Kā svinēt Ziemassvētkus dabai draudzīgāk?

Kā būtu, ja šī gada Ziemassvētkus tu un tava ģimene varētu sagaidīt un pavadīt videi draudzīgāk?

Mēs varam atbalstīt “zaļās dzīvošanas” principus ikdienā, taču, pienākot Ziemassvētkiem, vilinājums uzķerties uz apkārtējā patēriņa spiediena un aizrauties ar “vairāk, krāšņāk, iespaidīgāk” ir gandrīz ikvienam. Pat tiem, kas ikdienā rūpīgi seko tam, lai nepirktu lieku. Jo sevišķi, ja vēl atceramies mūsu sentēvu svētku tradīcijas ar lielo ģimenes mielastu ar cūkas cepeti, štovētiem kāpostiem un pelēkajiem zirņiem.

Mūsu ēšanas paradumi spēcīgi ietekmē ne tikai mūsu maciņus, bet arī apkārtējo vidi.

Jo sevišķi Ziemassvētkos, kad ASV vien atkritumos izmet vismaz 2 miljonus tītara cepešu. Padomā cik daudz tas varētu būt visā pasaulē! Arī pie mums vidēji gada laikā iedzīvotājs atkritumos izmet vismaz 100 kilogramus pārtikas - daļu no tās Ziemassvētkos. Tu vari to mainīt, un mēs tev ar to palīdzēsim!

Ziemassvētku maltītes gatavošana

Latviešu tautas tradīcijas paredz, ka Ziemassvētku galdā jāceļ deviņus ēdienus, tad nākamajā gadā būsim pārtikuši un bagāti. Diemžēl šim visam līdzās nereti vien nāk savas apetītes un kuņģa tilpuma pārvērtēšana, kas ne tikai beidzas ar atvērtu bikšu pogu pie svētku galda, bet arī nepaēstās pārtikas nonākšanu miskastē.

Ja raugāmies uz skaitļiem, tad kopējais sadzīves atkritumu daudzums svētku laikā vienai mājsaimniecībai palielinās par vismaz 25%.

Varbūt pirms tērēt naudu, laiku un enerģiju ēdienu gatavošanai, vērts apdomāt un kopīgi izplānot, ko tieši un cik daudz ēdīsiet? Tas arī palīdzēs gatavošanos svētku mielastam uztvert kā ģimenes kopīgu uzdevumu, kuram katrs pieliek roku.

Šeit ir daži padomi, kas palīdzēs sagatavot maltītes pēc iespējas videi draudzīgāk:

  • Saplāno maltītes un pirkumus jau iepriekš. Ar cik daudz cilvēkiem svinēsi Ziemassvētkus kopā? Vai ģimenes lokā ir kāds, kas neēd gaļu, olas vai kādus citus produktus? Veicot savu darbiņu pirms došanās uz veikalu, pretosies impulsa un īpašo Ziemassvētku piedāvājumu pirkumiem - tā varēsi arī ieekonomēt līdzekļus un ziedot tos kādam, kam tas ir nepieciešams.
  • Izvēlies produktus bez iepakojuma. Ja tas nav iespējams, izvēlies produktus pārstrādājamos vai atkārtoti izmantojamos iepakojumos, piemēram, stikla burkās vai pudelēs.
  • Izvēlies Latvijā audzētus produktus. Tā ne tikai atbalstīsi vietējos zemniekus un tirgotājus, bet arī samazināsi CO2 izmešu daudzumu, kas rodas preču pārvadāšanas laikā.
  • Izmanto augu valsts produktus. Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas datiem gaļa un piena produkti veido aptuveni 15% no globālajām siltumnīcefekta gāzu emisijām. Tieši tādēļ pajautā sev - vai tavā ikdienā vai svētku maltītē ir kaut kas, ko tu varētu aizvietot ar citiem produktiem? Varbūt tavā Ziemassvētku mielastā vienmēr ir lašmaizītes un ikru maizītes? Šogad paeksperimentē un pārsteidz visus ar jaunām garšām! Zivju ikrus varēsi pagatavot no čia sēklām, lasi – no burkāniem! Ja kādā no receptēm, ko plāno gatavot, nepieciešamas olas, aizvieto tās ar 1 tējkaroti samaltu linsēklu, kas sajaukta ar 3 tējkarotēm ūdens. Ja gatavo saldo ēdienu, olu vietā izmanto 1 banānu. Gaļas vietā pamēģini kādā gardā marinādē pagatavot tofu, pākšaugus vai arī lielveikalos pieejamo vegāno gaļu. Turklāt receptēs, kurās nepieciešams piens, izvēlies sojas, rīsu, mandeļu, kaņepju vai kādu citu augu pienu.
  • Gatavojot ēdienu, pārsedz pannas un katlus ar vāku! Tā samazināsi enerģiju, ko patērē plīts.
  • Neizmet neapēsto pārtiku! Sadali to porcijās, sasaldē un apēd, kad būsi izsalcis, bet gatavot saspringtā lekciju dienā nebūs vēlmes. Ja pāri palikušas kādas sastāvdaļas, ko vari izmantot citos ēdienos, ļaujies radošajai iedvesmai – jauc salātos, sacepumos un, iespējams, radīsi kaut ko īpašu tieši tavas ģimenes tradicionālajām pēcsvētku pusdienām.
  • Veido kompostu un šķiro! Ja tiešām neatrodi veidu apēst un produkti ir jāizmet atkritumos, videi draudzīgākais veids būs tos kompostēt pašam piemājas dārzā vai virtuvē izveidotā komposta traukā. Ja tavai ģimenei tādu iespēju nav – izmet to brūnajā, BIO atkritumu konteinerā!

Svētku svinēšana

Lai arī katru gadu no jauna tiek runāts par tieši šī gada tendencēm eglīšu rotājumos, galda klāšanā, telpu dekorēšanā, videi draudzīgāk ir novērtēt to, kas jau ir ģimenē gadu gadiem, krāt pašu rokām darinātos rotājumus un izmantot tos ilgstoši.

Tāpēc klāj galdu ar vairākkārt lietojamām auduma salvetēm, dekorē ar ar rotājumiem, kas veidoti no dabiskiem materiāliem - egļu zariem, čiekuriem, koka ripām, apelsīniem vai kādām citām dabas veltēm.

Vēl nebijušu Ziemassvētku vakara noskaņu pieredzēsi, ja kopīgo maltīti aizvadīsiet sveču gaismā, tā arī samazinot patērētās elektroenerģijas daudzumu.

Veido dāvanas pats

Protams, mēs visi gribētu draugiem uzdāvināt jaunāko iPhone vai PlayStation, taču reti kuram jaunietim ir iespēja atvēlēt tādus naudas līdzekļus dāvanām. Dāvanas draugiem un tuviniekiem nav obligāti jāpērk, tās vari veidot pats, gatavojot dažādus gardumus - enerģijas batoniņus, musli, cepumu sagataves burciņās, riekstu sviestus vai mājās gatavotu šokolādīgu smēriņu. Starpcitu, veidojot dāvanas paša rokām, tev pateiks “paldies” ne tikai daba, bet arī tavs maciņš!

Ziemassvētki ir kopā būšanas laiks, kurā ir svarīgi padomāt vienam par otru. Tieši šī apstāšanās un ieklausīšanās ir būtiskākais, jo tad sapratīsi, cik īsti daudz vajag tev, taviem mīļajiem – gan ēdienā, gan lietās, gan laikā un uzmanībā, ko spējam viens otram dot.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?