Pašai savs bizness – rotu darbnīca Rīgas centrā

“Ja man pirms pieciem gadiem, kad strādāju ofisā par sistēmu analītiķi, kāds teiktu, ka man būs sava darbnīca pilsētas centrā, nodomātu – muļķības,” saka zīmola "Nela Strenge Gems" radītāja Nela Streņģe.

Jaunās rotu mākslinieces pieredze ir uzskatāms piemērs tam, kā ar neatlaidīgu darbu savu hobiju var pārvērst biznesā. Pašā Rīgas centrā – Blaumaņa ielā 34 – viņai ir darbnīca, kur rotas var gan iegādāties, gan pasūtīt. Nela Strenge Gems zīmola rotas nopērkamas veikalos arī citviet Latvijā un pat trīs veikalos Igaunijā. Rotas aplūkojamas arī mājaslapā: nelastrengegems.com.

Radošais gars nelika mierā

Taču vēl pirms četriem gadiem viņa strādāja birojā, jo bakalaura grādu ieguvusi datorzinātnēs, bet maģistra grādu – finanšu zinībās. “Jau mācību laikā sāku strādāt specialitātē, biju datubāzes administratore, tad sistēmanalītiķe, bet vienmēr bijusi arī vēlme radoši izpausties, lai gan vienīgā izglītība šajā ziņā ir bērnībā apmeklētā mākslas skola. Lai pabarotu savu radošo garu, vakaros pēc darba pievērsos rokdarbiem sava prieka pēc. Bet, kad pabeidzu studijas maģistrantūrā, radās arī daudz brīva laika, jo bija pierasts vakaros iet uz studijām, tāpēc sāku domāt, ka savu vaļasprieku varētu apvienot ar biznesu, lai tas ir gan patīkami, gan noderīgi,” stāsta jaunā uzņēmēja. Idejas bijušas vairākas, tostarp arī ideja par šūšanu, jo skolas laikā Nela ir piestrādājusi par šuvēju, bet, tā kā tas prasīja lielākus ieguldījumus, piemēram, šujmašīnu, palikusi pie rotām.

“Es ļoti piesardzīgi izturos pret aizdevumiem un investoriem, jo, manuprāt, šajā biznesā tas īsti nav vajadzīgs. Nela Strenge Gems izaugsme notikusi organiski,” atklāj Nela, neapšaubot, ka citiem biznesa virzieniem tas varētu būt noderīgi.

Pašai savs bizness

Nela Strenge Gems rotas ir veidotas no dabīgiem materiāliem – akmeņiem, Swarovski kristāliem, auklām un ādas. Vispirms Nela tās fotografējusi un bildes likusi internetā – sociālajos tīklos un sludinājumu portālos. Pirmās pircējas bijušas draudzenes un paziņas, taču pamazām auga gan klientu skaits, gan arī iespēja šīs rotas realizēt – tirdziņos un veikalos. Nu jau pāris gadus Nela vairs nestrādā par sistēmanalītiķi, jo spēj sevi nodrošināt, darot savu sirdslietu. Vai tas ir vieglāk nekā strādāt algotu darbu? “Man patīk, lai gan savs bizness nozīmē arī to, ka dažkārt jāstrādā 24 stundas diennaktī,” smejot saka Nela Streņģe. “Labi, tas, protams, ir pārspīlējums, bet bieži tas ir darbs vēlu vakaros, ar agru celšanos, un vēl jāizdomā, kā visu apvienot. Bet, ja patīk strādāt, tad to var izdarīt.”

Kad mājās kļuva par šauru rotu darināšanai, bija jādomā par darbnīcu pilsētas centrā, kas ir ļoti ērti.. Šo telpu Nela Streņģe īrē kopā ar vēl vienu mākslinieci, kas šuj tilla svārkus, un nu jau Nelai ir arī savi palīgi, kuri palīdz gan rotu darināšanā, gan tirgošanā, piemēram, tirdziņos, gan preču piegādē uz veikaliem. Ir idejas, kā palielināt rotu tirdzniecību ārpus Latvijas un izveidot internetveikalu.

