Oskars Ķibermanis un Kendija Aparjode dalās padomos, kā uzturēt sevi formā

Mūsu olimpieši bobslejists Oskars Ķibermanis un kamaniņbraucēja Kendija Aparjode kopā ar Latvijas Olimpiskās komandas partneri Swedbank iedvesmai piedāvā ieteikumus, kā sevi uzturēt formā.

Kā zināms, daudz efektīvāk un veselībai draudzīgāk par kampaņveidīgu sportošanu pāris reizes gadā, ir regulārs treniņš ikdienā. Aktīvs dzīvesveids nav tikai sportošana, tās ir jebkādas fiziskas aktivitātes, kas rada prieku. Taču arī vispatīkamākajām nodarbēm ik pa laikam vajadzīga papildu deva iedvesmas. Uzzini, kā mūsu olimpieši gatavojās startam Ziemas Olimpiskajās spēlēs Pekinā un kā ikdienā uzturēt sportisku garu!

Sportošanai nevajag sporta zāli!

Nav vajadzīga trenažieru zāle, lai efektīvi trenētu muskuļus, piemēram, trapeces muskuļus – jūtamas pārmaiņas palīdzēs panākt soliņš un krēsls: apgulies uz soliņa un spied krēslu kā svaru stieni uz augšu. Un tas ir tikai viens no Latvijas olimpiešu ieteikumiem kustībām ikdienā, ko var izpildīt arī starp darbiem birojā vai mājas ofisā. Pekinas ziemas olimpisko spēļu gaidās jautājām olimpiešiem, kā sevi uzturēt formā bez lielas gatavošanās un izdevumiem.

Īpaši maršruti skriešanai

Neatkarība no laikapstākļiem, atrašanās vietas, nav nepieciešams īpašs ekipējums, var darīt individuāli vai kopā ar domubiedriem – tie ir daži no iemesliem, kāpēc skriešana pēdējos gados kļuvusi arvien populārāka nodarbe un skriešanas apavi daudziem ir līdzi ikdienas gaitās un pat ceļojumos.

Nereti pats grūtākais ir sākums, viegli atrodot iemeslu, kāpēc šodien izlaist. Slikts laiks, nepievilcīgs maršruts, nav kompānijas.

Taču nav slikta laika, ir tikai nepiemērots apģērbs, un maršruts pat pilsētas centrā var būt ļoti pievilcīgs! Rīga – tās nav tikai ielas, auto izplūdes gāzes un trokšņi, tie ir arī tilti, parki, promenādes un no tiesas skaisti skati.

Pastaiga dabā, atklājot Latviju no jauna

10 000 soļu jeb apmēram 7 kilometri dienā – tā ir teju vai maģiska formula, ko piesauc aktīva dzīvesveida piekritēji. Kaut arī ieteicamais soļu skaits dažādos avotos variē, visi ir puslīdz vienisprātis, ka gara pastaiga svaigā gaisā uzlabo imūnsistēmu, kontrolē cukura līmeni asinīs, būtiski samazina sirds un asinsvadu slimību risku, turklāt darbojas kā dabisks antidepresants, jo, cilvēkam esot kustībā, izdalās labsajūtas hormoni endorfīni, kas palīdz mazināt nomāktību.

Pasaules Veselības organizācija brīdina – katrs ceturtais pieaugušais un pat 80% pusaudžu kustas mazāk, nekā būtu ieteicams.

Tu taču neesi vien no tiem, vai ne? Īstais laiks celties no dīvāna un doties pastaigā! Apceļo Latviju nevis pa tūristu maršrutiem, bet pa īstam, saplūstot ar dabu un vienlaikus izaicinot sevi.

  • Vietnē Aktīvā Latvija pieejami dažādi pastaigu un pārgājienu maršruti vienai vai divām dienām, vienatnē, divatā vai ar ģimeni, dažādos gadalaikos un Latvijas reģionos.
  • Tāpat der ielūkoties Dodies.lv, kas piedāvā dažādus taku maršrutus Latvijā.

Ūdens – iekšķīgi un ārīgi

Varbūt tavs izaicinājums ir spirdzinoša pelde? Peldēšana aukstā ūdenī uzlabo imūnsistēmas darbību, aktivizē asinsriti un dedzina kalorijas. Taču, ja esi iesācējs, būs mazliet jāpagaida – ziemas peldēšanas speciālisti iesaka sākt gatavoties ziemas peldēm pavasarī: vispirms ar vēsu dušu un staigāšanu basām kājām, tad atklājot peldsezonu, peldoties regulāri un rudenī vienkārši nepārtraucot to darīt.

Mesties āliņģī bez zināma rūdījuma ir apmēram tas pats, kas netrenētam cilvēkam skriet maratonu.

Noteikti jāieklausās ekspertu ieteikumos, kā to darīt pareizi! Ja tev tomēr jau ir zināma pieredze, ieskaties LiveRiga – tur apkopota informācija par Rīgas peldvietām, kas tevi gaida arī ziemā. Varbūt tavā apkaimē ir ziemas peldētāju kopiena, kurai vari pievienoties un sasniegt savu mērķi pieredzējušu kolēģu virsvadībā.

Un, protams, aktīva dzīvesveida sastāvdaļa ir arī ūdens dzeršana! Veselības un uztura speciālisti iesaka dienā izdzert vismaz 2 litrus ūdens. Ja tavs dzīvesveids ir gana aktīvs, visticamāk, ūdens dzeršana grūtības nesagādās, bet ja nu tomēr? Varbūt palīdzēt var īstā ūdens pudele? Mūsdienās tās pieejamas visdažādākajos izmēros un dizainos. Tas būs gan dabai draudzīgs risinājums, jo nenāksies izmest atkritumos kārtējo plastmasas pudeli, gan labs atgādinājums iedzert malku ūdens, jo tu taču gribēsi palepoties ar savu skaisto aksesuāru! Vai zināji, ka lielākajām ūdens pudelēm līdzi ņemšanai ir pat 1,6 litru ietilpība? Gandrīz dienas norma!

Velosipēds, kurš neguļ ziemas miegu

Braukšanai ar velosipēdu ir virkne priekšrocību: lēti, samērā ātri, vari nokļūt galapunktā braukšus, tā teikt, no durvīm līdz durvīm, nav jāmeklē stāvvieta, pa ceļam vari apskatīt, kas jauns atvērts un kur būtu vērts iegriezties, un kā uzlabojas muskuļu tonuss! Arvien vairāk cilvēku ziemu neuzskata par šķērsli braukšanai ar velosipēdu. Arī pilsētu infrastruktūra pamazām uzlabojas. Tikai arī pašam jābūt pieklājīgam un piesardzīgam, jāpārlasa ceļu satiksmes noteikumi un jāatceras, ka mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi, un, braucot ar velosipēdu, uz ielas nebūsi visievainojamākais!

Starp citu, vai esi izmēģinājis velobraucienu uz Jaunās Teikas rajonu? Tur ir gan stilīgas kafejnīcas un kopstrādes telpas, gan mobilitātes punkts Brīvības gatves un G. Zemgala gatves krustojumā, kur tevi gaida veloremonta stacija, velosipēdu noma un solārais soliņš ar telefona uzlādes un bezmaksas Wi-Fi iespēju.

Uzzini, kā fizisko formu ikdienā uztur kamaniņbraucēja Kendija Aparjode:

Vērtīgos padomos dalās arī bobslejists Oskars Ķibermanis:

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?