Kāpēc mainīt savu darbu?

Darbā mēs pavadām lielāko dienas daļu, tāpēc ir svarīgi, lai tas, ko darām, mums sagādātu gandarījumu. Ja tas tā vairs nav, ir jāmeklē risinājums – jauna darba vieta, cits amats vai pilnīgi jauna karjera.

Ir interesanti – ir labi

Pētījumi rāda, ka darba saturs ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas nosaka to, cik apmierināts ar savu darbu ir cilvēks. P

Laura Miezere, Swedbank personāla vadības partnere, uzsver: “Šobrīd darba tirgū ir reti sastopamas profesijas, kurās darba saturs nemainās. Vairumam amatu tas mainās līdz ar pieaugošajām klientu prasībām, tirgus tendencēm, tehnoloģiju attīstību un inovācijām.”

Ikvienam no mums ir atšķirīgi priekšstati par to, kad ir jāmaina darbs, cik ilgi “drīkst” strādāt vienā amatā, tādēļ ir saprotami, ka lēmums par amata maiņu raisa nopietnas pārdomas, šaubas vai pat bailes. Laura Miezere izceļ trīs būtiskākos aspektus, kāpēc cilvēki tomēr izšķiras par labu jaunam posmam karjerā – emocionālo, pragmatisko un profesionālo.

Emocionālā pašsajūta – iemesls mainīt vidi

Emocionālā labklājība ir būtisks faktors, lai cilvēks būtu apmierināts ar savu dzīvi. Situācijās, kad cilvēks sāk kļūt neapmierināts ar darbu, emocionālās reakcijas var izpausties gan konstruktīvā, gan destruktīvā veidā. Piemēram, konstruktīvas reakcijas ir līdzšinējās degsmes un aizrautības samazināšanās, apnicīgums, darbs vairs nešķiet interesants. Savukārt destruktīvas reakcijas var izpausties kā žēlošanās par darba devēju, kolēģiem vai vadītāju, fokuss uz negatīvo.

Attiecības ar cilvēkiem arī var kalpot par būtisku pamudinājumu amata vai darba vietas maiņai, tomēr jāatzīmē, ka cilvēks no savām  emocijām nevar aizbēgt, piemēram, ja cilvēkam ir grūtības sastrādāties kolektīvā, tad šī problēma neatrisināsies, nomainot darba devēju vai amatu.

Nepieciešamība pēc jauniem izaicinājumiem

Uzskats, ka ir laiks mainīt amatu vai darba devēju ik pēc septiņiem gadiem, ir novecojis. Šobrīd, kad pārmaiņas ir dabisks, pašsaprotams un neatņemams uzņēmējdarbības attīstības veids, ir pieņemami, ka pārmaiņas profesionālajā jomā notiek daudz ātrāk un straujāk. Interneta portāls The Balance, kas sniedz dažādus padomus finanšu labklājības stiprināšanai, norāda, ka cilvēki vecumposmā no 18 līdz 48 gadiem vidēji strādā 11,7 darba vietās. Vecumposmā no 18 līdz 24 gadiem – 5,5 darba vietās, savukārt pēc 25 gadiem vidēji 2,4 darba vietās.

Tāpēc spēja ieraudzīt radušās profesionālās izaugsmes iespējas un augt līdz ar pārmaiņām, ir gudrs veids kā maksimāli realizēt savu potenciālu.

Nauda un karjera

Lielākais globālais sociālais tīkls profesionāļiem – Linkedin –aptaujā secinājis, ka būtiskākais arguments, kāpēc cilvēki maina darba vietu, ir karjeras izaugsmes iespējas.

Lielākoties lēmums par izmaiņām karjerā būs vairāku faktoru kopums, tādēļ pirms pieņemt lēmumu par labu pārmaiņām, svarīgi ir būt godīgam pret sevi un saprast, kādi ir īstie motīvi un patiesie apsvērumi.

Tikai tu pats esi atbildīgs par lēmumiem, kurus pieņem un kā veido savu karjeru! Paturi prātā, ka ne vienmēr ir vajadzīgas kardinālas pārmaiņas vai darba devēja maiņa, ļoti bieži iespējas augt var atrast esošajā amatā, izrādot iniciatīvu, mācoties no kolēģu pieredzes vai izvērtējot uzņēmuma iekšējās vakances un kompetences, kas ir nepieciešamas, lai augtu kopā ar uzņēmumu, kurā strādā.  

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?