Vegānisks uzturs - no ikdienas ieradumu maiņas līdz biznesam

Cilvēki arvien vairāk atturas no gaļas un citu dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas un pievēršas augu valsts uzturam un veselīgam dzīvesveidam kopumā.

Vegānisms ir viens no virzieniem, kas paredz izvairīšanos no jebkāda dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas uzturā, un nereti arī daudz plašākā mērā – arī apģērba, sadzīves ķīmijas, kosmētikas un citu lietu izvēlē. To drīzāk var dēvēt par dzīvesveidu.

Diānai Bīlmanei – Ozoliņai tas no ikdienas paradumu maiņas ir kļuvis arī par biznesu. Tā pērn tika vērta veselīga uztura konceptkafejnīca un veikals “Stirna&avocado”, kas piedāvā maltītes, kas gatavotas no veselīgiem un svaigiem produktiem.

 “Esmu veselīga dzīvesveida piekritēja jau aptuveni 10 gadus un uzturā lielākoties izvēlos augu valsts produktus un ēdienus. Esmu arī strādājoša mamma, un mans ikdienas grafiks ir saspringts un sablīvēts, tādēļ regulāri attapos situācijās, kad bija nepieciešama ātra maltīte, bet pirms pieciem gadiem kaut ko ātru, veselīgu un veģetāru nebija iespējams dabūt. Bija vai nu - ātri un neveselīgi, vai - veselīgi, bet vienveidīgi un ne tik ļoti garšīgi, un kur nu vēl bez dzīvnieku izcelsmes produktiem, tādēļ sapratu, ka jāapvieno "ātri, veselīgi, garšīgi” un pamatā receptēs jāizmanto augu valsts produktus, jo patiesi ticēju, ka tas ir aktuāli ne tikai man,” par ceļu līdz “Stirna&avocado” stāsta Diāna.

Viņa atminās, ka pirms pieciem gadiem čia pudiņš vai sojšliks, kas veidots no sojas, veikalu plauktos nebija atrodams, taču šādas receptes un garšu salikumus atzinīgi novērtēja viņas ģimene un draugi, kas iedvesmoja Diānu uzsākt savu biznesu. Sākumā savas spējas tika izmēģinātas pārdodot jau gatavu produkciju dažādos tirdziņos un pasākumos, taču pagājušogad tika sperts nākamais solis un atvērta “Stirna&avocado” konceptkafejnīca un veikals.

Svarīgi izglītot un parādīt jaunu garšu pasauli

Latvieši ir konservatīvi un jaunumus, kā arī pārmaiņas vairums pieņem ļoti lēni. Tieši strādājot kafejnīcā un aprunājoties ar dažādiem cilvēkiem, bieži secinu, ka liela daļa par šāda veida virtuvi un produktiem neko nezina vai ir lieli aizspriedumi. Tas sākotnēji man bija ļoti liels pārsteigums, jo es dzīvoju savā mikro vidē, kur cilvēki man apkārt domā par veselību un planētu, tādēļ pieņēmu, ka tāda ir lielākā daļa, bet realitātē lielākā daļa meklē karbonādi un kartupeļus,” atzīst kafejnīcas īpašniece.

Diāna dalās, ka tieši tas ir devis jaunu sparu strādāt vēl vairāk un iepazīstināt klientus ar jaunām garšām, produktiem, gatavošanas tehnikām un izglītot par veselīgu uzturu un iespējām virtuvē bez gaļas (tās ir ļoti daudz un plašas). Viņu priecē situācijas, kad konservatīvs klients, kurš nogaršo kādu no ēdieniem un atzīst, ka pirms tam nebija iedomājies, ka veģetārs ēdiens var garšot tik labi, daudzveidīgi un sātīgi.

Šo daudzo gadu laikā tendences ir mainījušās, kā arī augu valsts produktu piedāvājums ir ļoti paplašinājies - cilvēki aizvien vairāk izvēlas veselīgas maltītes, tādēļ nav šaubu, ka tas ir uz palikšanu. 

