Kā izvēlēties piemērotāko elektroauto un tā uzlādi?

Elektroauto modeļu skaits un klāsts arvien turpina strauji pieaugt, kas ikvienam ļauj izvēlēties savai ikdienai piemērotāko un ekonomiski izdevīgāko risinājumu.

Neatkarīgi no izvēlētā elektroauto modeļa tam ir jāatbilst tavām ikdienas vajadzībām, tādēļ, iegādājoties elektroauto, jāņem vērā ne tikai automašīnas izskats, bet arī pārvietošanās paradumi un elektroauto uzlādes iespējas. Sadarbībā ar Elektrum elektromobilitātes ekspertu un ilggadēju elektroauto lietotāju Edgaru Korsaku - Millu esam apkopojušu svarīgāko, kas jāzina pirms izvēlies savu elektroauto.

Pirms elektroauto iegādes ieteicams atbildēt pašam sev uz sekojošiem jautājumiem:

  • Cik vispār bieži ikdienā izmanto auto?
  • Cik lielu attālumu veic tipiskā darba dienā/brīvdienā?
  • Cik bieži un cik tālu parasti veic garākus braucienus?
  • Vai auto biežāk izmantosi braucieniem pa pilsētu vai ārpus tās?
  • Kad, kur un cik ilgi auto parasti tiek atstāts stāvēšanai?
  • Kādas būs iespējas uzlādēt elektroauto mājoklī, kādasdarba vietā?
  • Kur ir tuvākie publiskās uzlādes punkti tavos ikdienas maršrutos?
  • Vai teorētiski varu izpildīt kritērijus valsts finansējumam elektroauto iegādei?

Novērtē savus auto lietošanas paradumus

Lai izvēlētos sev piemērotāko elektroauto, vispirms izvērtē, kam elektroauto izmantosi un kādi ir tavi ikdienas pārvietošanās paradumi. Tas ne tikai ļaus sagatavoties pārejai no iekšdedzes dzinēja auto uz elektroauto, bet arī izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko modeli.

Pēc sava vidējā auto nobraukuma ikdienā sapratīsi, kādas ietilpības auto akumulators tev būs nepieciešams, kas nodrošina autonomiju jeb kopējo nobraukumu ar vienu pilnu uzlādi. Ja ikdienā pārvietošanās ir pilsētas robežās, tad tev var pietikt ar mazākas ietilpības akumulatoru. Savukārt, ja pārvietošanās regulāri sniedzas ārpus pilsētas robežām un ikdienā mēro lielākus attālumus, piemērotāks var būt lielākas ietilpības akumulators.

Tāpat izvērtē, cik liels auto tev ir nepieciešams. Ne visiem vajag bezceļiem piemērotu auto un ne visiem der kompaktās klases automašīna. Ja ikdienā pārvietojies pilsētas robežās, iespējams, piemērotāks būs neliels elektroauto. Savukārt gadījumā, ja ar to pārvietojas visa ģimene vai bieži dodies pārgājienos dabā, ērtāk varētu būt izmantot elektrisku sporta apvidus auto (SUV).

Izvērtē auto izmaksas ilgtermiņā

Lai izvēlētos savam budžetam un dzīvesveidam piemērotāko elektroauto, būtiski izvērtēt arī uzturēšanas izmaksas, tai skaitā apdrošināšanas. Lai gan elektroauto cena nereti ir augstāka nekā līdzvērtīga aprīkojuma iekšdedzes dzinēja spēkratam, kopējās auto uzturēšanas izmaksas var būt zemākas, ko ietekmē - elektroenerģijas izmaksas, nodokļu atvieglojumi, bezmaksas stāvvietas, kā arī retākas un lētākas auto apkopes. Tomēr svarīgi ņemt vērā arī potenciāli augstākas remonta izmaksas, jo specifiskas auto rezerves daļas var būt dārgākas, piemēram, ja auto baterijas bojājumu rezultātā būtu jāmaina visa baterija.

