Lēto ceļojumu medības jeb kā aizceļot uz Meksiku par 300 eiro

“Lai ceļotu bieži, nevaru atļauties pirkt lidmašīnas biļetes par standartcenu,” saka Swedbank Tirdzniecības finansēšanas operāciju nodaļas vadītāja Anita Kurme, kuras lielākais hobijs un dzīves kaislība ir ceļošana.

Turklāt nevis vienkārša, bet gan lēto lidojumu medības uz vistālākajām un eksotiskākajām pasaules valstīm. Reizi gadā tiek plānots lielais ceļojums, kā arī vairāki nedēļas nogales izbraucieni pa Eiropu, klāt pieķerot arī piektdienu un pirmdienu. Dārgākais Anitas lidojums bijis uz Havaju salām par 450 latiem, bet pirms gada par 450 eiro lidots uz Jaunzēlandi.

Kā atrast lētu ceļojumu?

Kā stāsta Anita Kurme, ir daudz dažādu portālu un forumu, kuros medīt informāciju un tā saucamos kļūdu piedāvājumus – tie ir piedāvājumi, kurus dažādu iemeslu dēļ kompānijas nopublicē ar zemāku cenu. Tāpat lielas atlaides parasti tiek piedāvātas, atklājot kādu jaunu lidojumu maršrutu. Piemēram, patlaban Anita pošas ceļojumā uz Meksiku, un aviobiļetes abos virzienos izmaksājušas vien 300 eiro! Lielākoties cilvēki šīs kļūdas atrod nejauši un tad informē citus ceļotājus. Latvijā šāda domubiedru grupa ir celakaja.lv, bet netrūkst arī ārzemju interneta resursu.

Saprotams, ka visbiežāk šie lidojumi ir no kādas citas Eiropas valsts, tāpēc veiksmīgajai biļetei jāpierēķina arī lidojums līdz attiecīgajai lidostai, un izdevīgāk ir izvēlēties Londonas, Berlīnes, Stokholmas vai kādas citas valsts lidostas, uz kurām no Rīgas ir bieži un lēti lidojumi. Izvēloties šos reisus, Anita iesaka turpceļā neriskēt ar īsu laiku starp Rīgas reisa ielidošanu un galvenā lidojuma izlidošanu, bet mierīgi izbaudīt dienu vai divas skaistajās Eiropas pilsētās. Sanāk dubults ceļojums! Atpakaļceļā, kad sakrājies nogurums, gan labāk izvēlēties tuvāko reisu, jo tad, visticamāk, ātrāk gribēsies atgriezties mājās.

Jāatzīst, ka izdevīgi ceļojumu piedāvājumi pieejami arī bez kļūdām – retāk no Rīgas, bet, izmantojot jau minēto shēmu ar pārsēšanos, var atrast lieliskus piedāvājumus. Te talkā nāks tādas lapas kā fly4free.com ar piedāvājumiem no Eiropas, britu holidaypirates.com, vācu https://www.urlaubspiraten.de/ un zviedru http://www.sistaminuten.se/.

Grūtākais – pieņemt lēmumu ļoti ātri

Lētie lidojumi nemēdz dienām ilgi gulēt plauktā. Ja tāds atrasts, jāņem ciet uzreiz – pārdomām dotas vien dažas stundas. Tāpēc visbiežāk ceļojumā Anita dodas kopā ar savu dzīvesbiedru un bērniem, jo īsā laikā saskaņot lidojumu ar plašāku draugu pulku ir grūti. Reizēm traucē objektīvi iemesli – saskaņošana ar darbavietu, dažādas biznesa vai privātas problēmas, bet visbiežāk problēma ir nespēja ātri pieņemt lēmumus.

