Tēmas Tēmas

Tēmas

Lai gan Latvijas ziema mūs turpina pārsteigt ar ļoti mainīgiem apstākļiem, citviet slēpošanas sezona ir tikai sākusies.

Lai rūpīgi piemeklētu dāvanas saviem tuvākajiem, mēs mēdzam veltīt daudz laika, enerģijas un nereti arī naudas līdzekļu, taču – vai sirdsmīļākie brīži tavās atmiņās ir kāda saņemta manta vai tomēr kopā pavadītais laiks?

Lai ceļojums būtu patīkams laiks visai ģimenei, līdz ar gaidām par tuvojošos piedzīvojumu nevajadzētu piemirst par rūpīgu sagatavošanos.

Skolēnu rudens brīvlaiks ir īstais laiks ģimenes ceļojumam, lai kopīgi atpūstos, iepazītu jaunas kultūras, gūtu neaizmirstamas atmiņas un uzkrātu spēkus nākamajam darba cēlienam.

Studentu dzīve noteikti atšķiras no tās, ko saucam par “pieaugušo ikdienu”. Teorētiski ir nedaudz lielāka rīcības brīvība, bet vienlaikus ierobežojošāki finanšu resursi.

Ceļojumi ar bērniem ir piedzīvojumiem un jauniem iespaidiem bagāti, tomēr pat vislabāk izplānotā braucienā var atgadīties pavisam neparedzēti notikumi.

Vai IT nozares vienīgā nākotnes cerība ir jaunieši?

Lai pēc pāris dienām jau nebūtu vilšanās motocikla izvēlē, pirms jaunā spēkrata iegādes izvērtē ne tikai savas vēlmes, bet arī ikdienas paradumus.

Siltie vasaras rīti tā vien aicina izvilkt no skapja savus skriešanas apavus un izmest kādu līkumu tuvējā apkaimē, taču nepārdomāti treniņi un pārlieku liela slodze var novest pie veselības problēmām.

Ja nav sava dārza, var doties uz kādu no Latvijas saimniecībām, kurās zemenes, lielogu mellenes, avenes un citas ogas, kā arī dārzeņus var lasīt pats, turklāt par labāku cenu. Kur tās meklēt?

Viss lielais, skaistais, iespaidīgais top no maziem mirkļiem – soli pa solim, darbu pēc darba, no pieredzes uz pieredzi.

Vasara daudziem no mums nav iedomājama bez mūzikas un mākslas pasākumiem, tāpēc lieliski, ja sen kāroto ceļojumu vari apvienot ar neatkārtojamu pieredzi kādā festivālā.

Ja šķiet, ka Latvijā un kaimiņvalstīs jau viss ir redzēts un piedzīvots, uzzini par vēl nebijušiem galamērķiem tavām ģimenes brīvdienām Baltijā.

Šodienas pasaulē mācīšanās formas un iespējas ir teju neierobežotas.

Mācīties mācīties, izprast sevi un ieraudzīt savu vietu pasaulē ir ilgtspējīgas izglītības pamats.

“Iekritieni”, spēja ieraudzīt sevi un drosme mainīties. Kur ir mana īstā vieta? Spēja ieraudzīt savu aicinājumu ir viens, bet drosme pieņemt lēmumu kaut ko savā dzīvē mainīt – pavisam kas cits.

Planētas resursi nav neierobežoti, un tie draud izsīkt. Tāpēc ikvienam būtu svarīgi aizdomāties, kā samazināt ikdienas patēriņu un līdz ar to arī ietekmi uz vidi.

Ik dienu pasaulē tiek saražots miljardiem preču, no kurām liela daļa agri vai vēlu nonāk atkritumos.

Mūsu eksperti vienmēr meklē vienkāršus un aizraujošus risinājumus, kā ar cilvēkiem runāt par naudas lietām, lai nodrošinātu labāku dzīvi.

Attieksme pret kredītiem mēdz būt neviennozīmīga – vieni tajos saskata iespēju uzlabot savu dzīves kvalitāti un iegādāties sen kārotas lietas, citi no tiem bēgšus bēg, jo redz vienīgi saistību slogu.

Ceri uz labāko, gatavojies sliktākajam! Šī senā dzīves gudrība ir būtiskas finansiālās drošības jomas – apdrošināšanas – mugurkauls un asinsrite.

Lai savu mājokli padarītu par modernu, inovatīvu un videi draudzīgu, būtiski pievērst uzmanību ne tikai izmantotajiem materiāliem, bet arī visam procesam kopumā.

