Kāpēc ir vērts iegādāties KASKO apdrošināšanu, pat, ja brauc retāk?

Pandēmija daudziem likusi mainīt ikdienas pārvietošanās paradumus.

Kā apliecina Swedbank veiktā iedzīvotāju aptauja*, teju puse Latvijas autovadītāju (49%) pēdējā gada laikā personīgo auto ikdienā izmantojot mazāk. No tiem katrs trešais pie stūres sēžas retāk, bet citi dod priekšroku sabiedriskajam transportam, velo vai citam pārvietošanās veidam. Savukārt ceturtā daļa (21%) apsver iespēju auto turpmāk izmantot retāk degvielas cenu kāpuma dēļ.

Šādas izmaiņas mazinājušas arī atsevišķu autovadītāju vēlmi iegādāties brīvprātīgo auto apdrošināšanu jeb KASKO. Taču, notiekot negadījumam ar auto, katrs ceturtais no mums nav gatavs segt izdevumus no saviem līdzekļiem vai arī spēkrata remontam gatavi atvēlēt vien līdz 500 eiro.

Kopumā 61% aptaujāto autovadītāju šogad ir iegādājušies KASKO polisi, jo bieži pārvietojas ar automašīnu un vēlas nodrošināties pret neparedzētiem zaudējumiem, notiekot negadījumam ar auto.

“Auto īpašnieki nereti uzskata, ka retāka auto izmantošana pasargā no negadījumiem un KASKO apdrošināšana neatmaksājas, jo iespējamie remonta izdevumi ir zemāki un tos varētu segt no pašu līdzekļiem. Pieredze liecina, ka šie pieņēmumi var izrādīties maldīgi, jo negadījumi var notikt pat mājas pagalmā.

Pēc Swedbank apdrošināšanas datiem katrs trešais KASKO apdrošināšanas klients pagājušajā gadā bija iesaistīts negadījumā, un vidējā izmaksātā atlīdzība bija 835 eiro.

Tas apliecina KASKO apdrošināšanas nepieciešamību, turklāt jāņem vērā, ka auto remonta izmaksas pēdējā gada laikā ir pieaugušas,” stāsta Swedbank Riska apdrošināšanas atbalsta daļas produktu līnijas vadītāja Ilga Babre.

24 860 eiro pēc sadursmes ar meža dzīvnieku

Kā apliecina Swedbank apkopotie dati par 2021. gadā izmaksātajām KASKO apdrošināšanas atlīdzībām, visbiežāk auto tiek bojāti  sadursmēs ar citiem spēkratiem vai kādu šķērsli. Vidējā izmaksātā atlīdzība šādos gadījumos bija 1305 eiro, bet lielākā pērn izmaksātā summa sasniedza 24 600 eiro.

Tāpat lielas raizes vadītājiem rada  sadursmes ar meža dzīvniekiem, kuru gadījumā vidējā izmaksātā atlīdzība pērn bija 2368 eiro, bet lielākā izmaksātā atlīdzība bija 24 860 eiro.

Savukārt bojāta stikla gadījumā lielākā izmaksātā atlīdzība bija 2145 eiro, kad automašīnai tika bojāts panorāmas jumts. 

Pirms apdrošināšanas līguma slēgšanas, rūpīgi iepazīsties ar tā nosacījumiem

Visbiežāk aptaujātie autovadītāji izvēlas KASKO apdrošināšanu, vadoties pēc zemākās piedāvātās polises cenas (63%), laba iepriekšējā pieredze ar apdrošinātāju (50%), kā arī apdrošinātāja reputācija (45%). Tāpat cilvēki izvērtē riska seguma plašumu (38%) un pašriska apmēru (32%). Atšķirībā no OCTA, kuras nosacījumi paredzēti likumā, KASKO līguma nosacījumi dažādiem apdrošinātājiem atšķiras. Tas savukārt nozīmē, ka, slēdzot KASKO līgumu, ir rūpīgi jāiepazīstas ar līguma noteikumiem.

“Izvēloties KASKO apdrošināšanu, svarīgi neuzķerties tikai uz zemāko cenu, jo - nereti tā var nozīmēt dažādus izņēmumus un ierobežojumus, līdz ar ko negadījuma rezultātā radušos zaudējumus var nākties segt pašam."

"Tāpēc pirms līguma slēgšanas ir būtiski pārliecināties par apdrošinātajiem riskiem, izņēmumiem, pašriska apmēru, apdrošinājuma summas limitiem un citiem svarīgiem līguma punktiem. Veltot pārdesmit minūtes apdrošināšanas nosacījumu izvērtēšanai, varēsiet būt pārliecinātāki par savu izvēli un iegūt lielāku finansiālo drošību,” atzīmē Ilga Babre.    

* Swedbank aptaujas veikta 2022. gada aprīlī sadarbībā ar Snapshots, aptaujājot vairāk nekā 520 autovadītāju vecumā no 18-64 gadiem visā Latvijā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?