tavā dzīvē?

Lūk, dažas idejas, kas rosinās un iedvesmos lietderīgai laika pavadīšanai.

Radošas aktivitātes jauniešiem un domu un grāmatu apmaiņa Āgenskalna tirgū

Mūsdienīga tirgus koncepts ir daudz vairāk par iepirkšanos: tā ir telpa, kur satikties, atklāt jaunas garšas un iespaidus, piedzīvot īpašus notikumus. Tā ir atgriešanās pie senajām tirgus tradīcijām, kur tirgus placī ne tikai pirka un pārdeva, bet arī dalījās jaunumos un vēroja dažādas izklaides. Ar jaunu konceptu rīdziniekiem durvis jau 7. maijā atkal vēra atjaunotais Āgenskalna tirgus, kur īpaša vieta atvēlēta arī jauniešiem: Jauniešu stacijā tirgus ēkas 2. stāvā notiks dažādi pasākumi jauniešiem, un Swedbank izveidotajā publiskajā grāmatu plauktā jeb grāmatu maiņas punktā katrs varēs atrast kaut ko sev tīkamu un atstāt kādu mīļu grāmatu, ko labprāt ieteiktu izlasīt citiem. Tā ir vēl viena laba vieta Rīgā, kur satikties ar draugiem, nodoties interesantām sarunām un atrast domubiedrus! Bet paņemtās grāmatas no Swedbank grāmatu plaukta būs lieliska kompānija ceļojumā, kafijas pauzē vai atpūtā pludmalē.

Aizraujošas aktivitātes un brīvprātīgais darbs Sarunu festivālā LAMPA

1. un 2. jūlijā Cēsīs atkal iemirdzēsies Sarunu festivāls LAMPA, aicinot uz brīvu un cieņpilnu domu apmaiņu par katram cilvēkam, Latvijai, Eiropai un pasaulei būtiskiem jautājumiem. LAMPĀ būs īpaša programma arī jauniešiem - Swedbank kopā ar influenceriem un sociālo mediju satura radītājiem aicinās uz “Beelievers” studiju, kur varēs piedalīties dažādos ar vidi saistītos izaicinājumos, kā arī veidot radošus video Instagram un TikTok platformām ar ieteikumiem klimata pārmaiņu mazināšanai.

Tāpat šogad ikvienam ir iespēja pievienoties rīkotāju komandai un kļūt par vienu no festivāla 100 brīvprātīgajiem, gūstot daudz jaunu iespaidu un vērtīgu pieredzi. Festivāla rīkotāji sevišķi priecāsies par iesaistīties gataviem Cēsu pilsētas un novada iedzīvotājiem, bet aicināts ikviens, kurš sasniedzis vismaz 16 gadu vecumu, ir atvērts jaunām zināšanām un pieredzei un gatavs veltīt 12–20 stundu brīvprātīgajam darbam 1. un 2. jūlijā Cēsīs. LAMPAS brīvprātīgie ir neaizstājami palīgi, kas veic visdažādākos pienākumus – darbu festivāla informācijas punktā, pasākumu norises uzraudzību, skatuves iekārtošanu, sociālo tīklu satura attīstību, apmeklētāju uzskaiti un viedokļu apkopošanu utt.

Latvijas dabas iepazīšana un atbrīvošana no atkritumiem

Lai gūtu neaizmirstamus iespaidus un vērotu satriecošus dabas skatus, nav noteikti jādodas uz ārzemēm.

Ja tev šķiet, ka Latvijas daba ir pārāk vienkārša, tad noteikti nav būts ne tīreļa takās saullēktā, ne meža vai dārzu ielokā vakara saulē, kad pasaule šķiet būvēta no gaismas; nav redzēts, kā agros vasaras rītos no ziedošām pļavām kāpj migla.

Vai pamanīts, ka jūra katru dienu ir citā krāsā un zvaigznes naksnīgās debesīs šķiet esam tik tuvu, ka varētu pastiept roku un tās noplūkt. Un, pat ja tas viss jau zināms, pienācis laiks atkal jauniem piedzīvojumiem Latvijas dabas takās un upju lokos! Atliek izvēlēties kādu maršrutu, ņemt draugus un doties ceļā! Iedvesmu meklējiet šeit. Ja ceļā redzams zemē nomests papīrs vai pudele – vienmēr labāka doma to pacelt un nogādāt līdz atkritumu konteineram, nevis paiet garām. Tas būs labs darbs zaļākai rītdienai! 

  • Papildu motivāciju doties dabā var iegūt piesakoties dažādos izaicinājumos vai aktivitātēs. Par to, cik vērtīgs ir dabas dotais spēks un kādos izaicinājumos pieteikties -  uzzini šeit.

Vasaras darbs vai biznesa ideju kaldināšana

Daudzi jaunieši vasaras brīvlaikā priecājas par iespēju nopelnīt naudu un iegūt pirmo darba pieredzi. Tā ir iespēja lietderīgi pavadīt laiku, iegūt pretsparu cīņā ar bezjēdzīguma sajūtu, kā arī iegūt priekšstatu un pieredzi par nākotnes perspektīvu, kad konkrētā laikā un vietā vajadzēs paveikt uzticēto. Darbs vasarā arī māca apgūt naudas lietas – gan nopelnīt, gan apieties ar naudu. Vasaras darba iespējas var meklēt gan ar ģimenes, draugu un paziņu starpniecību, gan dažādās organizācijās, kas vienkopus piedāvā jauniešu darba iespējas. Tāpat daudz vērtīgas pieredzes var gūt arī brīvprātīgajā darbā.

Bet varbūt tieši šovasar jaunieši var ķerties pie savas biznesa idejas radīšanas. Iedvesmojoties no vienaudžiem, kas to jau paveikuši un kuru idejas novērtējusi konkursa “Biznesa skices” žūrija un sabiedrība. Ieteikumus biznesa plānošanā var smelties konkursa vietnē konkurss.biznesaskices.lv

No sapņošanas pie darīšanas –  svarīgākais  spert pirmo soli!

Vasara ir laiks atpūtai, kad var netraucēti pārdomāt paveikto un plānoto, lai jaunu mācību gadu uzsāktu ar vēl lielāku enerģiju, ambiciozākiem mērķiem un stingrāku apņemšanos tos īstenot. Lai īstenotu sapņus, svarīgākais ir noticēt sev, būt drosmīgam un spert pirmo soli, atgādina Jauniešu motivācijas programma MOT, akcentējot, ka  tas reizēm ir saistīts arī ar spēju pateikt “nē” tam, kas  nenāks par labu, un pasakot “jā” jaunām iespējām. Kā spert pirmos soļus ceļā uz savu īsto aicinājumu?

Lai arī kādi būtu tavi vasaras plāni - laiska atpūta, nebeidzami spēļu vakari ar ģimeni vai draugiem, vai mērķtiecīgi plānots pirmais darbs - novēlam, lai rudenī, atsākoties skolas ritmam, varēsi atskatīties uz savu vasaru un būt priecīgs par to, cik krāšņu to pats esi iekrāsojis! 

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?