Pēkšņi bezdarbnieks – kas jādara un ko nedrīkst darīt?

Situācija, ka gadās zaudēt darbu, iespējama ikvienam, pat augstākās raudzes speciālistam.

Uzņēmumi mēdz bankrotēt, samazināt štatus, mainīt profilu vai vienkārši atjaunot kolektīvu. Arī situācija, ka uzreiz nav iespējams atrast līdzvērtīgu darbu, ir normāla un par to nebūtu īpaši jākaunas vai jāuztraucas – ja esat godprātīgi maksājuši nodokļus, valsts sarūpētais drošības spilvens ir gana mīksts, lai kritiena sekas mazinātu.

Tātad ir pienākusi diena, kad aiz jūsu muguras pēdējo reizi aizveras iepriekšējās darbavietas durvis. Ko darīt?

Pirmais solis – reģistrēšanās

Reģistrēties bezdarbnieka statusam vēlams uzreiz, kad beigušās darba attiecības. Tiesa gan, jāņem vērā, ka tad, ja vēlēsieties to izdarīt savā pēdējā darba dienā, nāksies “pienākt rīt”. Tas jādara tad, kad darba attiecības oficiāli beigušās. Nodarbinātības valsts aģentūras Klientu apkalpošanas vadības un attīstības nodaļas vecākā eksperte Līga Drusta stāsta, ka iesniegumu var iesniegt divos veidos – elektroniski vai klātienē. Ierodoties klātienē, vizīti vēlams pieteikt iepriekš, lai nav jāstāv rindā, savukārt elektroniski – portālā Latvija.lv rindu nav un tas, protams, ir krietni ērtāks veids. Vienīgais dokuments, kas nepieciešams, – pase vai ID karte personības apliecināšanai, jo visa pārējā informācija jau pieejama datubāzēs. Tiem, kas nav Latvijas pilsoņi, līdzi jāpaņem arī uzturēšanās atļauja. Kāpēc vēlams iespējami ātri reģistrēt statusu? Tad, kad tas izdarīts, jūs uzreiz varat pieprasīt bezdarbnieka pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, turklāt pabalsta aprēķins sākas no brīža, kad šis iesniegums iesniegts. Tātad – jo ātrāk to izdarīsiet, jo ātrāk un arī vairāk nākamajā mēnesī saņemsiet. Pirmais pabalsts būs par atlikušajām mēneša dienām, tātad – jo tuvāk mēneša beigām, jo mazāka pirmā naudiņa. Iesniegumu VSAA varēsiet uzrakstīt un iesniegt turpat NVA filiālē vai arī vietnē Latvija.lv. Ja saņemsiet bezdarbnieka statusu, dažu dienu laikā VSAA izskatīs un nolems, cik liels pabalsts jums pienākas.

Kam pienākas bezdarbnieka statuss, un cik liels ir pabalsts?

Pirmkārt, nebūt ne visiem, kas ir bez darba, ir jāreģistrējas kā bezdarbniekiem. To ieteicams darīt vien tad, ja pienākas pabalsts un ja vēlaties izmantot izglītības iespējas, ko piedāvā NVA. Otrkārt, nebūt ne visi, kas ir bez darba, var šo statusu saņemt. Ir virkne izņēmuma situāciju, ar kurām varat iepazīties VSAA vietnē, bet trīs galvenie punkti pabalsta saņemšanai ir:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais darba stāžs, par kuru nomaksāti nodokļi, ir ne mazāks par gadu;
  • obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas Latvijā veiktas ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu laikā.

Citiem vārdiem – lai kļūtu par bezdarbnieku un saņemtu arī pabalstu, pirms tam kāds laiciņš  jāpastrādā, turklāt saņemot algu ar visiem nodokļiem. Skarbi, bet taisnīgi.

Loģiski, ka pabalsta apmērs atkarīgs no tā, cik lielas bijušas sociālās apdrošināšanas iemaksas un cik ilgs ir kopējais darba stāžs.

Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir:

Pabalstu piešķir:

no 1 līdz 9 gadiem, ieskaitot

50 % no vidējās iemaksu algas

no 10 līdz 19 gadiem, ieskaitot

55 % no vidējās iemaksu algas

no 20 līdz 29 gadiem, ieskaitot

60 % no vidējās iemaksu algas

30 gadi un vairāk

65 % no vidējās iemaksu algas

Šādā apmērā pabalstu saņemsiet pirmos divus mēnešus, trešajā un ceturtajā mēnesī – 75% apmērā no šīs summas, piektajā un sestajā mēnesī – 50% apmērā, savukārt septītajā un astotajā mēnesī - 45% no piešķirtā pabalsta apmēra. Tad pabalsts beigsies. Tātad, ja esat labi pelnījuši un godīgi maksājuši nodokļus, pirmie četri mēneši būs salīdzinoši nodrošināti. Jāņem vērā, ka iespējas papildus nopelnīt bezdarba periodā ir, bet tās ir ierobežotas.

Kas jādara un ko nedrīkst?

Bezdarbnieka galvenais pienākums ir meklēt darbu, savukārt valsts nodrošina iespējas un kontroli. Katram bezdarbniekam ir savs nodarbinātības aģents, kurš gan informē un piedāvā dažādas iespējas, kas saistītas ar darba meklēšanu vai izglītību, gan arī kontrolē, vai jūs patiešām meklējat darbu. Reizi mēnesī jūs satiekaties un informējat par to, ko esat darījuši, kam piedāvājuši savus pakalpojumus, no kā saņēmuši atteikumus utt. Šīs vizītes ir obligātas, un, tās ignorējot, var viegli zaudēt bezdarbnieka statusu un attiecīgi arī pabalstu. Aģents jums var piedāvāt atbilstošas vakances, no kurām bez nopietna iemesla nedrīkst atteikties vairāk kā divas reizes. Pirmo trīs mēnešu laikā viņam jums jāpiedāvā profesionālajai kvalifikācijai atbilstošas vakances, pēc tam var arī zemākas kvalifikācijas darbu jūsu profesijā. Tas, protams, nenozīmē, ka tad, ja esat mikroķirurgs, nāksies pieņemt vietējās slimnīcas sanitāra darbu tikai tāpēc, ka tas arī saistīts ar medicīnu, tomēr, ja esat vadījis klīniku, iespējams, ka nāksies pieņemt nodaļas vadītāja darba piedāvājumu.

Vēl dažas būtiskas lietas, ko vēlams zināt par to, kā jārīkojas bezdarba laikā

  • Bezdarbnieks drīkst līdz diviem mēnešiem bez pārtraukuma strādāt sezonas darbus, bet tas viņam jāpiereģistrē un par attiecīgo periodu netiek maksāts pabalsts. Pēc diviem mēnešiem viena diena jāizlaiž un tad var turpināt vēl divus un tā kaut vai visu mūžu.
  • Bezdarbnieks drīkst saņemt autoratlīdzību, ja tās apjoms mēnesī nepārsniedz minimālo algu un autoratlīdzības saņēmējs ir reģistrējis savu saimniecisko darbību VID un pats veic nodokļu nomaksu. Ja nodokļu nomaksu no autoratlīdzības veic autoratlīdzības izmaksātājs, vienlaikus nedrīkst saņemt autoratlīdzību un bezdarbnieka pabalstu neatkarīgi no autoratlīdzības lieluma.
  • Bezdarbnieks var dibināt SIA, bet nedrīkst tajā saņemt algu, tātad ieņemt amatus.
  • Bezdarbnieks nedrīkst dibināt mikrouzņēmumu, jo tas automātiski nozīmē sociālo iemaksu veikšanu un bezdarbnieka statusa zaudēšanu.

 Noderīgi: Bezdarbnieka pabalsta kalkulators

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?