Ilgtspēja – tas ir viss, ko darām, lai mazinātu klimata pārmaiņas, uzturētu dabas daudzveidību un palīdzētu sabiedrībai līdzsvaroti attīstīties.

Pats sava laika un naudas saimnieks – par šādu lielisku iespēju kaut reizi dzīvē ir sapņojis katrs.

Cilvēkos mīt zinātgriba, un mēs mācāmies ne tikai tāpēc, lai iemācītos faktus, bet arī lai saprastu lietas – to, kā funkcionē pasaule un sabiedrība, kā veidojas likumsakarības.

Ne vienmēr atalgojuma lielums nosaka to, vai mēneša beigās naudas pietrūks vai paliks pāri.

Gudri ieguldot, tu vari savu naudu ne tikai uzkrāt, bet arī likt tai pelnīt tavā labā. Dažādiem uzkrājumu mērķiem būs piemēroti dažādi paņēmieni.

Kamēr jauns, jādzīvo “uz pilnu banku”, naudu sāksi krāt tad, kad tās būs gana daudz – tas ir viens no aplamākajiem mītiem par to, kā jaunam cilvēkam vajadzētu rīkoties ar savu finanšu saimniecību.

“Zinātgriba” ir ilgtspējīgai izglītībai veltīta Swedbank konference, kurā caur aizraujošiem cilvēku un pieredzes stāstiem gūt iedvesmu mācīties.

Viņas formula: Influenceris = neatlaidīgs darbs, daudz drosmes un mazliet veiksmes.

Skolēnu brīvdienas daudzas ģimenes izmanto, lai kopīgi atpūstos un ceļotu ne vien Latvijā, bet arī ārzemēs.

Lai arī gada izskaņa visbiežāk saistās ar apcerīgu un svinīgu laiku, tomēr arī svētku laiku visai bieži pavada virkne likstu un raižu.

Lielākais gandarījums rodas tad, ja protam cits citu sadzirdēt, atbalstīt un paveikt lietas kopā.

Dāvināšanas prieks ir Ziemassvētku neatņemama sastāvdaļa, kad vari iepriecināt sevi un savus mīļos ar ko neaizmirstamu un īpašu.

Kurš gan varētu iedomāties, ka Anglijā varētu izkust skrejceļš un tāpēc lidojums tiek atcelts?

Lai apgūtu ko jaunu, ne vienmēr jāiestājas augstskolā klātienē. Populārākās tiešsaistes mācību platformas un padomi to izvēlē apkopoti vienuviet.

Personīgā žurnāla rakstīšana jeb "journaling" ir plaši atzīta profesionālās un personiskās dzīves organizēšanā, ko aizvien biežāk iesaka sevis izaugsmei.

Pasaule jau nākamgad gaida piedzimstam astoņmiljardo iedzīvotāju. Kā paēdināt planētu, neskādējot videi? Kaut ko lietas labā darīt var ikviens!

Nereti cilvēki un arī uzņēmumi savus paradumus maina tikai tad, kad citādi vairs nevar. Taču ilgtspējas jomā ir jārod cita pieeja.

Pēc sava balkona labiekārtošanas iespējams baudīt ne tikai pašu audzētus zaļumus vasarā, bet arī miera un labsajūtas iespējas pašu mājoklī - balkondārzā.

Lai radītu svētkus kopā ar daudzdzīvokļu namu kaimiņiem, nevajag daudz. Pietiek ar vēlmi darīt, domubiedru atrašanu, un ceļš uz jaunu tradīciju var sākties.

Papildus nebeidzamam priekam un mīlestībai, jauns mājdzīvnieks prasa papildus izmaksas, pielāgošanos, disciplīnu un jaunus izaicinājumus.

“Wabi-sabi” ir japāņu filozofija par skaistumu katrā nepilnībā jeb perfekcionisma salaušana mierīgākai mājvietas sajūtai.

Jau 8. gadu Cēsīs Sarunu festivāls LAMPA aicina uz vairāk nekā 250 sarunām, diskusijām, izrādēm un cita veida pasākumiem par visdažādākajām tēmām.

Ātrā mode jeb fast fashion un plašā internetveikalu darbība ir padarījusi apģērbus, apavus un aksesuārus tik pieejamus par demokrātiskām cenām, ka tā vien vilina pirkt vēl un vēl, un vēl.

