Zemūdens piedzīvojumi: kā sākt nodarboties ar daivingu un kur to darīt

Daivings jeb niršana ir populāra tūristu izklaide.

Zemūdens pasaules atklājēju skaits aizvien pieaug, tāpēc arvien pieprasītāki ir ceļojumu galamērķi, kuri piedāvā šai nodarbei piemērotus apstākļus.

Nirstiet droši!

Lai dotos zemūdens piedzīvojumā, iesākumā nepieciešams saņemt starptautiski atzītu niršanas sertifikātu. Tādu iegūt tepat Latvijā piedāvā vairākās vietās, un cenas svārstās no 250 līdz 400 eiro. Niršana bez sava ekipējuma izmaksās līdz 50 eiro par katru reizi. Savukārt, ja vēlaties iegādāties savu ekipējumu, jārēķinās ar izdevumiem līdz pat 1000 eiro, bet lietotu var nopirkt divkārt lētāk. Tas atmaksāsies, ja daivings kļūs par jūsu aizraušanos, – katrā niršanas reizē ietaupīsiet ap 20 eiro.

Pirms došanās nirt ir svarīgi izvēlēties arī apdrošināšanu, kas sedz iespējamos riskus. Swedbank piedāvā bīstamo nodarbošanos risku apdrošināšanu. Niršanas gadījumā tā pieejama, ja paredzēts iekarot ūdens dzīles vismaz 10 metru dziļumā, turklāt obligāti uzrādot Professional Association of Diving Instructors (PADI) vai analogu nirēja kvalifikāciju apliecinošu sertifikātu. Papildus iespējams apdrošināt arī inventāru.

Tālāk jau atliek izvēlēties, kurp doties.

Horvātija

Pārsteidzošā Horvātija, kuras salas ir izkaisītas Adrijas jūrā, nirējiem piedāvā neticami daudz akvalangisma iespēju. Horvātijā kopumā ir aptuveni 1000 salu ar rifiem, zemūdens alām, kolonnām un kanjoniem. Ir arī daudz redzamu vraku. Apkārt lielākajai salai Horvātijā – Krka salai – var nirt, apskatot daudzus Pirmā un Otrā pasaules kara kuģu vrakus, kas nogrimuši kaujās.  Visapkārt šai salai ir daudz daivinga vietu. Šeit kaut ko piemērotu atradīs ikviens nirējs neatkarīgi no savām prasmēm – no sienām un vrakiem līdz akmeņainiem rifiem.  Virzienā uz ziemeļiem, Alpu un Dināru kalnu grēdu pakājē, atrodas Kvarners – viens no skaistākajiem līčiem Adrijas jūrā. Tas ir Austrumeiropai tuvākais siltā ūdens daivinga galamērķis, un niršana ir iespējama visa gada garumā. Kvarnera zemūdens pasaule ir slavena ar tās lieliskajām sienām un akmeņainajiem rifiem, kas pārklāti ar skaistiem koraļļiem. Savukārt uz Biševa salu dodas, lai apskatītu Zilo alu, kurā var iekļūt tikai ar nelielu laivu. Esot alas iekšienē, var sagatavot akvalangu un sākt izpēti. Alā iespīd gaisma, kas izlaužas caur ūdeni, radot nomierinoši zilu mirdzumu.

Labākais apmeklējuma laiks daivingam Horvātijā labākais laiks ir vasara. Ūdens ir silts, un redzamība – izcila.

Kipra

Šajā salā ikviens atradīs piemērotas daivinga iespējas –
no vienkāršām iesācējiem paredzētām piekrastēm ar smilšainu ūdens gultni līdz aizraujošām dziļām zemūdens vietām. Kiprā ir daudz neaizmirstamu niršanas vietu, bet iecienītākās no tām ir Amforas alas, kapela un Zenobija. Amforas alas atrodas netālu no Pafas, un tajās var redzēt līdz mūsdienām saglabājušos senos keramikas izstrādājumus. Kapelā var nokļūt no krasta, tāpēc tā ir izcila vieta nakts daivingam. Zenobija ir slavenākais daivingam izmantotais vraks Kiprā – jums noteikti jāredz klājam pieķēdētās kravas automašīnas.

