Esi uzmanīgs! Pieaug sabojāto un izsisto auto logu skaits

Vasaras sezonā uz Latvijas ceļiem daudzviet norit remonta darbi, un tajos izmantotās šķembas nereti sastopas ar automašīnas logu stikliem, nodarot ievērojamus zaudējumus.

Ceļa remonts – brauc prātīgi!

Visbiežāk auto vējstiklus bojā pretim vai priekšā braucošu automašīnu pacelto šķembu un akmeņu iesitumi. Turklāt tas atgadās ne tikai uz grants ceļiem, bet arī uz asfaltētām šosejām, īpaši vasarā, kad norit lielākā daļa ceļu remontdarbu. Kā atzīmē autoskolas DBS direktors un drošas braukšanas eksperts Jānis Vanks, bojājumus parasti rada priekšā braucošās automašīnas mestais akmens.

Tāpēc labākais, ko mēs varam darīt, – ievērot distanci un neskriet pārāk ātri, jo, braucot pat, piemēram, ar ātrumu 60 km/h, akmens, ko pacels kāds pretimbraucējs, visticamāk, radīs stikla bojājumus, bet, ja tas vēl lido ar inerci no priekšā braucošās mašīnas riteņa, sekas būs bēdīgas.

“Vecā recepte – ievēro ātrumu un distanci. Ja tuvojas pretim braucošs auto – piebremzē un centies tam braukt garām iespējami atstatus,” iesaka  J. Vanks.

Bērni un zagļi

Vēl kāds sezonāls iemesls biežākiem stiklu bojājumiem ir bērnu rotaļu specifika. Viņi vairāk spēlē dažādas aktīvas bumbu spēles un nereti netrāpa vārtos, bet gan kaimiņa vai savējā auto logā. Novietojot auto, būtu vērts izvērtēt apkārtējo lokāciju.

Zagļi, protams, nesnauž nevienā gadalaikā, tāpēc ir vērts uzmanīties vienmēr. Vienkāršākais padoms – neatstājiet automašīnas salonā redzamā vietā mobilos telefonus, datorus un citas vērtīgas lietas.

Profesionālam garnadzim auto loga izsišana aizņem dažas sekundes laika, un, ja viņš redz viegli pieejamu laupījumu, motivācija veikt noziegumu ir krietni lielāka.

Tad, protams, auto stikls būs mazākā no bēdām. Šādos gadījumos zaudējumus sedz tikai KASKO apdrošināšana, OCTA polisē tas nav iekļauts.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?