Pat nedaudz “zaļāks” dzīvesveids var palīdzēt aizsargāt dabas resursus, samazināt apdraudējumu mūsu veselībai un videi, kā arī ietaupīt finanses.

Tuvojas vasara un skolēnu vasaras brīvlaiks – laiks, ko veltīt atpūtai, sarunām ar draugiem, jaunu mērķu izraudzīšanai un pašizaugsmei. Kāpēc gan lai šī nekļūtu par labāko vasaru tavā dzīvē?

Tieši sadzīviskās situācijās, kad vismazāk to gaidām, ir lielākā varbūtība gūt dažādas traumas – sākot no saišu sastiepumiem līdz pat lūzumiem.

Plānojot vasaras ceļojumus, mēs mēdzam lūkoties uz tālām un eksotiskām valstīm, lētiem Eiropas kūrortiem, bet tepat Latvijā vai kaimiņos mūs gaida īsti piedzīvojumi un Eiropas līmeņa serviss.

Pašaudzēti tomāti un baziliks ir arvien ierastāks skats ne tikai piemājas dārziņos, bet arī uz dzīvokļu palodzēm un balkoniem.

Veids, kā parūpēties par savu mentālo un fizisko veselību ir vien dažu soļu attālumā. Atliek vien piecelties un doties ārā, lai smeltos dzīvesprieku un spēku no dabas.

Savu sapņu īstenošanu vari sākt jau pamatskolā, veidojot veiksmīgus ieradumus un pārliecību par saviem spēkiem.

Nereti pastāv uzskats, ka dažādiem e-pakalpojumiem iespējams piekļūt tikai ar internetbankas pieejas datiem. Taču iespējas ir daudz plašākas. Uzzini, kādas!

Brīvā laika aizpildīšana ar hobiju nenoliedzami palīdz uzkrāt spēkus un atpūsties. Tomēr bieži vien, jo vairāk attīstāmies hobijā, jo izmaksas mēdz kļūt lielākas. Bet vai ar hobiju ir iespējams arī nopelnīt?

Savu paradumu maiņa uz “zaļāku” produktu vai pakalpojumu izmantošanu jāskata ilgtermiņā - sākotnējās izmaksas laika gaitā atmaksājas ar uzviju.

Mūsu olimpieši bobslejists Oskars Ķibermanis un kamaniņbraucēja Kendija Aparjode kopā ar Latvijas Olimpiskās komandas partneri Swedbank iedvesmai piedāvā ieteikumus, kā sevi uzturēt formā.

Krāna ūdens Latvijā ir drošs dzeršanai – tā kvalitāte tiek regulāri pārbaudīta. Taču daudzi aizvien ūdeni izvēlas iegādāties veikalā.

Cilvēki arvien vairāk atturas no gaļas un citu dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas un pievēršas augu valsts uzturam un veselīgam dzīvesveidam kopumā.

Eglīte ir viens no svarīgākajiem Ziemassvētku atribūtiem.

Gada nogale ir labestības laiks, kad īpaši piedomājam par tiem, kam šajā laikā klājas visgrūtāk. Ziedot nozīmē palīdzēt gan citiem, gan sev.

Salīdzināšanās sociālo mediju laikmetā, kad teju ik uz soļa ir iespējams ielūkoties citu dzīvēs un ikdienā, ir teju neizbēgama. Taču pārmērīga šī paraduma veicināšana var kaitēt gan pašnovērtējumam, gan finansēm.

Kad ziema ir sniegota, daudzi no mums steidz baudīt ziemas priekus. Taču jāatceras, ka, pat braucot ar ragaviņām, jābūt uzmanīgam, lai negūtu dažādas traumas.

Kā būtu, ja šī gada Ziemassvētkus tu un tava ģimene varētu sagaidīt un pavadīt videi draudzīgāk?

Būšana dabā un došanās pārgājienos ir veids, kā varam izrauties no rutīnas un uzkrāt jaunu enerģijas devu.

Kāda ir jēdziena "ilgtspēja" jēgpilna lietošana un kā to interpretē iedzīvotāji Latvijā? Skaidro Swedbank Ilgtspējas attīstības vadītāja Latvijā Adriāna Kauliņa.

Dziesmu un deju svētku varoņus vieno mīlestība uz dziesmu un deju, un tā ļauj tradīcijai turpināties. To svinot un cerot iedvesmot arī citus, Dziesmu un deju svētku lieldraugs Swedbank iepazīstinās ar dažiem no viņiem!