Manuprāt, šis ir nākotnes ēdiens, un tas kļūs tikai un vienīgi populārāks, jo pasaules tendences rāda, ka cilvēki aizvien vairāk domā par to, ko ēd - no kurienes ēdiens un tā izejvielas “nāk”, kā tas tapis, kādus “upurus ēdiens nes”, tāpat arī daudz nozīmīgākas kļuvušas dzīvnieku tiesības- cilvēki aizdomājas, sajūt dzīvnieku ciešanas,” norāda Diāna.

Mums katram jāveic apzinātākas izvēles

Par svarīgāko priekšnosacījumu, lai ikkatrs saimniekotu savā virtuvei dabai draudzīgāk, veselīgās kafejnīcas īpašniece min, ka vajadzētu ierobežot gaļas un piena produktu patēriņu ikdienā.

Es neesmu kategoriska un neuzstāju, ka visiem būtu jākļūst par vegāniem, bet gaļas patēriņam ikdienā būtu jābūt mazākam - gan mūsu planētas, gan veselības labā. Tai nav jābūt katrā ēdienreizē un arī ne katru dienu, tādēļ, ja katra mājsaimniecība izvēlētos 1-2 dienas nedēļā padarīt par "bez gaļas dienām", tas būtu liels solis uz veselīgāku dzīvesveidu,” aicina Diāna.

  • “Stirna&avocado” maltītes iespējams iegādāties internetveikalā vai klātienē Siguldā, “Jāņa Tirgū”.
  • Tāpat vari arī ieskatīties viņu mājaslapā, kur atradīsi vairākas veselīgas receptes.

Izmēģini kādu no receptēm pats!

Ziedkāpostu kuskuss

Sarežģītība:

Zema

Personas:

4

Izmaksas:

Zemas

Sagatavošana:

5 min

Gatavošana:

5 min

Kopējais laiks:

10 min

Sastāvdaļas:

½ ziedkāposta (tikai ziedi)

½ brokoļa (tikai ziedi)

1 liels burkāns

3 lielas ķiploka daiviņas

3 olas

2 ēd.k. sojas mērce

1 ēd.k. teriyaki mērce

1 ēd.k. kaltēti pētersīļi

Pagatavošana:

Mazos kubiņos sagriez burkānu un sasmalcini ķiploku.

Uz pannas uzkarsē olīveļļu un apcep tajā burkānu un ķiploku.

Virtuves kombainā sasmalcini vai sarīvē puķkāpostu un brokoli, pievieno tos pannā un  kārtīgi visu samaisi, pacep 2 min.

Pannas sastāvu pavirzi uz malām, izveidojot pannas vidū bedrīti, kurā  apcept olu.

Izveidotajā brīvajā vietā iesit olas un, ar lāpstiņu maisot, pagatavo olu kulteni.

Kad ola izcepusies, samaisi ar visu kuskusu.

Pievieno soju, teriyaki un pētersīļus un kārtīgi samaisi.

Gatavs!

Cukini- karija biezzupa

Sarežģītība:

Zema

Personas:

4

Izmaksas:

Zemas

Sagatavošana:

5 min

Gatavošana:

10 min

Kopējais laiks:

15 min

Sastāvdaļas:

600 g cukini (~3 gab)

3 šalotes sīpoli

200 g svaigi zaļie zirnīši (var saldētus)

600 ml dārzeņu vai vistas buljons

200 g kokosriekstu piens

40 ml olīveļļa

1 tējk, karijs

1 tējk. Gara masala

2 ēd.k. sinepju sēklas

jūras sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Sagriez cukini un sīpolus.

Olīveļļā un apcep sīpolus ~2 min.

Pēc tam pievieno cukini, kariju, gara masala,1 ēd.k. sinepju sēklas un jūras sāli pēc garšas.

Visu nedaudz pacep un tad pievieno buljonu.

Vāri 5 min, pievieno kokosriekstu pienu, pavāri 2 min, tad zupu sablenderē.

Pievieno zirnīšus un atlikušās sinepju sēklas un pavāri vēl 2 min.

Gatavs!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?