Labākais laiks daivingam Kiprā ir no marta līdz novembrim, kad ūdens ir silts un dzidri zils un jūra ir mierīga.

Labākās daivinga vietas: Aijanapa, Kirēnija, Larnaka, Limasola, Pafa.

Grieķija

Grieķijā ir vairāk nekā 240 apdzīvotu salu un lieliska piekraste, tāpēc šeit atradīsiet dažādas daivinga vietas – sienas, vrakus, alas un rifus.

Dažas no populārākajām daivinga vietām atrodas Egejas jūrā, it īpaši Naksas un Mikēnu salas tuvumā. Peloponēsas kuģa vraks netālu no Mikēnām ir viena no salas slavenākajām niršanas vietām. Koundouros rifs ir pilns ar jūras dzīvniekiem, un redzamība ir izcila. Apmeklējot Krētu, var izmēģināt arī daivingu alās. El Greco alai ir plašs kanāls, caur kuru peldēt, kā arī kompakta gaisa kabata, kurā varat iznirt no ūdens. Uz sauszemes esošie zilie jumti un balsinātās ēkas, kas veido gandrīz ikviena piejūras ciema horizontu, padara šo pasaules daļu elpu aizraujošu.

Labākais apmeklējuma laiks

Daivingam Grieķijā labākais laiks ir vasaras mēneši. Šajā Vidusjūras klimatā karsts un sauss laiks ir no jūlija līdz septembrim, un vidējā temperatūra šeit ir +27 °C.

Itālija

Ligūrija, akvalangisma epicentrs, kas atrodas aptuveni 30 kilometru attālumā uz austrumiem no Dženovas, ir slavens Portofino piejūras ciems. Portofino, ko ieskauj pilsētas Santa Margerita Ligūre un Kamolji, ir arī Itālijas daivinga dzimšanas vieta. Zemūdens peldēšanai Sorento ir raksturīgs tas pats reljefs, kas vērojams krastā, – stāvas nogāzes un alas.
Toskānas arhipelāgā esošā Elbas sala ieguva popularitāti Napoleona izsūtīšanas dēļ – viņš salā uzturējās gandrīz gadu. Daivinga cienītājiem sala sniedz daudz patīkamākas iespējas, piemēram, aplūkot jūras dzīvniekus un elpu aizraujošas nogāzes. Poncas salas, kas atrodas vulkāniskajā arhipelāgā starp Romu un Neapoli un ietver Poncas un Ventotenes salu, piedāvā nirējiem saistošu reljefu, tostarp dažādas alas un vraki.

Labākais apmeklējuma laiks

Daivinga sezona ir no aprīļa līdz oktobrim. Pēc Eiropas standartiem Itālijā ir mēreni silts, bet atkarībā no atrašanās vietas laikapstākļi var krasi atšķirties.

Labākās daivinga vietas Kampanja, Elba, Ligūrija, Sardīnija, Sicīlija.

Daivings Spānijā

Tādos reģionos kā Granāda, Malaga un Kadisa ar daivingu var nodarboties visa gada garumā. Šajā pārejas zonā no Atlantijas okeāna līdz Vidusjūrai mīt jūras dzīvnieki un ir plašas iespējas vērot vaļus. Ziemeļos esošajā Kantabrijā, Galisijā, Astūrijā un Basku zemē ir aukstāks ūdens, lielāki paisumi un bēgumi, kā arī nedaudz sliktāka redzamība, bet ir daudzveidīga flora un fauna. Spānija ir slavena ar saviem jūras rezervātiem. Vidusjūrā un Palmas līcī ir Palosa zemesrags, Gatas raga dabas parks un Kolumbretsu salas, savukārt Kanāriju salu atklātajos Atlantijas okeāna ūdeņos ir Larestingas reģions un Grasjosa sala. Katram reģionam ir savs unikālais valdzinājums, kas liek nirējiem atgriezties atkal un atkal.