Kā ikdienas skrējienā, kad tik daudziem ir zudis līdzsvars starp darba un privāto dzīvi, atrast laiku personīgajai un profesionālajai izaugsmei?

Podkāsta Tērējam Gudri 18. epizodē centīsimies skaidrot, kas īsti ir ilgtspēja un kā panākt, lai izpratne par to iesakņotos sabiedrībā?

Podkāsta Tērējam Gudri 17. epizodē centīsimies saprast, kas ir pārmaiņu galvenais virzītājspēks un ar kādiem pārmaiņu procesiem tiksim pie zemu izmešu ekonomikas?

Grēta Tunberga vienā no savām slavenajām runām ir teikusi: “Mēs parādījām viņiem, ka esam vienoti, un ka mēs, jaunieši, esam neapstādināmi”.

Vai tās būtu pārmaiņas karjerā, personīgajā dzīvē, sabiedrībā vai uzņēmumos, mācīšanās – jaunu zināšanu un prasmju apguve, var palīdzēt vieglāk tām pielāgoties un izmantot savā labā.

Iedvesmot un mācīt bērniem dzīvot videi draudzīgi nav tikai modes lieta, bet gan izšķirošas pamatprasmes, kas palīdzēs viņiem sadzīvē šodien un nākotnē.

Mēdz sacīt, ka studiju gadi ir labākais laiks mūsu dzīvēs. Ja vēl ir iespēja doties pastudēt uz citu valsti – tās ir atmiņas visam mūžam.

Podkāsta Tērējam Gudri 16. epizodē runājam par to, kā labāk rīkoties ar lieko apģērbu un kā pārvaldīt drēbju skapi tā, lai lieks apģērbs tajā nemaz nerastos?

Kredītkarte daudziem kļuvusi par otro norēķinu karti. Lietojot karti apdomīgi, tā palīdzēs droši sagatavoties arī jaunam dzīves posmam, kas līdzi sev nes jaunas vajadzības. Uzzini būtiskākās priekšrocības!

Podkāsta 15. epizodē Swedbank Ilgtspējas attīstības vadītāja Latvijā Adriāna Kauliņa aicina pārdomāt, cik nepieciešamas ir visas mums piederošās lietas un ar kādiem paradumiem mēs varam šo lietu daudzumu samazināt?

Domājot par nepieciešamību atjaunot esošo mājokli, bieži kā prioritāti izvirzām kosmētisko remontu, bet aizmirstam par darbiem, kas sniedz ieguvumu ilgtermiņā.

Šī ir Tērējam gudri ilgtspējas podkāsta 14.epizode. 13 reizes uz sarunu aicināti dažādu jomu eksperti, lai kopīgi izprastu dažādus ilgtspējas jautājumus.

Pirms steidzam baudīt brīvdienas un doties atvaļinājumā, vērts nodrošināties, lai izvairītos no dažādiem nepatīkamiem pārsteigumiem.

Šobrīd, kad ceļot nav ieteicams, daļai iedzīvotāju tā tomēr ir nepieciešamība. Tāpēc Swedbank apdrošina arī pret Covid-19 riskiem.

Zemes atmosfēru veido skābeklis, slāpeklis un citas gāzes. Ogļskābā gāze, metāns, ūdens tvaiki darbojas līdzīgi kā siltumnīcas stikls - tās laiž cauri saules starojumu un aiztur no Zemes virsmas atstaroto siltumu.

Kalkulatori

Darba algas kalkulators

Swedbank Finanšu institūts sadarbībā ar Finanšu ministriju izstrādājis kalkulatoru, kas iedzīvotājiem ļauj aprēķināt darbaspēka nodokļu izmaiņu ietekmi uz savu darba algu.

Bērna un vecāku pabalsta kalkulators

Pabalstu kalkulators palīdzēs jaunajiem un topošajiem vecākiem aprēķināt ar bērna gaidīšanu, piedzimšanu un audzināšanu saistītos valsts pabalstus.

Finanšu veselības ceļvedis

Swedbank Finanšu institūts izstrādājis ceļvedi ģimenes finanšu veselības novērtēšanai, kas palīdz vienkopus saskatīt veselīgās un pilnveidojamās jomas, kā arī dod ieteikumus finanšu situācijas uzlabojumiem.

Bezdarbnieka pabalsta kalkulators

Lai palīdzētu saplānot personīgo budžetu darba zaudēšanas gadījumā, esam izstrādājuši bezdarbnieka pabalsta kalkulatoru, kas veic aprēķinus par pabalsta apmēru.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?