Kas jāņem vērā, ja plāno iegādāties elektroauto ar valsts atbalstu?

Jauna vai lietota elektroauto vai jauna ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei tagad vari izmantot valsts atbalstu līdz pat 4500 eiro apmērā.

Ja tavos plānos ir auto nomaiņa vai varbūt pirmā personīgā auto iegāde, varbūt tieši videi draudzīgs auto būs tev piemērotākais, jo tam ir daudz priekšrocību – sākot no izdevīgākas pārvietošanās līdz nodokļu atlaidēm. Tāpēc iepazīsties ar svarīgāko, kas jāzina, ja vēlies iegādāties auto ar valsts atbalstu. 

Noskaidro, kādu auto iegādi valsts atbalsta

Ar valsts atbalstu pašlaik vari izvēlēties starp 601 dažādiem auto modeļiem, iegādājoties to no 59 apstiprinātajiem auto tirgotājiem. Lētākā jauna modeļa cena ir 9 250 eiro bez PVN, bet vidējā cena – 39 533 eiro bez PVN.

Sava jaunā elektroauto iegādei no valsts vari saņemt 4500 eiro, bet par lietota auto iegādi – 2250 eiro. Lai izvēlētais auto atbilstu nosacījumiem, ņem vērā programmas kritērijus, jo iegādāties ar valsts atbalstu varēsi tikai tās automašīnas, kas būs publicētas Vides investīciju fonda mājaslapas atbalstāmo auto sarakstā.

Atbalsts pieejams, ja auto atbilst šādiem kritērijiem:

  • Jauns elektroauto – tāds, kam vienīgais dzinējspēks ir tajā uzglabātā elektroenerģija un siltumnīcas efekta gāzu (SEG) emisija ir nulle. Tas ir lietots mazāk par sešiem mēnešiem vai nobraucis mazāk par 6000 kilometriem. Nobraukumam starp pilnas uzlādes reizēm ir jābūt vismaz 150 kilometru un ar maksimālo braukšanas ātrums vismaz 90 km/h. Auto pārdošanas cena bāzes komplektācijā nedrīkst pārsniegt 60 000 eiro (bez PVN);
  • Lietots elektroauto – atbilst jauna elektroauto parametriem, ar atšķirību, ka tas nav reģistrēts Latvijā ilgāk par sešiem mēnešiem un pārdošanas cena bāzes komplektācijā nav zemāka par 5500 eiro un nepārsniedz 60 000 eiro (bez PVN).
  • Jauns ārēji lādējams (jeb PLUG-IN) hibrīdauto – no elektroauto kritērijiem atšķiras vienīgi ar kopējo SEG emisijas pieļaujamo daudzumu – līdz 50 g CO2/km atbilstoši saskaņotā vieglo transportlīdzekļu testēšanas procedūras (WLTP) kombinētajam ciklam un nobraukumu tikai ar transportlīdzeklī glabāto elektroenerģiju starp pilnas uzlādes reizēm vismaz 50 kilometriem. Arī šeit pārdošanas cena bāzes komplektācijā nedrīkst pārsniegt 60 000 eiro (bez PVN).

Papildu atbalsts par iepriekšējā auto norakstīšanu un atlaide no auto pārdevēja

Sava jaunā elektroauto vai hibrīdauto iegādei vari saņemt 1000 eiro papildus atbalstu, ja savu iepriekšējo auto ar iekšdedzes dzinēju noraksti likvidācijai. Ņem vērā, ka papildus atbalsta saņemšana būs iespējama, ja vecajam auto ir iekšdedzes dzinējs, pēdējos trīs gadus esi to izmantojis ar derīgu pielaidi ceļu satiksmei, starp pēdējām trīs pamatpārbaudes apskatēm esi nobraucis vidēji vismaz 5000 km gadā, tas ir tavā īpašumā vismaz no 2021. gada 28. decembra, kā arī esi to nodevis CSDD reģistrētam apstrādes uzņēmumam un saņēmis transportlīdzekļa likvidācijas sertifikātu. Likvidācijas sertifikāts nedrīkst būt vecāks par sešiem mēnešiem.

Noteikumi arī paredz, ka auto pārdevējam jāpiedāvā tev papildus atlaide vai kāds cits “bonuss” (piemēram, jauns riepu komplekts, papildus aprīkojums vai tamlīdzīgi) vismaz 1000 eiro (bez PVN) apmērā jaunas mašīnas iegādei un vismaz 500 eiro (bez PVN) apmērā lietotas mašīnas iegādei.

