Biznesa plāns internetā − viegli, ātri un noderīgi

Biznesa plāns nereti tiek uztverts kā formalitāte. Taču tieši biznesa plāns vislabāk palīdz izvērtēt riskus, turklāt, pateicoties Biznesa skiču rīkam biznesaskices.lv, to viegli un ērti iespējams aizpildīt internetā.

Biznesa plāns – ne tikai investoriem

“Plānot biznesu galvā vai pēc savas izdomātas metodes var, un daudzi veiksmīgi uzņēmumi to pierāda praksē. Tomēr apzināt iespējamos riskus šādā veidā ir grūti, jo, gan biznesu uzsākot, gan to veidojot, galva ir pilna tūkstošiem domu, ideju un citu pilnīgi nesaistītu lietu, kas apgrūtina spēju izšķirt būtiskāko,” skaidro Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons. Tāpēc, lai atvieglotu biznesa plāna izveidi, Swedbank Finanšu institūts sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) izstrādājis unikālu rīku Biznesaskices.swedbank.lv.

.Atbildot uz vienkāršiem jautājumiem, jaunais rīks piedāvā uzbūvēt savu biznesa plānu un izvērtēt ideju. Kā norāda Reinis Jansons, salīdzinoši bieži sarunās ar uzņēmējiem nākas dzirdēt, ka liela daļa uzņēmējdarbību plāno pēc savas metodes, biznesa plānu izstrādāšanu izmantojot vien tad, ja tas nepieciešams iesniegšanai investoriem, aizdevējam, attīstības programmām vai citiem mērķiem, kur tas minēts kā viens no obligāti iesniedzamajiem dokumentiem. “Daudzi uzņēmēji neapzināti ignorē acīmredzamo − ja jau šie jautājumi interesē naudas devēju, tātad tiem ir būtiska nozīme biznesa turpmākajā attīstībā.” Un neatkarīgi no tā, vai iztiksiet ar savu naudu vai meklēsiet investīcijas, biznesa plāns palīdzēs izvērtēt riskus, tirgus potenciālu un paredzēt dažādus attīstības scenārijus.

Ērts rīks biznesa plānam

Biznesaskices.swedbank.lv, kas esošajiem un topošajiem uzņēmējiem pieejams bez maksas, izved cauri būtiskākajiem ar biznesa ieceri saistītajiem jautājumiem divos posmos. Pirmajā posmā uzņēmējam ir iespēja pārdomāt tādus jautājumus, kas ir produkts, ar ko tas konkurē, kādas problēmas vai vajadzības risina. Savukārt otrais posms veltīts finansēm, ļaujot apzināt paredzamos izdevumus, apgrozījumu, nodokļu režīmu utt. Būtiski, ka, uzsākot biznesa plāna izstrādi rīkā, atbildes uz visiem minētajiem jautājumiem nav jāiesniedz vienlaikus, jo savu biznesa plānu ikviens var papildināt vai labot jebkurā laikā.

Topošais uzņēmējs Andris, kurš vēlas uzsākt interneta biznesu, atzīst, ka no sākuma pret šo rīku izturējies skeptiski, tomēr vēlējies pārbaudīt – kas lācītim vēderā. “Diezgan ātri iegāju azartā un atklāju, ka ir vairākas lietas, par kurām līdz šim nebiju pat iedomājies. Piemēram, plānojot resursus, nebiju rēķinājies ar vairākām izdevumu pozīcijām. Tajā brīdī savam biznesa plānam piegāju jau pavisam nopietni un tagad esmu priecīgs par šādu iespēju, jo baidos, ka pretējā gadījumā mani sagaidītu virkne nepatīkamu pārsteigumu. No sirds varu ieteikt Biznesaskices.swedbank.lv izmantot arī citiem, kas domā par savu uzņēmumu.”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?