Kā atrast laiku mācībām un pašizaugsmei?

Kā ikdienas skrējienā, kad tik daudziem ir zudis līdzsvars starp darba un privāto dzīvi, atrast laiku personīgajai un profesionālajai izaugsmei?

“Esam novērojuši, ka ceturtdienas ir tās dienas, kad mūsu kolēģi velta laiku savai attīstībai. Papildus obligātajām mācību tēmām, kas ir saistītas ar bankas drošību un pamatdarbību, viņi izmanto iespēju mācīties Linkedin Learning platformā. Pēdējo mēnešu laikā top apgūtās tēmas ir saistītas ar labbūtību, produktivitāti darbā un excel prasmēm. Ikviens no mums ikdienā sastopas ar izaicinājumu, kā atrast laiku jaunu zināšanu un prasmju apguvei, tādēļ ir vērts jautāt padomu saviem kolēģiem un draugiem par viņu mācīšanās paradumiem. Aicinām ieskatīties mūsu Instagram profilā, kur atrodami mūsu kolēģu ieteikumi, kā apgūt zināšanas ikdienā un paplašināt savu redzesloku,” norāda Swedbank Akadēmijas Latvijā vadītāja Dace Amsila.

Swedbank Akadēmijas Latvijā vadītāja ir apkopojusi 5 vērtīgus padomus, kas var palīdzēt mācības un pašizaugsmi iekļaut dienas režīmā.

1. Saproti savu mērķi, motivāciju mācīties

Skaidrība par mērķi un apziņa, ka mācies savā labā palīdzēs atrast motivāciju un laiku tām. Mērķi katram ir dziļi individuāli – kāds uzlabo prasmes, lai prasmīgāk darītu savu darbu un spētu atrisināt sarežģītākus uzdevumus, cits vēlas straujāk kāpt pa karjeras kāpnēm, vēl cits mainīt darbu uz labāk atalgotu vai tādu, kas sniedz vairāk gandarījuma. Patiesībā mērķis var būt arī pavisam vienkāršs - lai uzturētu savu prātu tonusā, paplašinātu redzesloku un iedvesmotu sevi un apkārtējos. Tāpēc noformulē mācīšanās mērķi īsi, skaidri, sev saprotami.

2. Identificē laiku mācībām

Visbiežāk kā galveno šķērsli mācīties cilvēki min laika trūkumu. No subjektīva skatījuma nav jau melots, tomēr problēma ir nevis laika trūkumā (visiem ir 24 stundas diennaktī), bet tajā, kā to pavadi.

Tāpēc ir vērts izveidot savas dienas šķērsgriezumu, lai saprastu, kas no tā, ko dari ir:

  • (1) svarīgs un neatliekams;
  • (2) svarīgs, bet ne steidzams;
  • (3) nav svarīgs, bet ir neatliekams;
  • (4) nav ne svarīgs, ne steidzams.

Pajautā sev, cik daudz laika pavadi skatoties seriālus, bezmērķīgi pārlūkojot sociālos medijus, kā varētu efektīvāk plānot un paveikt darbus, vai ir uzdevumi, kurus varētu uzticēt kādam citam, lai iegūtu laiku sev? Ja samazināsi laiku, ko velti nesvarīgām lietām, izbrīvēsi to savām prioritātēm, tostarp mācībām un pašizaugsmei.

3. Padari mācīšanos par savas ikdienas sastāvdaļu

Ir svarīgi ieviest savā dienas ritmā paradumu mācīties. Vispirms ir jāsaprot, vai esi rīta vai vakara cilvēks jeb cīrulis vai pūce, lai ieplānotu laiku mācībām, kad jūties vismožāk. Ja izvēlētais laiks nebūs piemērots, paradumu izveidot neizdosies.

Esi arī pielaidīgāks pret sevi – nav jāmācās katru dienu, 15 – 30 minūtes dienā arī ir gana, jo pat dažas stundas nedēļā ir labāk nekā nekas.

Ja tā paskatāmies, 15 minūtes dienā, būs jau gandrīz divas stundas nedēļā, 30 minūtes – jau 3,5 stundas.

4. Seko līdzi progresam un veic pašrefleksiju

Kad esi izvirzījis savu mācīšanās mērķi, izveido tam apakšmērķus/uzdevumus, kas palīdzēs šo lielo mērķi sasniegt. Lai neradītu sev lieku spriedzi, plāno saprātīgu uzdevumu skaitu, piemēram, ne vairāk kā trīs ceturksnī. Uzraksti šos mērķus un noliec redzamā vietā, lai katru dienu tos pamanītu. Šis atgādinājums palīdzēs noskaņoties mācīties, savukārt sadalīšana mazākos uzdevumos palīdzēs sekot progresam un dos gandarījumu, redzot, kā tos pamazām izpildi. Velti pāris minūtes nedēļas beigās, lai novērtētu, kas ir izdevies, ko jaunu esi iemācījies, kā tas ir mainījis tavu rīcību, attieksmi vai uzskatus.

Mēs šeit runājam par pašvadītu mācīšanos, kad pats izvirzi mērķi, izplāno, kā to sasniegt, uzraugi sevi īstenošanas laikā, kā arī novērtē, cik labi izdevies mērķi sasniegt. “Iespējamā misija” sadarbībā ar izglītības ekspertiem Swedbank emocionālās labklājības programmas “Stiprāki kopā” ietvaros ir izveidojusi digitālu rokasgrāmatu – pašvadītas mācīšanās ceļvedi. Lai arī primāri radīts kā atbalsts skolēniem, skolotājiem un vecākiem, ceļvedis ir noderīgs ikvienam, kurš tiecas uzlabot savas mācīšanās prasmes. 

5. Mācies, esot kustībā un komandā

Mūsdienās ir daudz dažādu avotu, kā ir iespējams apgūt tēmu. Pastaigu laikā vai ceļā uz/no darbu klausīties podkāstus, ja neesi pie stūres, vari droši arī skatīties video vai lasīt. Arī sarunas ar zinošiem cilvēkiem, dalība interešu klubos, domubiedru grupās, attīstošos izaicinājumos sociālajos medijos, kas palīdz radīt komandas sajūtu un mācīties kopā, ir iespēja mācīties. Turklāt tā ir iespējams iegūt atbalsta komandu, kura palīdz disciplinēties, kā arī jaunus draugus.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?