Mācīšanās ārvalstīs arī 40, 50 un 60 gados

Arī tad, ja augstskola vai profesionālā skola pabeigta pirms 20 vai 40 gadiem, ir iespējas saņemt līdzfinansējumu, lai iegūtu jaunas zināšanas un pieredzi ārvalstīs.

Starptautiskās programmas

Viena no iespējām, lai paplašinātu savas profesionālās zināšanas, ir izmantot starptautisko programmu sniegto finansiālo atbalstu.

Stratēģiskās partnerības iespējas izmanto arī Mirdza Liepiņa. Viņa ir sertificēta mākslas terapeite un psihoterapeite. Būdama arī Latvijas Perinatālās attīstības biedrības vadītāja, viņa jau kopš 2006. gada ir piedalījusies konkursos un īstenojusi projektus, ko pilnībā finansēja programma Grundtvig. „Pirms desmit gadiem perinatālā psiholoģija un izglītība Latvijā vēl nebija pietiekami attīstījusies, tāpēc šīs jomas speciālisti no Latvijas guva iespēju braukt uz vairākām Eiropas valstīm, lai izglītotos starptautiskā vidē. Apmaiņas braucienos iegūtās zināšanas varu izmantot savā praksē Latvijā, kā arī esmu priecīga dalīties pieredzē ar ārzemju kolēģiem,” saka Mirdza Liepiņa. Šo gadu laikā programmas ietvaros ir apceļotas dažādas Eiropas valstis – Francija, Grieķija, Itālija, Rumānija un citas. „Šādas apmācības rada brīnišķīgas iespējas veidot un stiprināt kontaktus arī neformālā vidē. Katrs kopīgs izbrauciens ir kā piedzīvojums ne tikai atšķirīgās vides dēļ, bet arī iepazīstot cilvēku personības.”

Erasmus+ iespējas izglītības jomā kā juridiskā persona izmanto arī Ikšķiles Brīvā skola. Tās pārstāve Evija Rudzīte stāsta, ka skolas pedagogi jau vairākus gadus brauc uz dažādām Eiropas valstīm, lai apgūtu zināšanas par sociālo iekļaušanu.

Sanita Grieze-Bogdanova, viena no Ikšķiles Brīvās skolas skolotājām, stāsta: „Šīs programmas ietvaros pabiju Lietuvā un Itālijā. Paralēli profesionālajam ieguvumam, biju ļoti priecīga par iespēju atpūsties no ikdienas rūpēm. Apskatījām kultūrvēsturiskas vietas un dažādus dabas brīnumus. Kopā ar kolēģēm brīvajā laikā palutinājām sevi spa centrā. Liela vērtība šādos braucienos ir kolēģu tuvāka iepazīšana – dzīvojot vienā istabiņā, raisījās dziļākas un personiskākas sarunas.”

Evija Rudzīte atklāj, ka starptautiskus izglītības projektus ar Ziemeļvalstu partneru iesaisti iespējams veidot ar programmas Nordplus atbalstu. Evija iedrošina, ka vajag tikai sākt plašāk domāt, tad idejas un veidi, kā atrast starptautiskus partnerus, atradīsies. Tā Nordplus programmas ietvaros Ikšķiles Brīvā skola Ziemeļvalstu partnerus apmācību programmas īstenošanai atrada internetā – gan caur sociālo tīklu Facebook, gan pašiem meklējot iespējamo sadarbības partneru mājaslapas.

Profesionālā izaugsme savā nozarē

  • Olga (42) jau vairāk nekā 10 gadu strādā par kosmetoloģi. Pēc profesionālās izglītības iegūšanas viņa regulāri papildina savas prasmes un zināšanas, tostarp aptuveni reizi gadā dodoties uz apmācībām ārzemēs. Olga izmanto kosmētikas ražotāju piedāvātās iespējas un arī tikko ir atgriezusies no vairāku dienu apmācībām Itālijā. Apmācības bijušas bez maksas, pašai bijis jāsedz braukšanas un uzturēšanās izdevumi. Olga ir priecīga, jo šādos braucienos var paaugstināt savu kvalifikāciju, iepazīties ar citiem profesionāļiem, kā arī baudīt vietējo vidi. „Pasta Itālijā garšo pavisam citādi nekā Latvijā,” viņa nosaka.

Izglītošanās no attāluma

Ja projektu rakstīšana un starptautisku apmācības programmu īstenošana ar daudzu partneru iesaisti šķiet pārāk sarežģīta, papildināt zināšanas iespējams arī vienkāršākā veidā – pat neizejot no mājas. Pastāv vairākas tiešsaistes apmācību platformas, ko organizē prestižu augstskolu tīkli. Viena no tām – https://www.coursera.org/. Šeit jūs varat atrast visneiedomājamākos mācību kursus visdažādākajās specialitātēs, ko piedāvā pasaules vadošās universitātes. Kursus var apgūt par brīvu, bet, ja vēlaties par saņemt kursu sertifikātu, tie ir pieejami par salīdzinoši nelielu samaksu. Kā bonuss iegūtajām zināšanām ir arī iespēja piedalīties tiešsaistes darba grupās un diskusijās (t. sk. ar pieredzējušiem mentoriem), tādējādi paplašinot gan savas zināšanas, gan starptautisko kontaktu loku.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?