Laiks jaunam auto! Kas jāņem vērā pirms auto izvēles?

Nav pārspīlēts, sakot, ka starp auto un šoferi attiecības vai nu veidojas, vai ne.

Kā noorientēties auto tirgū, atrodot sev īsto un vienīgo, lasi mūsu un auto ekspertu padomu apkopojumā!

Kādēļ mainīt jau esošo auto?

Ir daudz iemeslu, kas cilvēkam liek apsvērt jauna auto iegādi. Visbiežāk tie ir:

  • Beidzies auto garantijas termiņš.
  • Dzīvesvietas maiņa.
  • Ģimenes pieaugums.
  • Ekspluatācijas izmaksas– auto tehniskajā apkopē jāiegulda arvien vairāk naudas, tā kļūst nerentabla.

Ņem vērā: tehniskās apkopes izmaksām, ieskaitot eļļas maiņu, gadā nevajadzētu pārsniegt OCTA un ceļa nodokļa summu.

Jautājumi, kas jāuzdod sev

Tātad – esi nolēmis iegādāties auto. Bet kādu? Iespējams, ir mainījies tavs dzīvesveids, ģimenes sastāvs, arī ienākumi, tāpēc vispirms jātiek skaidrībā ar vairākiem konceptuāliem jautājumiem.

- Jaunu vai lietotu auto?

Izvēloties jaunu auto, to vari komplektēt pēc savām vajadzībām un finansiālajām iespējām, taču ņem vērā, ka līdz ar kavēšanos un detaļu trūkumu auto ražošanā, uz jaunu spēkratu no salona var nākties gaidīt līdz pat 12 mēnešiem. Ja gaidīt vairs nav laika vai arī jauns auto nav tev pa kabatai, ekonomiskus un kvalitatīvus risinājumus vari atrast arī lietoto auto tirgū. Šeit transportlīdzekļu piegādes laiks ir ievērojami ātrāks – tas var būt pat dažu stundu jautājums.

- Cik daudz vietas salonā nepieciešams?

Nav vērts pirkt lielu mašīnu tikai tāpēc, ka reizi divos gados vajadzēs atvest kādu mēbeli. Šim nolūkam veikalā eksistē servisa dienests. Tāpat nav jēgas minivenam, ja kaut kad tīri teorētiski gribētos paceļot pa Eiropu. Ja vajag, auto var noīrēt, nav vērts ikdienā vienam braukāt septiņvietīgā mašīnā.

- Kāds būs izbraukumu veids?

Nelieliem braucieniem derēs mazjaudīgs modelis, īpaši, ja pārsvarā pārvietojaties pa pilsētu. Bet, ja ik dienu nākas veikt lielus attālumus, tad jaudīgāks dzinējs un papildu komforts par sliktu nenāks.

- Dīzelis, benzīns, elektroauto?

Jo vairāk tu brauc, jo ātrāk atmaksājas augstākā dīzeļversijas cena. Pērkot jaunu auto, iespējāms samazināt sava auto CO2 izmešus par 100%! Varbūt tavam dzīvesveidam tas būs arī finansiāli izdevīgākais variants? Aprēķini to auto lietošanas izdevumu kalkulatorā.

- Vai tev ir svarīga auto dinamika?

Ja atbilde ir „jā”, turpmākos trīs gadus šaustīsiet sevi pārmetumos par 1,6 litru dzinēja iegādi kāroto 3,0 litru vietā. Vai otrādi – pārmetīsiet sev par ēdelīga dzinēja uzturēšanu, ja ikdienā tev šī jaudas rezerve nebūt nav nepieciešama.

Pārbaudi praksē

Kad teorētiski mašīna ir izraudzīta, obligāti jāveic testa braucieni, lai saprastu, vai tā atbilst tavām vajadzībām. Testē auto vairākas reizes un pie dažādiem dīleriem, izmēģinot atšķirīgas noskatītā modeļa komplektācijas. Ideāli būtu paņemt mašīnu uz nedēļas nogali. Ja tas nav iespējams, sarunā vismaz uz diennakti, lai var iepazīt papildu funkcijas un izbraukt tumsā. Arī lietoto auto tirgotāji visbiežāk neatsaka testa braucienus, jo kā gan citādi pircējs var pārliecināties par kvalitāti. Lietoto auto ieteicams aizvest arī uz sev zināmu auto servisu, kur detalizētāk iespējams pārbaudīt patieso automašīnas tehnisko stāvokli.

Pircēja trumpis: nav testa brauciena – nav darījuma!

Testējot auto, pievērs uzmanību:

  • paātrinājumam un bremzēšanai,
  • pārredzamībai,
  • gabarītu sajūtai – vai brīvi varat veikt dažādus manevrus,
  • braukšanas komfortam un trokšņu izolācijai,
  • ērtai šofera sēdvietai, sēdekļu regulēšanas iespējām, pietiekamai vietai kājām,
  • viegli pieejamām papildu funkcijām uz paneļa,
  • bagāžnieka tilpumam un sīklietu izvietošanas iespējām.

Ņem vērtā: ja kaut kas mazliet nepatīk jau pašā sākumā, ir liela iespēja, ka jau pēc pāris mēnešiem tas tev nepatiks ļoti un, iespējams, pat traucēs. 

Jauna vai mazlietota auto iegādei ir piemērots Swedbank auto līzings. Ja vēlaties pirkt lietotu mašīnu, iesakām izmantot Swedbank auto kredītu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?