Kā pasargāt savu maciņu no nepatīkamiem pārsteigumiem ceļojuma laikā

Dodoties ceļojumā, ir svarīgi laikus parūpēties par finanšu jautājumiem, lai nepatīkami pārsteigumi neizbojā skaistas brīvdienas.

Plānojot ceļojumu uz tālākām zemēm, jāatceras milzum daudz lietu, kas jāizdara, jāatrisina un jānokārto pirms došanās ceļā. Apdrošināšana, vakcīnas, piemērots apģērbs, dokumentu sakārtošana… Sarakstu varētu turpināt vēl ilgi, un tieši tāpēc cilvēki mēdz neiedomāties par vēl ko ļoti svarīgu – savu finanšu drošību. Kuram gan gribētos palikt bez naudas pāris tūkstošu kilometru attālumā no mīļajām mājām? Lai tā nenotiktu, ir jāveic daži būtiski priekšdarbi, kas neaizņems daudz laika, bet ļaus ceļot bez bažām.

Informē banku

Ja ceļojums iecerēts ārpus Eiropas Savienības, ieteicams par to informēt savu banku, norādot ceļojuma galamērķi un laiku, ko tajā pavadīsiet. Ja gadīsies neparedzētas situācijas, bankas darbinieki varēs ātrāk reaģēt un tās atrisināt.

Pārbaudi kartes limitus un derīguma termiņu

Katrai maksājumu kartei ir noteikti pirkumu un pārskaitījumu limiti, ko, iespējams, nepieciešams koriģēt, jo ceļojuma laikā izdevumi var būt lielāki nekā ikdienā nepieciešams. To var viegli izdarīt savā internetbankā, piezvanot pa jau minēto tālruni vai Swedbank mobilajā lietotnē, kur apskatīt un mainīt kartes limitus ir īpaši ērti.

Noteikti pārbaudiet maksājumu kartes derīguma termiņu. Ja tas tuvojas beigām, labāk pasūtīt jaunu karti.

Ceļojumā, iespējams, lietosiet arī maksājumu kartes, kuras ikdienā izmantojat reti, tāpēc pārliecinieties, ka zināt un atceraties visus PIN kodus. Nekad neglabājiet PIN kodu kopā ar karti – netrūkst gadījumu, ka cilvēki šādi rīkojas, uzdāvinot laimes mirkli kādam garnadzim.

Iepazīsti galamērķi

Pirms ceļojuma ārpus Eiropas Savienības noteikti jāiepazīstas ar konkrētās valsts finanšu darījumu specifiku, pieejamību un izmaksām. Tūristu apkrāpšana ir itin izplatīts arods, un katrā valstī ir sava specifika, kā tieši darbojas krāpnieki. Visdrošāk, protams, maksājumus ir veikt ar karti, jo nēsāt līdzi vai turēt viesnīcā zem spilvena lielas naudas summas nav prātīgi. Tomēr, arī maksājot ar karti, nevajadzētu paļauties uz pārdevēja godīgo acu skatienu. Vienmēr jāseko līdzi summai, kas norādīta uz karšu lasītāja, – lieka nullīte var uzspiesties arī nejauši. Tāpat jāievēro, ka valstīs, kurās joprojām maksājumi ar karti notiek, parakstot čekus, pārdevējs kopā ar jūsu naudas karti neizslīd no redzamības zonas. Dažiem ir niķis šādos mirkļos pavairot savējo un mazināt jūsu turību.

Tāpat svarīgi saprast, cik pieejams ir bankomātu tīkls. Naudas izņemšanas komisijas maksa visur būs vienāda, bet, iespējams, ka, nonākot solīti ārpus civilizācijas, izrādīsies, ka maksāt ar karti nav iespējams, bet tuvākais bankomāts pieejams “tikai pilsētā”.

Runājot par bankomātiem, būtu vēlams izvēlēties uzticamu banku iekārtas. Arī to, kurām finanšu organizācijām var uzticēties, vēlams uzzināt jau iepriekš.

Vēl pirms ceļojuma būtu svarīgi noskaidrot, kāda ir šīs valsts valūta un tās kurss Latvijā un ceļojuma galamērķī. Iespējams, ka samainīt valūtu ir izdevīgāk pirms aizbraukšanas.

Parūpējies par savu drošību

Ja iespējams, ņemiet ceļojumā līdzi divas kartes (vislabāk, ja viena no tām ir kredītkarte). Pirmkārt, tas vienas kartes nozaudēšanas vai citas ķibeles gadījumā palīdzēs nepalikt bez maksāšanas līdzekļa, otrkārt, ir pakalpojumi, kurus daudzviet pasaulē var saņemt tikai kredītkaršu īpašnieki, piemēram, viesnīcu rezervēšana vai autonoma. Kredītkarte var sniegt arī papildu drošību, jo neplānotu tēriņu gadījumā ir pieejams kredītlimits. Turklāt visi pirkumi, kas iegādāti ar kredītkarti, ir apdrošināti. Arī tie, kas veikti ārzemēs. Ja tomēr ar karti gadās kāda liksta, arī šajā situācijā noderēs Swedbank mobilā lietotne – tajā nobloķēt karti būs visātrāk un ērtāk.

Ir vietas, kurās bez skaidras naudas neiztikt, piemēram, tirgus, kas nereti ir viens no iemīļotiem ceļotāju apskates objektiem. Tomēr tieši tirgū, kur valda liela burzma, var sastapt arī pa kādam garnadzim (nejaukt ar vienradzi). Tāpēc skaidro naudu vajadzētu glabāt dažādās vietās, turklāt tā, lai cilvēkam no malas nav skaidri redzams, ka, lūk, šim iebraucējam zem cepures, bet šim biksēs paslēpts prāvs naudas žūksnis.

Vēl daži ieteikumi…

Noteikti iegaumē Swedbank konsultāciju centra numuru 67 444 444. Lai vai kādas problēmas gadīsies, bankas speciālisti centīsies atrast labāko risinājumu, lai palīdzētu.

Tāpat nenāktu par ļaunu jau iepriekš noskaidrot, kur atrodas tuvākais Latvijas konsulāts vai vēstniecība, jo, ja zudusi gan nauda, gan dokumenti, palīdzēt var tikai diplomātiskais dienests. Problēmas parasti atrod tos, kuri tām nav gatavi, tāpēc pavisam nelieli sagatavošanās darbi ļaus ceļot bez rūpēm.

Pirms ceļo, apdrošinies! Izvēlies apdrošināšanu, kas parūpēsies par tevi visdažādākajās situācijās – gan lidmašīnu reisa atcelšanas vai kavēšanās, gan citu problēmu gadījumos.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?