Pieci paņēmieni, kā sevi motivēt mācībām

Jauniešu akadēmijas „Pacelt pasauli” dibinātāja un vadītāja Dace Briede-Zālīte skaidro, kā uzvarēt cīņā ar gribasspēka trūkumu un motivēt sevi mācīties.

Parunā pats ar sevi jeb „nākotnes es”

Kad rodas pirmās šaubas, vai ir vērts turpināt mācības, atbildi pats sev uz vienkāršu jautājumu: kāds cilvēks es vēlos būt un kādu dzīvi vēlos dzīvot? Ja nākotnē gribēsi strādāt starptautiskā uzņēmumā vadības līmenī, tur, visticamāk, augstākā izglītība būs kā ieejas biļete. Ja uzskati, ka ne visur izglītība ir obligāta prasība un tāpēc vari pamest augstskolu, tad uzdod sev nākamo jautājumu: kas ar manu dzīvi notiks pēc kāda laika? Izglītība ir tava dzīves ceļa izejas punkts, pats sākums.

Izsvītro vārdu „viduvējs”

Kurš gan dzīvē grib būt viduvējs? Neviens nevēlas viduvēju sievu vai vīru, viduvēju darbu, viduvējus panākumus. Ja vēlies dzīvē ko sasniegt, „viduvējs” nav pieņemami. Jebkura pabeigta izglītības iestāde apliecina, ka tu spēj izvirzīt mērķi un to realizēt, ka tev piemīt sacensības gars, ka tu spēj pierādīt sevi mācībās un sasniegt labākus rezultātus.

Iedvesmojies un seko paraugiem

Atrodi savus korifejus – cilvēkus, kurus cieni, kuru piemērs tevi iedvesmo. Lasi viņu darbus, seko viņu blogiem sociālajos tīklos, kopē viņu dzīvesstilu, režīmu un visu pārējo. Arī šis ir veids, kā tu vari augt.

Vienkārši paņēmieni ikdienā, lai rastu enerģiju nepamest iesākto

Ja rodas motivācijas problēmas, padomā – varbūt tev šobrīd vienkārši pietrūkst enerģijas. Nedaudz pamainot dzīvesveidu – gulēšanas režīmu, ēšanu un dažus citus vienkāršus ieradumus, tu pavisam ātri spēsi izdarīt daudz vairāk, atgūt emocionālo līdzsvaru un darboties ar pilnu sparu.

1. Izgulies

Ja tu piecelies neizgulējies un īgns, tu nevis negribi, bet pat nespēj īstenot savus mērķus. Ja jūti, ka uzmācas nelāgas domas un nekas nepatīk – pirmkārt, izgulies!

2. Kārtīgi paēd

Cilvēks ir bioķīmiska būtne, un viss, ko ievadām sevī pārtikas veidā, atspēlējas uz mūsu pašsajūtu, it īpaši – uz smadzeņu darbību. Padomā, ko ēd, un izvēlies to, kas tavam ķermenim ir vērtīgs.

3. Izkusties

Vismaz pāris reizes nedēļā nodarbojies ar kādu fizisku aktivitāti. Pārbaudi: neliels krosiņš vai treniņš baseinā – un jau jūties labāk!

4. Tiecies ar tiem, kas tev liek justies labi

Ilgi esot kopā ar nepatīkamiem cilvēkiem, rodas apātija un depresīvs noskaņojums. Tāpēc biežāk tiecies un runājies ar tiem, kas tev liek justies labi! Ja būsi pozitīvā noskaņojumā, nekas vairs neliksies par grūtu.

5. Uzlādē smadzenes

Regulāri dodot barību smadzenēm – iegūstot informāciju, lasot, apgūstot ko jaunu –, tu iedvesmosies un tev veidosies plašāks redzesloks, radīsies interese par dzīvi un vēlme darboties.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?