Top 10 tiešsaistes mācību platformas: kā izvēlēties sev piemērotāko

Lai apgūtu ko jaunu, ne vienmēr jāiestājas augstskolā klātienē. Populārākās tiešsaistes mācību platformas un padomi to izvēlē apkopoti vienuviet.

Mūsdienās prasmju un zināšanu papildināšana ir neatņemama dzīves sastāvdaļa.

Jo vairāk zināšanu apgūsim, jo vairāk iespēju pavērsies sasniegt labākas karjeras un personīgās izaugsmes iespējas.

Tiešsaistes mācību platformas pēdējo gadu laikā ir strauji attīstījušās, piedāvājot arvien jaunas programmas katra interesēm un vajadzībām. Tagad pat tradicionālās izglītības iestādes aizvien biežāk piedāvā e-mācību kursus dažādās specializācijās un pat tiešsaistes grādus. Ja arī tevi interesē sevis pilnveidošana, iepazīsties ar padomiem, kā izvēlēties sev piemērotāko mācību platformu, kā arī kuras no tām visbiežāk izmanto citi interesenti.

Kā neapjukt plašajā piedāvājumā?

  • Programmas tēma un līmenis

Pirms uzsāc konkrētas platformas meklējumus, izvēlies tēmu, kādā jomā savas zināšanas vēlies paplašināt. Iespējams, vēlies apgūt ko jaunu savam darbam vai varbūt ko svarīgu savā personīgajā dzīvē. Tāpat izvērtē, cik zinošs konkrētajā jomā esi jau tagad. Ja esi iesācējs, tev nederēs programmas, kas ir paredzētas tikai pieredzējušiem studentiem, un otrādi.

  • Laiks un izmaksas

Izvērtē, cik esi gatavs ieguldīt savā izaugsmē. Reģistrējies kursiem tikai tad, ja tev ir laiks tajos iedziļināties. Lai gan tiešsaistes kursiem bieži vien nav noteikti termiņi, atlikt uz vēlāku nereti nozīmē nekad tā arī neizdarīt. Ja par kursiem plāno maksāt pats, nosaki savu budžetu. Pašlaik pieejamas vairākas programmas, kas bāzes saturu piedāvā bezmaksas, taču plašs klāsts programmu piedāvā abonementu vai atsevišķu kursu iegādi, nodrošinot papildus materiālus.

  • Cik aktīvi gribi līdzdarboties

Saproti, cik aktīvi vēlies līdzdarboties mācību laikā, komunicēt ar saviem lektoriem un kursa biedriem. Dažas no platformām piedāvā video kursus ar pavisam nelielu lektoru un studentu mijiedarbību. Citas piedāvā interaktīvu mācību pieredzi, izmantojot viktorīnas, dažādus projektus, mājasdarbus, pārbaudes darbus, kā arī sadarbību ar citiem kursa biedriem un daudz ko citu.

  • Piedāvāto kursu kvalitāte un akreditācija

Kursu izvēlē jāvelta laiks, lai izvērtētu to satura kvalitāti. Ja pirms tam būsi iedziļinājies konkrētajā piedāvājumā, mazāka iespēja, ka kursu laikā piedzīvosi vilšanos. Tāpat svarīgi saprast, cik nozīmīga tev ir kursu akreditācija. Akreditētie kursi var būt noderīgi profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanai, taču nevajadzētu uztraukties par to kvalitāti tikai tāpēc, ka tie nav akreditēti.

Top 10 tiešsaistes mācību programmas tavai izaugsmei

Khan Academy

Khan Academy mērķis ir nodrošināt pasaules līmeņa izglītību ikvienam un jebkur. Platforma piedāvā bezmaksas apmācības moduļus skolēniem, studentiem un skolotājiem dažādos mācību līmeņos zinātnē, mākslā, matemātikā un vēsturē.  Platforma pieejama gan angļu, gan nu jau arī latviešu valodā, un arī Swedbank ir kļuvusi par Khan Academy atbalstītāju, lai platformas piedāvātais saturs latviešu valodā būtu pieejams pēc iespējas vairāk cilvēkiem Latvijā.

LU Open minded

Latvijā bāzētā platforma LU Open minded piedāvā tiešsaistes bakalaura līmeņa kursus par aktuālām tēmām, ko pasniedz Latvijā atpazīstami lektori. Projekta piedāvātie lekciju kursi ir četras līdz divpadsmit lekcijas gari. Kursus iespējams iegādāties atsevišķi vai arī izmantot gada abonementu, kad vienu gadu vari piekļūt visam platformas saturam. Platformas Youtube kanālā pieejami arī 12 bezmaksas kursi.

