Kurp doties ziemas pārgājienos un ko ņemt vērā? Dabas fotogrāfa ieteikumi

Būšana dabā un došanās pārgājienos ir veids, kā varam izrauties no rutīnas un uzkrāt jaunu enerģijas devu.

Dāvis Ūlands ir talantīgs un pieredzējis fotogrāfs, ornitologs un pētnieks, kas kopā ar ģimeni - sievu Madaru un dēlu Andru, brīvdienās dodas tuvākos vai tālākos ceļojumos pa Latviju. Pirms pandēmijas Dāvis ir iemūžinājis putnu uz dzīvnieku idilli arī tādās vietās kā Norvēģija, Somija un Jaunzēlande, tādēļ gadu laikā gūtā pieredze dažādos pasaules reģionos ir vainagojusies ar veiksmīgu sagatavošanos pārgājieniem visos gadalaikos. Dāvja iemūžinātos dabas skatus var apskatīt viņa mājas lapā www.davisulands.com, savukārt mums viņš piekrita dalīties pieredzē, kā plānot un kurp doties pārgājienos. 

Kā sagatavoties pārgājienam?

Kā norāda Dāvis, svarīgākais, kas jāņem vērā pirms došanās pārgājienā, ir fiziskās sagatavotības izvērtēšana, ērti apavi un apģērbs.

Dodoties pārgājienā ziemā, apaviem ieteicams būt ar kārtīgu zoli, kas labāk saķersies ar substrātu, nereti var noderēt arī uz apaviem liekamās radzes. Svarīgi, lai apavi nav par mazu, jo, uzvelkot biezāku zeķu pāri, sals kājas. Labākai pašsajūtai jāģērbjas slāņos - tuvāk miesai jāvelk apģērbs, kas labi novada ķermeņa sviedrus, taču nākošajiem slāņiem ir jānodrošina siltumu un jāaiztur vēju un mitrumu, tādēļ pareiza secība būtu - termoveļa, flīsis vai dūnu slānis un virsjaka.”

Lai iecerētais maršruts izdotos, ir svarīgi pielāgoties laikapstākļiem un jau iepriekš izvērtēt pašas nepieciešamākās lietas, ko jāņem līdzi. “Ērta mugursoma, pietiekošs daudzums šķidruma - ūdens vai termoss ar tēju ziemā, jo ūdens pudelē var arī sasalt, nazis un sērkociņi, kāds enerģiski vērtīgs, bet viegls ēdiens. Ziemā noder arī kāds lieks zeķu pāris, rezerves siltais slānītis, kā arī pāris maisiņi, ja kājas sabristas vai jāiznes izmētātos atkritumus no meža. Ja navigēšana notiek ar viedierīces palīdzību, arī ārējā baterija varētu būt noderīgs rīks - aukstums stipri ātrāk izlādē elektroniskās ierīces, stāsta Dāvis.

Kā pastaigas padarīt aizraujošas bērniem?

Neskatoties uz to, ka došanās dabā ar maziem bērniem var būt izaicinoša, svarīgi ir padomāt, kā to padarīt interesantu arī mazajiem pētniekiem. Lieliska aktivitāte ir dažādu veidu ķērpju un sūnu meklēšana, herbāriju taisīšana, kas ļauj darbošanos turpināt arī mājās. “Arī dzeņu un dzilnu kalumu meklēšana kokos var būt interesanta aktivitāte visiem ģimenes locekļiem - var mērīt to dziļumu “pirkstiņos”, saskatīt, kas tur bijis iekšā. Bieži vien melno dzilnu kalumus var redzēt tuvāk pie zemes. Protams, arī paslēpes īsās distancēs mēdz būt ļoti izklaidējošas.”

Lai pārgājiens ar ģimenes mazākajiem locekļiem, nesagādātu liekas raizes, to būtu jāsaplāno jau laikus - līdzi ņemamās mantas un ēdamlietas jāsagatavo un jāsakrāmē jau iepriekšējā vakarā.

“Ziemas sniegos derētu paņemt līdzi maiņas kārtu un roku sildītājus jaunākiem gājējiem. Kā arī, skatot vietas, kurp doties, paturēt prātā, ka lielā aukstumā nevajag pārspīlēt ar maršruta garumu un labāk izvēlēties apļveida maršrutus.”

Kurp doties?

Dāvis ir purvu taku un taku, kurās ir smilšakmeņu vai dolomītu atsegumi entuziasts, tādēļ ģimenēm ar maziem bērniem iesaka apskatīt

  • Purezera taku,
  • Viesatas takas mazo loku un
  • Līgatnes dabas taku.

Taču jau aktīviem staigātājiem rekomendē doties pārgājienā pa

  • Amatas ģeotaku,
  • Viesatas taku un
  • Mežtakas posmiem Gaujas Nacionālā parka vai Ziemeļgaujas pusē.

Ja šīs takas jau ir apmeklētas, Dāvis iesaka meklēt brīvdienu galamērķi mājaslapā dodies.lv, izmantot Open Street Map vai aplikācijas LVMGEO (AS LVM) un Nature Tourism, ko izstrādājusi Dabas aizsardzības pārvalde.

Kā atzīst pats Dāvis: Ir daudz un dažādas aplikācijas, bet svarīgi ir tas, lai tās būtu pieejamas arī esot pārgājienā brīdī, kad ierīcei nav datu pārklājums, un tajās var ielādēt sagatavotus maršrutu failus gpx formātā, kā arī izmantot vairākas karšu pamatnes (piemēram, topogrāfisko vai openstreetmap, vai ortofoto/satelītbildi), un saglabāt interešu punktus.”

Dodoties pārgājienā jāatcerās, ka ir jāsakopj aiz sevis, taču, ja pārgājiena laikā tika atrasti izgāzti atkritumi, par to var ziņot Valsts vides dienestam aplikācijā Vides SOS. Ja vēlies dalīties ar saviem novērojumiem dabā, var lejupielādēt aplikāciju Dabasdati, arī tādas noteicēju aplikācijas kā Sēnes Latvijā, PlantNet Plant Identification, var padarīt jūsu ceļu daudz interesantāku!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?