Studijas Erasmus programmā - iespēja piedzīvot filmām līdzvērtīgas dzīves ainas

Mēdz sacīt, ka studiju gadi ir labākais laiks mūsu dzīvēs. Ja vēl ir iespēja doties pastudēt uz citu valsti – tās ir atmiņas visam mūžam.

 Erasmus programmā uz Izraēlu devās Latvijas Kultūras koledžas foto un video producēšanas programmas studente Annija Cintiņa.

Viņa atzīst, ka spontāno lēmumu sekmēja ne vien vēlme izrauties no pandēmijas radītās rutīnas un Latvijas drēgnā klimata, citu studentu vilinošie stāsti un atmiņas par studijām ārzemēs, bet arī neaizvietojama pieredze gan izglītības saturā, gan sadarbībā ar citiem studentiem, pasniedzējiem un apkārtējo vidi.

Neskatoties uz to, ka došanās studēt Erasmus programmas ietvaros uz Izraēlu un studijas angļu valodā ir jau gana liels izaicinājums, vēl interesantāku to padarījis tas, ka Annija studēja atšķirīgā studiju programmā, nekā šeit Latvijā.

“Izraēlā es studēju Bar-Ilan universitātē bakalaura programmā “Politikas zinātne un komunikācija”. Apguvu verbālo un vizuālo komunikāciju, kā arī žurnālistiku un medijus. Visi lekciju kursi bija cieši saistīti ar politiskām tēmām, kas man ir kaut kas pilnīgi jauns un neizpētīts. Man bija iespēja diezgan krasi pamainīt studiju virzienu un akadēmiski apgūt ko tādu, ko pirms tam nebūtu pat domājusi pamēģināt,” stāsta Annija, aicinot nebaidīties arī citus izmantot Erasmus programmas sniegtās studiju iespējas.

Izdzīvot to, ko esi redzējis tikai filmās

Tomēr studiju laikā sarežģītākais, ko Annijai nācās pieredzēt, bija Izraēlas un Palestīnas konflikts. “Par to dzirdēja visa pasaule. Nācās mosties nakts vidū no trauksmes sirēnām un slēpties bunkuros. Tā bija diezgan bailīga pieredze - būt pa vidu konfliktam un nespēt neko citu darīt, kā tikai gaidīt. Tās bija vien divas nedēļas, tomēr konflikta spriedze saglabājās arī pēc tam, kad tika nodibināts pamiers, jo neviens nezināja, kad tas atkal var pārtrūkt un sākties no gala,” atmiņās dalās Annija.

Taču neskatoties uz to, studijas Izraēlā viņai paliks atmiņā ar ļoti daudzām pozitīvām emocijām, kaut vai iespēju doties uz klātienes lekcijām, satikt citus apmaiņas studentus, kas Latvijā pērnā mācību gada laikā bija stipri ierobežotas. Savukārt Izraēlā jau krietni ātrāk nekā Latvijā bija iespējams saņemt vakcīnu, tāpēc arī ātrāk tika mazināti ierobežojumi klātienes studijām, kā arī ceļošanai. 

“Man izdevās apceļot principā visu Izraēlu - Nāves jūru un Eilatu dienvidos, Telavivu un Jeruzalemi centrā, kā arī Haifu un Karmela kalnus ziemeļos. Man paveicās ar fantastiskiem draugiem no Amerikas, Ukrainas un Dienvidāfrikas, kuri bija gatavi būt spontāni un doties jaunās avantūrās kopā ar mani.”

Savukārt par studijām no mājām, Annija saka, ka tas varbūt izklausās vilinoši, taču ir grūti: “Ja viss studiju process tiek pavadīts no savas istabas, tad, manuprāt, tiek pazaudēta milzīga daļa no visas studiju pieredzes - izklaides, jauniegūti draugi un kontakti. Tieši tāpēc Erasmus ir labs veids, kā pamainīt savu ikdienu, izvēlēties valsti ar mazākiem ierobežojumiem, izmēģināt kaut ko jaunu un iepazīt sevi!

Annijas TOP 3 ieteikumi tiem, kuri vēlas studēt ārvalstīs:

  1. Esi ļoti pacietīgs un mērķtiecīgs. Došanās studēt ārzemēs nāk ar pilnīgi citu atbildības sajūtu un pieredzi, ar kuru iepriekš varbūt nebūsi saskāries.
  1. Esi gatavs iepazīt sevi no jauna un ļauties pārmaiņām. Būšana citā kultūrā, valstī, kur ir cita valoda tevi izmainīs. Ir jābūt gatavam ļauties notikumiem, jo pēc tam gūsi gandarījuma sajūtu par savu izaugsmi un spēju adaptēties visdažādākajām situācijām.
  1. Esi gatavs būt gan lielā kompānijā, gan būt vienatnē. Ja paveiksies un būsi līdzās ar citiem Erasmus studentiem, tev būs lielāka iespēja paceļot un atrast kopīgu valodu ar tiem, kas ir līdzīgā situācijā. Taču, ja tava draugu kompānija būs vietējie vai pilna laika studenti, tev būs vairāk laika sev - šo laiku vari izmantot sportojot, ceļojot vienatnē, lasot grāmatas vai skatoties seriālus un filmas.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?