5 pasākumu ieraksti no Sarunu festivāla LAMPA, kas jāredz

Jau 8. gadu Cēsīs Sarunu festivāls LAMPA aicina uz vairāk nekā 250 sarunām, diskusijām, izrādēm un cita veida pasākumiem par visdažādākajām tēmām.

Festivāls kā vienmēr ir pieejams bez maksas, un šogad tā uzmanības centrā – sabiedrībai aktuālas tēmas par praktiskiem un filozofiskiem individuāli un valstiski svarīgiem jautājumiem, sākot no gatavības krīzē un izvēlēm vēlēšanās līdz samuraju mācībām un cieņai pret savu organismu. 

Ja nepaspēji uz LAMPAS klātienes diskusijām, nebēdā un tiekamies nākamgad! Bet tikmēr - esam apkopojuši 5 vērtīgu diskusiju ierakstus, kas ļaus kaut nedaudz sajust sarunu festivālu burvību un pavērt savu redzesloku plašāk par dažādām sabiedrībā nozīmīgām tēmām.

5 diskusijas, ko noteikti ir vērts redzēt

  • Ilgtspējas Prāta spēles “Pa CO2 pēdām”

Kur vējš pūš visjaudīgāk? Vai e-pasta rakstīšanai ir liela CO2 pēda? Cik lielu planētu mums vajadzētu, lai dzīvotu bez rūpēm? Un vai par klimata izaicinājumiem vienmēr jārunā sarauktu pieri? Prāta spēles ir izklaidējoša viktorīnas veida erudīcijas spēle, kurā var piedalīties gan ar komandu, gan vienatnē, klātienē LAMPĀ un attālināti jebkurā vietā Latvijā un pasaulē! Pārbaudi savas zināšanas, erudīciju un atjautību par ilgtspējas tēmu, sacenšoties par uzvaru, mūžīgu slavu un Swedbank balvām! Spēles vadītāji Edijs Začs un Elīna Kolāte ne vien veikli izvadīs ikvienu cauri jautājumi līkločiem, bet arī palīdzēs viest skaidrību pat vissarežģītākajos ilgtspējas aspektos.

Skaties video ierakstu šeit!

  • Diskusija “Kam negadās? Iz dzīves par naudu"

Trīs spilgtas personības uzdrīkstas atklāt savus misēkļus naudas lietās, kādi var gadīties ikvienam no mums. Kāpēc mēs rīkojamies tā, kā mēs rīkojamies, un ko no tā varam mācīties? Kā mūsu šķietami muļķīgo rīcību skaidro uzvedības ekonomika? Kā kļūt par īstiem naudas pratējiem un ne tikai zināt, bet arī prast un darīt? Ko apgūt skolā, bet kuras mācības gūstamas dzīves laikā? To visu skaidro finanšu pratības un uzvedības ekonomikas zinātāji.

  • Paneļdiskusija “Jaunieši var!” 

Diskusijā viedokļos dalās jaunieši, kuri ir aktīvi iesaistījušies zinātnē gan no akadēmiskās puses, gan arī tie, kuri pārstāv uzņēmumus vai pat veidojuši paši savus. Dalībnieki stāstīs par savu pieredzi un zinātnes nozīmi tehnoloģiju un ekonomikas attīstībā, kā arī to, kas viņus pamudinājis pievērsties savam specifiskajam zinātnes virzienam.
  • Interaktīva diskusija "Ko ekonomisti jums (ne)stāsta?"

Kā ekonomisti “redz” cilvēkus un analizē lēmumu pieņemšanu savos modeļos, un ar ko viņu izdomātais homo economicus atšķiras no homo sapiens? Kas notiek, ja šī atšķirības netiek ņemtas vērā? Vai vispār ekonomistu izmantotajiem modeļiem un prognozēm var un vajag ticēt? Komiķa Jāņa Skuteļa vadībā Latvijas Bankas ekonomisti atbildēs uz šiem un citiem skatītāju jautājumiem, kā arī ar dažādiem eksperimentiem, kuros tiks iesaistīta publika, demonstrēs atsevišķas ekonomikas pamatproblēmas.

  • Saruna "EMISIJAPZINĀTĪBA"

Kur sākas cilvēku un uzņēmumu ceļš uz videi un klimatam draudzīgāku eksistenci? Kas kopīgs klimatapzinātam dzīvesveidam un biznesa modelim? Kā personīgo uzskatu un vērtību sistēma ietekmē mūsu biznesa lēmumus? Kā sākt pamanīt un piefiksēt savas rīcības CO2 nospiedumu, un kā mainīt paradumus, lai tie dabiski iekļaujas mūsu ikdienā?

Runāsim ar pieredzējušiem profesionāļiem, kuri ir būtiski mainījuši savu dzīvi un paradumus, lai mērķtiecīgāk un apzinātāk samazinātu savu un sava biznesa ietekmi uz klimatu. Vai varam darīt to pašu, ko darīja viņi, un piedzīvot līdzīgas pārmaiņas? Vai tomēr mums katram ir jāatrod individuāls un tieši mums piemērots veids, kā labāk apzināties un izprast mūsu rīcības ietekmi un CO2 nospiedumu?

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?