 Lai atvieglotu šo uzdevumu, jāņem vērā pāris ieteikumu:

  • laikus jāizdomā, kāds būtu iespējamais ceļojumam laika diapazons – jāieplāno ilgāks laika posms un jārēķinās, ka konkrēti datumi būs zināmi tikai brīdī, kad tas tiks nomedīts. Piemēram, ieplānojam ceļojumu oktobrī un šajā laika posmā meklējam piedāvājumus. Tie var būt gan sākuma, gan beigu datumi, tāpēc kā iespējams ceļojuma laiks jārezervē viss mēnesis;
  • nevajadzētu koncentrēties tikai uz vienu konkrētu galamērķi. Visticamāk, ka jūs vēlaties apmeklēt ne vienu vien valsti, tādēļ muļķīgi būtu tieši šogad maksāt daudz dārgāk par ceļojumu uz Ameriku (kur nu nekādi neparādās labi cenu piedāvājumi), ja, piemēram, pieejams daudz lētāks lidojums uz Taizemi. Ar savu ceļotājas plašo pieredzi Anita Kurme iesaka ļauties notikumu gaitai un izbaudīt procesu;
  • jūlijs, augusts – vai tiešām šie ir vienīgie iespējamie ceļojuma mēneši? Ja brauksiet maijā vai septembrī, cenas noteikti būs daudz zemākas (te gan vispirms jāiepazīstas ar konkrētā reģiona sezonalitāti, piemēram, Taizemē maijā un septembrī noteikti daudz līs, bet novembrī–februārī būs izcils laiks šīs valsts apmeklējumam).

Nakšņošana – atkarīga no ceļojuma formāta

Pirms izvēlēties naktsmājas, jāsaprot, kāds ir ceļojuma mērķis. Viena lieta, ja esat iecerējuši laisko ceļojumu ar atpūtu jūras krastā vai pie baseina, pavisam cita, ja ceļojums paredzēts aktīvs ar mērķi iespējami daudz redzēt un viesnīcu izmantot tikai nakšņošanai.

Pirmajā gadījumā mājvieta jāizvēlas īpaši rūpīgi, ņemot vērā, ka tajā būs jāpavada daudz laika. Naktsmāju meklēšanai var izmantot tradicionālos meklētājus booking.com, expedia.com, hotels.com utt., bet lētākai dzīvošanai derēs apartamenti, kuri būtu jāmeklē airbnb.comhomeaway.co.uk/. Jāsaprot, ka apartamenti – tas parasti ir privātpersonu piedāvājums, tādēļ noteikti jāiepazīstas ar apmeklētāju viedokļiem, kas atrodami katrā no šiem portāliem. Ja par viesnīcas kvalitāti un iespējām var puslīdz droši spriest pēc zvaigžņu skaita, tad apartamentiem šādas klasifikācijas nav. Tiesa, ir apmeklētāju piešķirtais vērtējums, bet drošāk ir lasīt atsauksmes. Pārāk cildinošas vai noniecinošas var ignorēt, jo tie var būt draugi vai konkurenti, bet jāpievērš uzmanība izvērstiem viedokļiem, ko var atrast praktiski pie jebkuras viesnīcas vai apartamentiem. Ja esat, piemēram, booking.com pastāvīgais lietotājs, varat piekļūt tā saucamajiem slepenajiem piedāvājumiem, kas mēdz būt ļoti izdevīgi.

Ja esat aktīvais ceļotājs un viesnīcu izmantosiet tikai, lai pārlaistu nakti, varat izvēlēties lētāku mājvietu, jo pēc nogurdinošas dienas nav milzu starpības, vai gulta atrodas pieczvaigžņu viesnīcā vai vienkāršākos apartamentos. Svarīgi, lai pieejama duša un tīra gultas veļa. Vēl ekonomiskāks ceļošanas modelis ir tā saucamā couchserfings izmantošana, kas gan vairāk piemērots ekstravertiem un atvērtiem cilvēkiem.

Noderīgi ieteikumi

Ceļojuma apdrošināšana – Anita uzsver, ka drošākā ceļojumu apdrošināšana ir Swedbank piedāvātā: “Man bija pieredze ar citu apdrošinātāju, kas man nesedza zaudējumus, jo reiss, ar kuru bija jālido, tika atcelts, nevis pārcelts. Lidostā bija ugunsgrēks, un daļa reisu tika pārcelti, bet daļa no tiem, kas biežāki, atcelti. Šī prievārda dēļ mums neapmaksāja zaudējumus, kas radās, – papildu viesnīcas, jaunas aviobiļetes. Bet par Swedbank apdrošināšanu esmu lasījusi daudz labu vārdu arī Latvijas ceļotāju lapā celakaja.lv.”

