Latvija – piedzīvojumu zeme. 10 idejas atpūtai ar bērniem

Lai labi un vērtīgi pavadītu laiku kopā ar bērniem, nevajag milzu budžetu vai plānošanu.

Mammamuntetiem.lvvadītāja trīs bērnu mamma Inga Akmentiņa-Smildziņa, un lieliska diena garantēta.

Mežavairogu dzīvnieku patversme un mini zoodārzs ir vieta, kur aizdoties pat, ja neesat plānojuši sniegt mājas kādam sunim vai kaķim. Tā būs iespēja apspriest tādus sarunu tematus kā cilvēka atbildība un bezatbildība, iejūtība un cietsirdība. Mežavairogos ikdienā uzturas aptuveni 80 (!) suņu un 80 (!) kaķu. Tie visi ir cilvēku pamesti dzīvnieki.

Mežavairogu saimnieki pajumti dod faktiski ikvienam pamestam, noklīdušam vai slimam dzīvniekam, tāpēc pie viņiem mitinās zirgi, lapsas, pat lācis, kas vairs nebija vajadzīgs kādam citam zoodārzam, strauss, kas bija noklīdis un ko neviens nemeklēja, un cita dzīvā radība. Kopumā šajā patversmē gada laikā nonāk ap 2000 dzīvnieku.

Ieeja ir bez maksas, tomēr aicinu ciemos ierasties ar kādu dāvanu dzīvniekiem, piemēram, rotaļlietām, speciālo dzīvnieku barību, ēdināšanas trauku, paklāju, pavadiņu un citām lietām, kas nepieciešamas ikdienā.

Tīklu parks Līgatnē atklāts pavisam nesen. Tas izskatās šādi – koki savērpti ar 4−7 metrus augstiem tīklu labirintiem, it kā tur paspēlēties būtu atnācis milzu Spaidermens. Skaisti tas, ka pastaigas tīklos iespējamas gan vasarā, gan ziemā, gan gaišā dienā, gan tumšā vakarā. Ērti, ka parka teritorijā ir arī “Zeit Cafe”, kas brīvdienu rītos piedāvā garšīgas brokastis, bet nedēļas nogalēs arī mūzikas vakarus.

Āraišu ezerpils ir pasakains objekts – koka pils, kas 9.−10. gadsimtā celta ezera vidū uz mazas saliņas. Pili cēluši un apdzīvojuši senie latgaļi, un, pateicoties tam, ka tā bija labi saglabājusies, nu tā ir restaurēta – pili var ne vien apskatīt, bet arī ielīst namiņos, apjaušot, cik senie cilvēki bijuši augumā sīciņi.

Uz šo pili mūsu ģimene brauca kādā pavasarī, kad nedēļas nogalēs nolēmām doties ekspedīcijās uz dažādām pilīm Latvijā. Iepazīstot tās, bija aizraujoši kopīgi pārrunāt un meklēt atbildes uz daudzajiem jautājumiem, kas radās par dzīvi dažādos gadsimtos. Pievienotā vērtība šiem ceļojumiem – daudz svaigā gaisā pavadīta laika, jo pie visām pilīm ir plaši parki, kur izskrieties. Kā arī pils apmeklējuma ieejas maksa parasti ir pāris eiro.

Interesantu piļu, ko apskatīt, Latvijā ir daudz, piemēram, Lielvārdē ir senlatviešu koka pils Uldevena pils, kas ir 11.−12. gs. pils konstrukcija (Lielvārde, Parka iela 3), Tērvetes koka pils (12. gs.), kas arī šobrīd ir restaurēta, Daugavā celtās Kokneses pils drupas (13. gs.) u. c. Piļu un muižu ceļvedi meklē www.pilis.lv, www.celotajs.lv, www.latvia.travel.lv.

Skatu torņu Latvijā ir patiesi daudz, atliek tikai izvēlēties, kurā virzienā jūsu ģimene šajās brīvdienās vēlas doties. Pie daudziem torņiem ir ierīkotas arī piknika vietas, tāpēc ekspedīcija uz skatu torni var kļūt, piemēram, par sestdienas pusdienošanas vietu un putnu vērošanas dienu. Lūk, daži no torņiem Latvijā: Ķengaraga putnu vērošanas tornis Rīgā, Daugavgrīvas skatu tornis Bolderājā (apmeklējiet arī Piejūras dabas parku), Priedaines skatu tornis pie Krāslavas, Ūdrkalna skatu tornis pie Usmas ezera, Ložmetējkalna tornis Valgundē (var apvienot ar Tīreļpurva apmeklējumu un Pirmā pasaules kara vēstures izzināšanu), Kamparkalna tornis pie Talsiem, Kalsnavas arborētuma skatu tornis, Tērvetes skatu tornis.

Lai apmeklētu skatu torni, lielākoties ieejas biļete nav jāmaksā.

