Gudrā apkure – ieguldījums, lai ietaupītu naudu

Viens no ātrākajiem risinājumiem, lai samazinātu apkures rēķinus, ir gudrā apkure, kas ļauj māju vai dzīvokli apkurināt tikai tad, kad vajag, un tik, cik nepieciešams.

Kam vajadzīga gudrā apkure?

Gudrās mājas apkures sistēma nodrošina divas pamata funkcijas – komfortu un ekonomiju. Temperatūras sensori, kas savienoti ar sistēmas vadības bloku, ļauj noregulēt katrā telpā tieši tādu temperatūras līmeni, kāds jums patīk, un nodrošina to nemainīgu neatkarīgi no āra temperatūras. Nav vajadzības grozīt radiatoru termostatiskās galvas vai vērt vaļā logus, ja pārāk karsts, – sistēma pati zina, kas jādara, lai nodrošinātu komfortablu siltuma līmeni. Ja vēlaties, lai naktī ir vēsāks, bet dienā siltāks, – lūdzu, ja dažādās telpās vēlaties atšķirīgu temperatūru – nekādu problēmu. Pa dienu, kad esat darbā, māja var būt vēsāka, ja brīvdienās dodaties ārpus mājas, nav nekādas vajadzības to uzturēt siltu, pilnīgi pietiek ar minimālu siltumu, lai caurules neaizsalst. Atkarībā no jūsu dzīvesveida šādi iespējams ietaupīt 30–40% no apkures rēķina!

Kam pieejama gudrā apkure?

Gudrās mājas apkures risinājumi ir visdažādākie – sākot no vienkārša radiatora regulatora un viena temperatūras sensora visam mājoklim un līdz pat pilnīgai sadzīves automatizācijai. Nav jābaidās no tā, ka šis ir ārkārtīgi dārgs un ekskluzīvs risinājums. Saprotams, ka ietaupīt varēsiet tikai tad, ja apkures rēķins ir atkarīgs no jūsu patērētās enerģijas. Ja dzīvojat dzīvoklī, kura apkures rēķinus izraksta neatkarīgi no tā, cik silti jūsu radiatori, gudrais risinājums var kalpot tikai komfortam. Savukārt, ja jūsu dzīvoklim ir atsevišķs skaitītājs vai pat sava apkure vai ja dzīvojat mājā, kuru apkurināt centralizēti ar apkures katlu, gudrās sistēmas ierīkošanas izdevumus varat atgūt jau vienas vai divu sezonu laikā atkarībā no apkures veida, ierīkošanas izmaksām un sava dzīvesveida.

Ja dzīvoklī ir siltuma skaitītājs, bet apkures katls ir kopējais, siltuma līmeņa regulēšana nodrošinās mazāku tā patēriņu. Savukārt, ja jūsu dzīvoklim ir sava apkures sistēma ar, visticamāk, gāzes katlu, ietaupījums būs vērā ņemams, jo gudrā sistēma var kontrolēt visus elementus – gan radiatorus, gan siltās grīdas, gan arī siltuma avotu.

Privātmāju iespējas atkarīgas no apkures katla tipa. Gudrās mājas risinājumu kompānijas “Istabai” pārdošanas vadītājs Toms Stālmans atzīst, ka vislabāk sistēma saprotas ar gāzes katliem: “Ar gāzes katlu nebūs nekādu problēmu, savukārt, ja izmantojat cieto kurināmo, jāsaprot, vai katlam var pieslēgt ārējo termostatu, bet, ja katls vecāks un to kontrolēt nevar, regulēt var grīdas un radiatorus. Ja apkurei tiek izmantots siltumsūknis, tas pats ir gana gudrs, tāpēc atliek tikai regulēt telpu temperatūru.”

Cik tas maksā?

Minimālais komplekts, kas nepieciešams, ir bāzes stacija (95 eiro), kura dod komandas visām iekārtām, un vismaz viens temperatūras sensors (45 eiro). To uzstāda telpā, kuras temperatūru vēlaties kontrolēt. Ja ir savs apkures katls, papildus nepieciešams katla slēdzis (85 eiro). Ja vēlaties temperatūras sensoru katrā istabā, pareiziniet tā cenu ar istabu skaitu. Parastais regulators, kas ar vadu palīdzību pieslēdzams katram radiatoram, izmaksās vēl 75 eiro gabalā, bezvadu versija – 90 eiro. Papildus jārēķina uzstādīšanas izmaksas. Tātad šis prieks var izmaksāt pāris simtus, bet var arī krietni dārgāk. Tāpēc aktuāls ir jautājums – ko vēlaties ar to sasniegt. Ja, piemēram, vienkārši komforta līmeņa paaugstināšanai aprīkosiet daudzistabu dzīvokli ar centrālapkuri, par šīm ērtībām samaksāsiet ievērojamu summu. Var uzskatīt, ka tas ir dārgi. Savukārt, ja jums ir pašiem savs gāzes katls un izlīdzinātais rēķins ir, piemēram, 120 eiro mēnesī, ietaupījums sezonā būs vairāk nekā 400 eiro. No šāda aspekta raugoties, cena nebūt nešķiet augsta. Tātad atbilde uz jautājumu: “Vai tas ir dārgi?” ir atkarīga no jūsu situācijas.

Ietaupīt labi, komforts vēl labāk

Gunārs ir aktīvs jauns ģimenes cilvēks, kurš gudrās mājas apkures sistēmu ierīkojis gan privātmājā, gan dzīvoklī. Māja tiek apkurināta ar granulu katlu, bet dzīvoklis – ar gāzes katlu. “Esam aktīvi cilvēki, bieži esam ārpus mājas, dodamies slēpot, ceļojumos, uz laukiem… Negribēju abus mājokļus veltīgi kurināt, tāpēc nolēmu ierīkot gudro māju. Izvēlējos vietējā ražojuma sistēmu, jo gribu, lai serviss būtu pieejams tūlīt un tepat, ko nevar piedāvāt ārzemju ražotāju dīleri. Man ļoti patīk tas, ka mājoklis nav jākurina laikā, kad neesam mājās, un tā var ietaupīt, bet vislielākajā sajūsmā esmu par komfortu. Man ļoti patīk, ka mājā visās telpās ir tieši tāda temperatūra, kādu vēlos. Man patīk, ja naktī ir mazliet vēsāks, tāpēc izmantoju iespēju iestatīt dažādu temperatūru dažādos diennakts laikos.” Jautāts par to, cik izdodas ietaupīt, Gunārs atzīst: “Precīzu ciparu nosaukt grūti, jo mainās kurināmā cenas, turklāt es paturu galvā tikai kopējo rēķina ciparu, bet lēšu, ka ap tiem solītajiem 30% reāli arī varētu būt. Ierīkošana kopumā man izmaksāja ap 700 eiro, un domāju, ka pāris sezonās tos atpelnīšu.”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?