Uzņēmuma dibināšana – pastaiga parkā vai neiespējamā misija?

Pēc lēmuma kļūt par priekšnieku pašam sev un veidot savu uzņēmumu nākamā svarīgā fāze, tiecoties pēc sapņa, ir uzņēmuma dibināšana. Uzzini, vai tas patiešām ir tik sarežģīti, kā šķiet!

Mani sauc Telma, un šī gada sākumā nolēmu, ka ir īstais mirklis dibināt savu uzņēmumu, kurā nodarbošos ar sabiedrisko attiecību un digitālā mārketinga pakalpojumu sniegšanu.

Kad sagatavošanās bija paveikta, pienāca laiks oficiāli dibināt savu uzņēmumu, lai aktīvi sāktu uzņēmējdarbību.

Izvēlies piemērotāko uzņēmējdarbības formu

Latvijā saimniecisko darbību var veikt dažādās formās: akciju sabiedrība, sabiedrība ar ierobežotu atbildību (tostarp tāds SIA, kura pamatkapitāla apmērs ir mazāks nekā 2800 EUR), pilnsabiedrība, individuālais (ģimenes) uzņēmums un citi. Katrs no šiem veidiem ir piemērots dažādām uzņēmējdarbības formām un apgrozījuma apjomiem.

Izpētot visas pieejamās iespējas, secināju, ka man ērtākais uzņēmējdarbības formāts būs mazkapitāla SIA jeb sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras pamatkapitāla apmērs ir mazāks nekā 2800 EUR. Tālāk, meklējot informāciju par to, kā dibināt uzņēmumu, nonācu pie izsmeļošas informācijas Uzņēmumu reģistra mājaslapā.

Izpēti uzņēmumu atbalsta iespējas

Latvijā pieejamas dažādas atbalsta iespējas jaunajiem uzņēmējiem. Lai arī mana uzņēmuma gadījumā tas nebija aktuāli, iespējams, kādam citam šīs iespējas var noderēt. Proti, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sniedz atbalstu uzņēmumiem inkubatora un pirmsinkubatora programmās, jaunuzņēmumiem, uzņēmumiem pētniecības rezultātu komercializācijai, kā arī starptautiskās konkurētspējas veicināšanai. Savukārt ALTUM piedāvā aizdevumus uzņēmējdarbības uzsākšanai, kā arī sociālās uzņēmējdarbības atbalstam. Plašāk par aktuālajiem atbalsta veidiem var uzzināt LIAA un ALTUM mājaslapā.

Sagatavo un iesniedz dokumentāciju

Jāatzīst, ka sākumā visi prasītie dokumenti man bija tumša bilde un es apsvēru domu lūgt palīgā kādu juristu vai uzņēmumu, kurš sniedz pakalpojumus cilvēkiem, kuri nevēlas iedziļināties uzņēmuma dibināšanas birokrātiskajās niansēs.

Tomēr nepadevos (un iesaku jums darīt tāpat), bet pa vienam vien sāku gatavot nepieciešamos dokumentus. Internetā ir atrodami dažādi paraugi formām, kas šķiet pavisam nesaprotamas, bet dažas bija tik vienkāršas, ka aizpildīt nepareizi ir gluži vai neiespējami.

Tā kā mans uzņēmums nav PVN maksātājs (mana uzņēmuma plānotais apgrozījums nepārsniedz slieksni, kas liek reģistrēties kā PVN maksātājam), dažu formu pildīšana atkrita, tomēr zinu, ka neskaidrību gadījumā ar nelielu devu pacietības un vienu zvanu uz VID informatīvo tālruni visas neskaidrības var kliedēt – tur strādā patiesi atsaucīgi konsultanti.

Kad visi dokumenti bija sagatavoti, tos iesniegt bija pavisam vienkārši – visi dokumenti jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu un jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā. Atbilde parasti tiek sniegta aptuveni nedēļas laikā, kā tas bija arī manā gadījumā.

Man par pārsteigumu atbilde bija negatīva – mans uzņēmums netika reģistrēts, jo viens no iesniedzamajiem dokumentiem bija dokumenta kopija.

Izrādās, viss, kas man bija jāizdara, lai uzņēmumu reģistrētu, bija jāiesniedz šis dokuments atkārtoti, vienīgi dokumentā norādot, ka tā ir dokumenta kopija. Nākamā atbilde bija pozitīva, un mans SIA “TKG Pario” bija dibināts!

Man taču vajag bankas kontu!

Tikai pēc pozitīvās atbildes saņemšanas no Uzņēmumu reģistra sapratu, ka neesmu izveidojusi savam uzņēmuma bankas kontu. Man par laimi šī bija vieglākā uzņēmuma dibināšanas sadaļa. Swedbank piedāvā iespēju uzņēmuma kontu izveidot attālināti, kas pandēmijas laikā ir ļoti ērti.

Par savu banku izvēlējos Swedbank, jo esmu šīs bankas klients jau vairākus gadus, turklāt arī piedāvājums uzņēmējiem bija gana labs. Lai atvērtu bankas kontu, bija jāaizpilda anketa, kas aizņēma aptuveni 15 minūtes. Nelielas formalitātes, un manam uzņēmumam bija arī bankas konts!

Un vēl grāmatvedība

Tiklīdz bankas konts ir atvērts, jāsāk domāt arī par grāmatvedību. Jāatzīst, ka šajā jomā gan es ieteiktu uzticēties speciālistiem, kas visu izdara uzņēmēja vietā. Tomēr, ja vēlies ar grāmatvedību nodarboties pats, iesaku izlasīt likumu “Par grāmatvedību”. Grāmatvedības ērtākai kārtošanai var izmantot gan brīvi pieejamās grāmatvedības programmas (tajās gan bieži nav pieejama pilna funkcionalitāte), gan Swedbank piedāvāto grāmatvedības rīku, kas automātiski sinhronizē datus ar bankas kontu.

Kopumā mana uzņēmuma dibināšana ilga aptuveni 3 nedēļas. Viena nedēļa, lai sagatavotu nepieciešamos dokumentus, taču to noteikti var paveikt arī ātrāk, otra nedēļa, lai sagaidītu sava uzņēmuma dibināšanas atraidījumu, un trešā – lai sagaidītu ziņu par to, ka uzņēmums ir reģistrēts.

Nebaidieties un dodieties pretim savam sapnim – tas ir tepat, sasniedzams! Tas noteikti nebūs visvienkāršākais uzdevums jūsu dzīvē, bet tā nav neiespējamā misija.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?