Coursera

Coursera piedāvā akreditētus kursus visdažādākajās jomās, sākot no profesionālās pilnveides līdz psiholoģijai, literatūrai un vēsturei. Mācību kursus izveidojuši un pasniedz profesori no pasaulē prestižām augstskolām, kā arī pasaules granda uzņēmumiem, tai skaitā  Google un Meta. Vari izvēlēties vienas dienas programmas vai arī mesties iekšā padziļinātā tēmas izpētē ar vairākām lekcijām. Daudzi no kursiem ir bezmaksas, taču pieejama arī Coursera Plus maksas versija ar plašāku programmu piedāvājumu.

Udemy

Udemy platformā ir plašs piedāvājums ar nelielu budžetu. Pieejami gan bezmaksas kursi, ko pasniedz eksperti, profesori, uzņēmēji un jomu profesionāļi, gan dažādas atlaižu programmas un īpašie maksas nodarbību piedāvājumi. Papildus tehnoloģiju, uzņēmējdarbības un mārketinga nodarbībām vari arī izpētīt produktivitātes, veselības, vaļasprieku un dzīvesveida jautājumus.

LinkedIn Learning courses

LinkedIn Learning kursu klāsts aptver uzņēmējdarbības, tehnoloģiju un radošās tēmas, kas tiek piedāvātas septiņās valodās. Ja tevi interesē kāda konkrēta joma vai nozare, ir noteikti "mācību ceļi", kas vedīs uz atbilstošiem kursiem. LinkedIn Learning ļauj tev sazināties ar ekspertiem, kolēģiem un citiem, kas ir apguvuši kursu, dalīties idejās un uzdot jautājumus. Pieejams gan bezmaksas saturs, pirmais bezmaksas izmēģināšanas mēnesis, kā arī padziļinātāki maksas kursi.

Skillshare

Skillshare kursu tēmas aptver uzņēmējdarbības vadību, mārketingu, produktivitāti, grafisko dizainu, kulinārijas mākslu, valodas un labsajūtu. Platforma parūpējusies arī par steidzīgajiem, nodrošinot kursus, kas aizņems 15 minūtes dienā. Tajā ir vairāk nekā 500 bezmaksas nodarbību un vairāki tūkstoši augstas klases maksas nodarbību.

Academic Earth

Ja tev svarīgi, ka lekcijas un kursi nāk no akadēmiskās vides, tev vispiemērotākā platforma būs Academic Earth. Šajā platformā atradīsi bezmaksas augstskolas un koledžas līmeņas kursus mākslā, zinātnē, humanitārajās zinātnēs, ekonomikā, datorzinātnēs un citās jomās. Lielāko daļu no kursiem vari apgūt bez maksas, pieejams arī maksas saturs

ALISON

ALISON piedāvā visaptverošu bezmaksas nodarbību klāstu par tehnoloģijām, uzņēmējdarbību, zinātni, valodām, finanšu pratību, personiskajām un starpnozaru prasmēm. Piemeklējot piemērotāko programmu, ALISON ir paredzēta gan profesionāļiem un vadītājiem, gan skolotājiem un citiem mācīties gribētājiem.

FutureLearn

FutureLearn ir bezmaksas mācību platforma, kur kursu saturu pasniedz augstskolu lektori un dažādu organizāciju vadītāji un pārstāvji. Platformā iespējams apgūt tādas tēmas kā uzņēmējdarbība un vadība, radošās māksla, likumdošana un tiesības, veselība, politika, zinātne, digitālās prasmes, mācīšana, sports un atpūta. Lielākā daļa no kursiem ir sešas līdz desmit nedēļas gari, bet pieejami arī divu un trīs nedēļu kursi.

General Assembly

Tehnoloģiju un IT faniem General Assembly piedāvā gan tiešsaistes, gan klātienes nodarbības, kā arī pilna laika un nepilna laika studijas. Platforma galvenokārt sniedz zināšanas un attīsta studenta digitālās prasmes, aptverot tādus priekšmetus kā digitālais mārketings, iOS un Android lietotņu izstrāde, datu analītika un JavaScript. Lai novērtētu kursu kvalitāti, iesākumā iespējams pieteikties bezmaksas mācību grupām. Pēc tam gan lielākā daļa satura ir par maksu

Tiešsaistes mācības prasa ne tikai laiku un finanses, bet bieži vien arī motivāciju to uzsākšanai. Lai savā ikdienā atrastu laiku un motivāciju izmēģināt kaut vienu no mācību platformām, uzzini 5 vērtīgus padomus, kas var palīdzēt mācības un pašizaugsmi iekļaut dienas režīmā.