Piecu gadu laikā jānobrauc vismaz 52 000 km 

Piecus gadus pēc auto iegādes tev ir jābūt transportlīdzekļa turētājam, nedrīksti to pārdot, mainīt, ieguldīt kapitālsabiedrībā un nodot bez atlīdzības, kā arī jāveic ikgadējs monitorings un jānodrošina, lai:

  • piecu gadu laikā kopš transportlīdzekļa iegādes brīža auto nobraukums ir vismaz 52 000 km;
  • katru gadu auto nobraukums ir vismaz 10 400 km;
  • auto ir reģistrēts Latvijas Republikas teritorijā;
  • auto ir izieta tehniskā apskate;
  • transportlīdzeklim ir apdrošināšana pret bojāejas riskiem (KASKO);
  • tavs auto netiek izmantots saimnieciskā darbībā.

Ja 52 000 km nobraukumu sasniegsi ātrāk nekā piecos gados, arī pārējās prasības, kas noteiktas programmā, tev vairs nebūs obligātas.

Tavs maksājums par jauno auto jau ar iekļautu valsts atbalstu

Pieteikties atbalsta saņemšanai no 2022. gada marta vidus vari elektroniski Vides investīciju fonda mājaslapā, izvēloties sev vēlamo auto modeli un auto tirgotāju un elektroniski aizpildot pieteikumu atbalsta saņemšanai, parakstot to ar elektronisko parakstu. Protams, pirms tam aicinājums konsultēties ar pārdēvēju. Vides investiciju fonds tavu pieteikumu piecu darbadienu laikā izvērtē un, ja atbilsti prasībām, jūs slēdzat līgumu par atbalsta saņemšanu. Pēc tam varēsi norēķināties ar pārdevēju par auto, atskaitot valsts un pārdevēja atbalsta finansējumu.

Tas nozīmē, ka valsts atbalstu nesaņemsi savā bankas kontā pirms vai pēc auto iegādes – tas tiks atrēķināts no auto iegādes summas un to saņems auto pārdēvējs.

Lai iegādātos savu jauno auto, nav nepieciešams visu maksājuma summu segt no saviem līdzekļiem. Valsts atbalstu vari saņemt, izmantojot konkursā apstiprinātos auto līzinga pakalpojumus, kur arī Swedbank piedāva draudzīgus nosacījumus videi draudzīgāka auto iegādei. Turklāt šobrīd arī Swedbank sniegs papildu atbalstu ceļā uz ilgtspējīgo ieceru īstenošanu, piedāvājot aizdevumus bez bankas pievienotās procentlikmes uz 2 gadiem no izsniegšanas brīža, ko varēs izmantot arī videi draudzīga auto iegādei.*

Piemēram, iegādājoties jaunu Nissan Leaf, kura cena ir 30 749 eiro, izmantojot bankas finansējumu uz pieciem gadiem ar 15% pirmo iemaksu, kas iekļauj arī valsts atbalstu 4500 EUR, un procentu likmi 0%* pirmajiem diviem gadiem + 6 mēn. Euribor likmi (Euribor vērtība uz 29.06.2023. -  3,892%) un komisijas maksas: 1,5% no automašīnas iegādes vērtības, finanšu līzingā ikmēneša maksājums pirmos divus gadus būtu 480 un vēlāk 491 eiro ar kopējo atmaksājamo summu ir 29 613.66** eiro. Savukārt, operatīvajā līzingā ikmēneša maksājums pirmos divus gadus būtu 318 un vēlāk 341 eiro, kopējā atmaksājamā summa – 29 169.25** eiro, bet atlikusī auto vērtība - 35%.

Kopējais valsts atbalsts šajā programmā ir 10 miljoni eiro, no kuriem pieejami ir vēl 6 miljoni eiro, kam vari pieteikties līdz 2024. gada 31. decembrim vai kamēr beidzas pieejamais finansējums, kura atlikumam vari sekot tiešsaites režīmā līdzi Vides investīciju fonda mājaslapā.

* Iegādājoties auto ar CO2 emisijas līmeni ne augstāku par 50 g/km*, procentu likme pirmos 2 gadus būs 0% + 6 mēn. Euribor, pēc tam tā būs 1,49% + 6 mēn. Euribor.

** Aprēķinā ņemts vērā 6 mēn. Euribor publicēšanas dienā (3,892%), kā arī īpašais piedāvājums 0% bankas piedāvājumam pirmos divus gadus.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?