Labākās daivinga vietas: Baleāru salas, Kanāriju salas, Katalonija, Kostablanka (Valensija).

Portugāle

Portugāle, iespējams, ir daudzveidīgākais daivinga galamērķis Eiropā. Garās Atlantijas okeāna krasta līnijas dēļ niršana ir iespējama dažādās vietās visā valstī, tostarp Porto, Aveiru, Penišē, Lisabonā, Sinešā, Sagrešā, Lagosā un Faro. Nirēji dodas ne tikai uz cietzemi, bet arī uz Portugāles salām, tajā skaitā Madeiras un Azoru salām.

Vraku cienītājus iepriecinās Portugāles kuģu un zemūdeņu vraku daudzveidība. Tie šeit saglabājušies ilgās kuģošanas vēstures rezultātā. Papildus šai vēsturiskajai vraku enciklopēdijai daudzi jūras rezervāti un parki nodrošina bagātīgu dzīvotni dažādām zivīm un koraļļiem. Daivinga vietas atklātā okeānā Madeiras un Azoru salu tuvumā noteikti patiks jūras dzīvnieku mīļotājiem. Azoru salas ir viena no retajām vietām pasaulē, kur iespējams ienirt aktīvā vulkānā.

Labākās daivinga vietas: Azoru salas, Lisabona.

Ēģipte

Ēģiptes rifi ir dzīvības pilni, košie koraļļi un zivju bari apbur ar bagātīgu krāsu gammu. Ēģiptē ir pieejamas plašas daivinga iespējas, vraki, sienas, dreifi, smailes, niršanas vietas piekrastē, zvejas laivas, kā arī peldošās viesnīcas. Šeit ir piemērotas vietas gan visu līmeņu nirējiem, gan apmācībām, gan arī aizraujošas atklātas vietas pieredzējušiem zemūdens pasaules cienītājiem. Izcilā redzamība un ērtā piekļuve ūdens gultnei veido to par pievilcīgu vietu tehniskajam daivingam un apmācībām.

Vietējās ikdienas niršanas nodarbības nodrošina izcilus apstākļus jaunajiem nirējiem, tiem, kas vēlas mācīties, kā arī bērniem. Pieredzējušiem nirējiem piemērotās daivinga vietās mēdz būt straume, tās ir dziļākas un nav piemērotas iesācējiem. Hurgada ir lieliska vieta vraku cienītājiem. Tādas populāras daivinga vietas kā SS Thistlegorm un Giannis D vraki var sasniegt arī vienas dienas ekskursijās. Daivinga laivas šeit ir ērtas un būvētas nirēju vajadzībām.

Šarmelšeihā ir viss, ko vien var vēlēties, – vairāk nekā 30 izcilu vietējā daivinga vietu un daudzi peldošo viesnīcu varianti. Šeit vienmēr valda rosība, ir skaistas pludmales, lieliskas iepirkšanās iespējas, naktsdzīve un gardi ēdieni, kā arī pieejamas dažādas pludmales atpūtai raksturīgas aktivitātes.

Šarmelšeihā ir aptuveni 30 dažādu daivinga vietu, kuras var izpētīt vienas dienas ekskursijās. Laivas ir lielas, ērtas un būvētas daivinga vajadzībām. Ras Mohamed nacionālajā parkā ir vairākas aizraujošas niršanas vietas tiem, kas dodas vienas dienas ekskursijās. Šeit lielākoties ir pieejamas dreifa daivinga iespējas. Vienas dienas ekskursiju galamērķi ir SS Thistlegorm vraks, Tirānas šaurums, SS Dunraven vraks un Dahaba. Interesentiem ir pieejamas arī daivinga vietas piekrastē un ātrumlaivas.