Tāpat svarīgi izvērtēt, vai izvēlētajam auto izplatītājs jeb dīleris atrodas Latvijā., Ja auto dīleris nav atrodams Latvijā, garantijas jautājumos vai elektroauto remonta gadījumā, var nākties atteikties no prāvas summas, lai ne tikai jaunais spēkrats tiktu saremontēts, bet arī transportēts uz valsti, kur atrodas  auto dīleris. Šis aspekts var ietekmēt arī KASKO apdrošināšanas izmaksas.

Atrodi auto uzlādes iespējas tavos ikdienas maršrutos

Lielāks akumulators nozīmē lielāku autonomiju, bet vienlaikus tas veido arī augstāku auto iegādes cenu, tāpēc nepieciešamā akumulatora ietilpība jāvērtē kopā ne tikai ar pārvietošanās paradumiem, bet arī uzlādes iespējām. Ja ikdienā ir brīvi un ērti pieejama uzlāde, vari izvēlēties modeli ar mazāku akumulatoru, kas samazinās arī auto iegādes izmaksas – arī tad, ja ikdienā mēro lielākus attālumus. Taču, ja uzlādes iespējas tavā ikdienas maršrutā nav brīvi pieejamas – jāiegādājas modelis ar lielāku akumulatora ietilpību.

Uzlāde mājās bieži ir ērtākais un arī ekonomiski izdevīgākais elektroauto uzlādes veids. Ja dzīvo privātmājā, jāsaprot, cik ātri būs nepieciešams uzlādēt elektroauto, kāda ir mājoklī pieejamā jauda un kāds uzlādes iekārtas risinājums būs piemērotākais. Tam derēs parastā kontaktligzda, tomēr tā stundas laikā ļaus ielādēt vien 10 līdz 20 kilometru nobraukuma. Iespējams uzstādīt arī speciālu mājas uzlādes ierīci, kas procesu padarīs pat vairākas reizes ātrāku. Izvēloties uzlādes risinājumu, tev svarīgi saprast, cik kilometru braucienam automašīnu varēsi uzlādēt vienas stundas laikā un cik bieži auto būs jālādē. Uzlādes ātrumu ietekmē dažādi faktori, tādēļ šeit lieti noderēs konsultācija ar inženieri, kurš palīdzēs atrast piemērotāko risinājumu konkrētajam auto modelim un taviem ikdienas paradumiem.

Savukārt, ja esi daudzdzīvokļu mājas iemītnieks, uzlāde mājās šobrīd būs izaicinājums, tomēr arī šeit ir vairāki varianti, ko vari apzināt. Ja tev ir autostāvvieta, noskaidro, vai tajā iespējams uzstādīt uzlādes iekārtu. Ja autostāvvietas nav vai uzstādīšanas process ir sarežģīts, izpēti alternatīvas uzlādes iespējas, piemēram, elektroauto uzlāde darba vietā. Tāpat pastāv iespēja, ka darba vai dzīvesvietas tuvumā ir kāds publiskās uzlādes punkts. Ja tomēr nav, tad meklē uzlādes punktus savā regulārajā ikdienas maršrutā, piemēram, arvien biežāk uzlādes punktus savā teritorijā ierīko tirdzniecības centri, lielveikali un citas izklaides vietas.

Gan uzņēmumi, gan arī Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) šobrīd veido uzlādes staciju tīklu, lai elektroauto īpašnieki droši varētu braukt pa visu valsti. Patlaban e-mobi tīklā darbojas 141 ātrās uzlādes stacijas visā Latvijas teritorijā, ko uztur CSDD.  Savukārt 58 Elektrum stacijas ar 193 pieslēguma punktiem atrodas Rīgā, Mārupē, Jūrmalā, Liepājā, Jelgavā, Valmierā, Aizkrauklē, Jēkabpilī un Daugavpilī.

Pārvietošanās var izmaksāt līdz pat trīs reizēm mazāk

Lai gan elektroauto iegādes cena ir samērā augsta, tā lietošana atmaksājas. Papildus citām elektroauto priekšrocībām (netiek piemērots transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām, iespēja automašīnu bez maksas novietot Rīgas Satiksmes autostāvvietās un Liepājā), tev vairs nebūs jādomā par augstajām degvielas cenām, jo pārvietošanās izmaksas, atkarībā no uzlādes veida, var būt pat trīs reizes zemākas nekā iekšdedzes dzinēja auto gadījumā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?

Tuvākie notikumi