Šķūnīšos glabājamās sadzīves lietas – kas jāzina par palīgēku apdrošināšanu?

Šķūnīšos, garāžās vai pirtiņās glabājam lietas, kuru vērtība mērāma pat tūkstošos eiro, taču par to drošību rūpējamies mazāk, nekā, piemēram, par televizoru.

Vai zini, ka arī palīgēkās esošās lietas ir iespējams apdrošināt?

Rudens mēneši iet roku rokā ne tikai ar krāsainām lapām un dabas pārmaiņām, bet arī ar beidzamajiem dārza darbiem - krūmu un koku zāģēšanu, augu ieziemošanu, lapu grābšanu, kā arī vasarā iesākto mājokļa labiekārtošanas darbu noslēgšanu. Nereti dārza darbu instrumenti tiek novietoti garāžā, šķūnītī, pirtī vai citā palīgēkā kopā ar sporta inventāru, velosipēdiem, hobija priekšmetiem vai citām svarīgām lietām, kurām mājās nav atradusies vieta. Tomēr tas var radīt zināmu risku – tieši palīgēkas gada tumšajā laikā garnadžu vidū kļūst ļoti pieprasītas, jo tajās esošās mantas ir pietiekami kompaktas, ērti pārnēsājamas un reizē pietiekami vērtīgas, lai garnadži tās iekārotu.

Šādā laikā noteikti jāpārliecinās, lai ēku durvis ir pienācīgi aizslēgtas un logi – aizvērti, iespējams, jāapsver arī signalizācijas nepieciešamību.

Bet, ja garnadži tomēr nodara zaudējumus, talkā var nākt mājokļa apdrošināšana, kurā iekļauta palīgēkas un tajā esošās iedzīves aizsardzība.

Vai iedzīves apdrošināšana iekļauj arī zāles pļāvēju un citu lietu apdrošināšanu?

Apdrošinot mājokli, aktuāls jautājums ir iedzīves vērtība, kad jāizvēlas iedzīves apdrošinājuma summu. Tāpat ir nepieciešams saprast, vai apdrošināšanas līgums paredz apdrošināšanas aizsardzību mantām, kas atrodas palīgēkās, un vai tām tiek piemēroti kādi atsevišķi apdrošinājuma summas ierobežojumi. Ja šāda apdrošināšanas aizsardzība ir paredzēta, tāpat ir rūpīgi jāizvērtē, kāda ir palīgēkā esošo mantu kopējā vērtība. Sniega lāpsta, dārza lāpsta, grābeklis, urbjmašīna, nedrīkst aizmirst zāles pļāvēju, velosipēdu vai noglabātu sporta inventāru -, lai gan sākotnēji šķiet, ka katra lieta nav tik ļoti dārga, visas kopā var maksāt ievērojamu summu.

Limiti un citi ierobežojumi

Swedbank mājokļa apdrošināšanas gadījumā klienta mantas, kas tiek uzglabātas palīgēkās, ir apdrošinātas 25% apmērā no iedzīves apdrošinājuma summas.

Tas nozīmē, ka izvēloties iedzīves apdrošinājuma  summu 15000 eiro apmērā, iedzīve palīgēkās tiktu apdrošināta 3750 eiro apmērā.

Protams, ir iespējams izvēlēties arī lielāku iedzīves apdrošinājuma summu, tādējādi parūpējoties par finansiālo aizsardzību atbilstoši savām vajadzībām.

Ievēro, ka apdrošinot iedzīvi netiek apdrošināti gaisa, motorizēti sauszemes un ūdens transportlīdzekļi ar tiem uzstādīto papildaprīkojumu. Tāpēc, piemēram, par garāžā novietotā auto apdrošināšanu pret zādzību vai bojājumiem vari papildus parūpēties, izvēloties KASKO apdrošināšanu.

Pirms apdrošināšanas līguma noslēgšanas vienmēr rūpīgi iepazīsties ar apdrošināšanas līguma noteikumiem, iekļautajiem izņēmumiem, limitiem un citiem izņēmumiem.

Izvairies no nepatīkamām situācijām

Swedbank klientiem ir bijusi pieredze ar dažādu veidu negadījumiem, kuri  tikuši atrisināti ar apdrošināšanas atlīdzības izmaksām. Vienā gadījumā pa klienta šķūnīša logu iekļuvuši zagļi, nozogot divus divriteņus un bērnu velo sēdeklīti, otrā gadījumā klienta īpašumā ielauzies motociklista zābaku un zāģa zaglis. Citā gadījumā klientam ir nācies šķirties no dārza grila un tā piederumiem. Zaudējumus ne vienmēr izraisa zagļi, bet arī sadzīviskas situācijas – apgāžoties skapja sienai, tā sabojājusi blakus esošās mantas.

Jāatceras, ka arī nesekmīgas ielaušanās gadījumā māju saimniekiem ir iespēja sastapties ar neaiztiktām mantām, bet bojātiem logiem, durvīm, salauztām vai sabojātām slēdzenēm.

Izvēloties apdrošināt mājokli Swedbank, apdrošināšanas ietvaros ir iekļauti arī avārijas diennakts palīdzības pakalpojumi,  ieskaitot atslēgu servisu. Namdaris palīdzēs novērst neatliekamus bojājumus vai samazināt iespējamo zaudējumu rašanos, lai no saimniecības ēkas stipra vēja rezultātā aizlidojusi jumta plāksne neradītu kaitējumu elektroinstrumentiem vai citām noglabātām mantām.

Ja vēl neesi novērtējis kopējo šķūnīša, garāžas vai citas palīgēkas satura vērtību, ir pēdējais laiks to izdarīt! Nereti tieši šīs mantas tiek piemirstas kopējā mājokļa iedzīves apdrošinājuma summas kontekstā, gan kopumā. Apdrošinot iedzīvi, tu varu parūpēties ne tikai par sirdsmieru, bet arī izvairīsies no nevēlamiem pārsteigumiem, ko var sagādāt garnadži vai negaidīti nelaimes gadījumi.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?