Bezmaksas gidi lielpilsētās – praktiski katrā pilsētā, meklējot Google “free city guide in xxx”, atradīsiet informāciju par entuziastiem, kuri piedāvā bezmaksas pilsētas apskates tūri, kā arī informāciju par pulcēšanās vietu, laiku. (Protams, ja tūre patika, tad kabatas naudai gida cepurē tiek kāds eiro iemests.)

Pārvietošanās pilsētā – ja plānojat tikai pilsētas apskati, tad (pat neskatoties uz tās apmēriem) ieteiktu kaut uz pāris stundām īrēt velosipēdu. Tas ne vien ietaupa līdzekļus, jo nav jāpērk sabiedriskā transporta biļetes, bet ļauj apskatīt arī tālākus pilsētas objektus, kā arī būtiski ietaupa spēkus, lai pēc garas dienas vēl pietiktu mundruma vakara krodziņam.

Pārvietošanās ārpus pilsētām – ja nebraucat viens, tad auto noma noteikti būs izdevīgāka nekā sabiedriskais transports praktiski jebkurā valstī (te gan vienmēr jāpameklē informācija, jo vairākās lielpilsētās, piemēram, Vācijā, būs 4–5 cilvēku transporta biļetes par izcili labām cenām). Tomēr – ja jūs spējat stūrēt pa Rīgas bedrainajām ielām, tad to tikpat mierīgi varēsiet izdarīt arī pa daudz kvalitatīvākajiem Eiropas ceļiem un tādējādi savu nedēļas nogali papildināt ar mazu, jauku miestiņu vai nacionālo parku apmeklējumu, kur ar sabiedrisko transportu nokļūt nebūt nav tik viegli.

Auto īres aģenti: http://www.economycarrentals.com (te iekļautas visas papildu izmaksas)

 http://www.autoeurope.iehttp://www.carrentals.co.uk/http://www.netflights.com/ (labas cenas ASV auto īrei).

Jāatceras, ka praktiski netiek piedāvāti auto īres varianti bez pašriska, kuru vai nu var izslēgt, pērkot stipri dārgo auto nomas apdrošināšanu, vai arī atsevišķi iegādājoties auto īres pašriska apdrošināšanu: https://www.worldwideinsure.com/http://www.voyagertravelinsurance.co.uk, kas būs krietni lētāk.

* Raksta ilustrēšanai izmantota fotogrāfija no Anitas Kurmes personīgā arhīva. Attēlā redzamas klintis  Khao Sok nacionālajā parkā Taizemes dienvidos. "Taizeme ir labākā izvēle, ar kuru sākt Āzijas iepazīšanu – ļoti labi sakārtota tūrisma industrija, droši, lēti un arī izcili skaisti," pieredzē dalās Anita Kurme.

"Ja ziemā gribās sauli, kā arī esat putnu mīļotājs, tad Floridas pludmales un purvāji šim būs lieliski piemēroti. Tādu ūdensputnu daudzveidību un apjomus citur neesmu redzējusi," saka Anita Kurme. Fotogrāfējusi Anitas meita Linda Lauva.


"Indija, protams, ir kultūršoks (arī tad, ja esi tam gatavs). Toties nekur neieraudzīsiet tādu daudzumu satriecošu rakstur-foto modeļu". Foto: Linda Lauva

Jaunzēlande ir pārgājienu cienītāju paradīze. Bez īso pārgājienu neskaitāmajiem maršrutiem ir arī deviņu valsts nozīmes maršruti The Great Walks, kas ir bauda vairāku dienu garumā. Te aina no Anitas trīs dienu pārgājiena Routeburn track.

"Bet ceļošanas prasmes jāsāk trenēt tepat – Eiropā. Manas ieteikums – Skotija ar satriecošām dabas ainavām un izcilu arhitektūru. Kā  piemērs fotogēniskā Eilean Donan pils. Fotogrāfs – mana meita, Linda Lauva".

"Kuba – tas nav stāsts par dabas brīnumiem, bet par vidi. Kur vēl jūs varat satikties ar “iekonservētu” pagātni? Fotogrāfs – mana meita, Linda Lauva".

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?