Rāmkalnu atpūtas parks ir vieta, kur ģimene var doties, ja nav iespējams vienoties, ko nu kurš no ģimenes locekļiem brīvdienās gribētu piedzīvot. Šeit izklaižu piedāvājums ir tik daudzveidīgs, ka, šķiet, būs apmierinātas visas vecuma grupas, turklāt – visos gadalaikos. Ziemā Rāmkalnos var slēpot un snovot, siltajā sezonā braukt ar rodeļiem (garākā rodeļu trase Baltijā), apmeklēt bērnu autoskolu, izbaudīt vasaras kameršļūkšanu u. c. Lieliski, ka turpat ir restorāns, kur brīvdienu rītos ir īpašs brančs jeb vēlās brokastis.

Izbrauciens ar vučko patiks asu izjūtu cienītājiem, un to var piedzīvot Siguldas kamaniņu trasē − gan ziemā, gan vasarā. Šis 1000 metru garais nobrauciens sniedz tikai aptuvenu ieskatu par to, kādā ātrumā pa trasi laižas bobslejisti – braucot ar vučko, sasniegtais ātrums ir aptuveni 80 km/h, savukārt bobslejisti sacensībās traucas ar gandrīz uz pusi lielāku ātrumu.

Ja vučko tomēr liekas par traku, var doties dziļāk Siguldā un izvizināties ar slaveno Siguldas gaisa vagoniņu – tas ir gleznains piedzīvojums!

Esena dārzi Rīgā, Pārdaugavā, ir jaunums un iespēja rīdziniekiem, kur piedzīvot laukus pilsētā. Savulaik tur bijusi Esena muiža, tad dārziņi Rīgas iedzīvotājiem, bet šobrīd – ainaviska vieta, kur pilsētniekiem pabūt klusumā, braukt ar velosipēdiem, pastaigāties, atpūsties šūpuļtīklos, laist gaisā pūķus, nodoties dažādām sportiskām aktivitātēm. Apmeklētāji cits citam netraucē – Esena dārzu teritorija ir 30 ha plaša! Ieejas maksa ir simboliska, papildus būs jāpiemaksā, ja vēlies kādus papildu pakalpojumus, piemēram, staigāt pa gaisa takām, makšķerēt, laivot, supot u. c. Šeit var iznomāt arī namiņus un teltis savai ballītei. Ziemas sezonā parks izklaidēm slēgts, taču, ja ir aktuāli, vari izīrēt vietu savam mazdārziņam, lai jau agrā pavasarī sāktu rušināties svaigā gaisā.

Dzīvās sistēmas ir interaktīva izstāde visai ģimenei, kur izzināt, kā darbojas dažādi dzīvie organismi. Gan lielajiem, gan mazajiem ir aizraujoši vērot un izmēģināt mūsdienu tehnoloģiju piedāvātās iespējas – visi objekti ir interaktīvi. Izstāde nav paredzēta tikai vērošanai ar acīm – lai vairāk uzzinātu par organismu darbību, apmeklētāji var līdzdarboties, piemēram, lēkāt un kliegt. Rezultātā izstādes apmeklējums izvēršanas ne vien par pasākumu, kur iegūt daudz jaunas informācijas, bet par aktīvu piedzīvojumu. 

Brauciens haskiju pajūgā esot neaizmirstams piedzīvojums. Tiesa, mūsu ģimene to vēl nav baudījusi – izmaksas izskatās visai augstas. Tomēr turp plānojam aizbraukt ciemos – kaut iziet pastaigā un sabužināt suņus, jo viens no mūsu ģimenes bērniem ir liels haskiju cienītājs. Arī citus noteikti neatstās vienaldzīgus šo suņu pūkainais kažoks, mīlīgā daba, turklāt daļai haskiju ir zilas acis! Garkalnē, kur mīt 14 Sibīrijas haskiji, ir iespēja vienkārši apmeklēt suņu parku. Vilinošs šķiet arī piedāvājums par bērnu ballītes rīkošanu šajā vietā – priežu mežā Garkalnē kopā ar haskijiem.

Kaltenes kalvas Kurzemē ir teiksmains, milzu akmeņiem pilns mežs ar garumgaru pastaigu taku. Bērniem skaidrojām, ka šie akmeņi ir Ledus laikmeta atstāts mākslas darbs – šie akmens krāvumi veidojušies pirms vairākiem tūkstošiem gadu, atkāpjoties Baltijas ledus ezeram. Šie Kaltenes jūrmalas mežā atrodamie akmens krāvumi tiek dēvēti par kalvām – nekur citur Latvijā ko tādu nav iespējams atrast. Pastaigu takām ir divi maršruti: īsākais takas loks ir nepilnu kilometru, bet otrs – pusotru kilometru garš. Ja dodaties turp, noteikti ņemiet līdzi kādus kārumus piknikam!