Iesaka konsultēties ar grāmatvedi un juristu

Uzsākot rotu darināšanu, Nelai bija pašnodarbinātā statuss, un nodokļi tika maksāti mikrouzņēmuma režīmā, taču, tā kā ir daudz izdevumu un mikrouzņēmuma nodokļa likumā visu laiku tika plānotas un solītas pārmaiņas, grāmatvede ieteikusi nodibināt sabiedrību ar ierobežotu atbildību. Un tā 2015. gada 5. maijā tika nodibināts SIA Crafters. Pagaidām uzņēmums vēl nav PVN maksātājs, jo apgrozījums nav tik liels. “Varbūt nākotnē līdz tam nonāksim,” saka jaunā uzņēmēja. Lai arī viņai ir maģistra grāds finansēs un apmeklēti grāmatveža kursi, uzņēmuma grāmatvedība uzticēta profesionālam grāmatvedim, tāpat kā par uzņēmuma reģistrēšanu Nelu konsultēja jurists. “Tas, manuprāt, ir ātrāk un efektīvāk nekā pašam visu saprast. Turklāt vienmēr ir nianses, ko var zināt tikai cilvēks ar pieredzi, un visu laiku jāseko līdzi pārmaiņām. Protams, ka sākumposmā, ja ir laiks un vēlme, to var darīt arī pats, bet es laikam ieteiktu uzreiz konsultēties ar speciālistu,” pieredzē dalās Nela. Labs palīgs piemērotākās uzņēmējdarbības formas izvēlē var būt arī Saimnieciskās darbības formas izvēles palīgs.

Vai ir tā vērts?

“Tas ļoti atkarīgs no cilvēka – ir cilvēki, kuriem savs bizness ir īstā lieta, jo patīk uzņemties vairāk, zinot, ka būs arī rezultāts. Un ir cilvēki, kuriem pēc darba dienas patīk atpūsties no domām par darbu. Kad ir savs bizness, par to jādomā visu laiku. Man tas ir pozitīvs izaicinājums, un kopumā par šīm pārmaiņām esmu apmierināta. Tā ir pieredze, kas pilnībā izgrūž no komforta zonas, bet arī dod rezultātu,” stāsta Nela, atzīstot, ka vēl viena viņas lielā priekšrocība ir tā, ka viņai patīk strādāt.

“Visu izglābj tas, ka esmu produktīva un laikam arī darbaholiķe. Ja vajag, izdarīšu, vienalga – kas un kā. Manī ir liela spītība. Ja man kaut kas nesanāk, tad tā ir papildu motivācija, kas dzen uz priekšu. Gribas, lai rezultāts uzlabojas, tāpēc jādara vēl vairāk un vēl labāk.” Lai atvilktu elpu no domām par darbu, Nelai palīdz sports, laba grāmata vai filma un, protams, vīra atbalsts. “Vīrs man ļoti palīdz, atbalsta un dažreiz arī sarāj, kad esmu uzņēmusies par daudz,” smaidot saka rotu māksliniece.

Citiem cilvēkiem, kas arī domā par savu biznesu, viņa iesaka: “Ir jāsāk kaut ko darīt. Jāizvērtē riski, un varbūt nevajag ieguldīt lielas summas, īpaši, ja nav pieredzes un pārliecības par ideju. Bet galvenais – kaut ko sākt. Varbūt netaisīt lielas preču partijas, bet labāk mazus daudzumus ar dažādiem produktiem un paskatīties, kas cilvēkiem patīk. Nav jāgaida kaut kāda revolucionāra ideja, ka tu izgudrosi kaut ko, kas pasaulē vēl nav radīts. Var piedāvāt jau eksistējošu pakalpojumu, kā, piemēram, rotas, kas bijušas visos laikos. Galvenais, lai tas ir kvalitatīvi, par samērīgu cenu un skaisti noreklamēts – tas arī viss!” iesaka Nela Strenge Gems īpašniece.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?