Applūdis dzīvoklis, jo kaimiņi podā metuši kaķu smiltis, jeb “gadās arī tā”

Plīsis cauruļvads un tā rezultātā applūdis mājoklis ir biežākie iemesli, kas rada zaudējumus to īpašniekiem. Tas ir bieds kā pašam, tā kaimiņiem.

Atsaucoties uz apkopotajiem datiem par Swedbank apdrošināšanas atlīdzībām, pērn puse jeb 51%  no atlīdzinātajiem apdrošināšanas gadījumiem mājoklī bija saistīti ar cauruļvadu plīsumiem, kas izraisīja ūdens noplūdi. Par bojājumiem, kas radušies šādā veidā, mājokļa īpašniekam vidēji tika izmaksāti 1109 eiro, bet lielākā izmaksātā atlīdzība sasniedza pat 48 600 eiro. Tā izmaksāta kādas privātmājas īpašniekam, kuram otrajā mājas stāvā plīsa ūdensvads un ūdens noplūde radīja būtiskus bojājumus. Savukārt otra lielākā izmaksātā atlīdzība par šādu pat likstu bija kādam daudzdzīvokļu nama iemītniekam, kur zaudējumu kopsumma sastādīja 20 800 eiro.

Appludināta vairākārt

Ar šāda veida likstām saskārusies arī Diāna, turklāt nevis vienreiz, bet pat trīsreiz! Pirmās divas reizes, kas notikušas vien ar pusgada starpību, Diānai bija saistītas ar visai tradicionālu problēmu – plīsumu kādā no kaimiņu dzīvokļu caurulēm, kā rezultātā viņas pirmā stāva mājoklis ticis appludināts. Trešais atgadījums nācis ar mācību, ka nelaimi var izraisīt teju jebkādi neapdomāti kaimiņu ikdienas paradumi.

Diāna kādā dienā, strādājot no mājām, pamanījusi, ka no vannas istabas puses sāk parādīties peļķe un dzirdama jocīga skaņa.

“Es nesapratu, kas tas ir. Atvēru durvis un biju šokā - ūdens sāk plūst ārā. Turklāt vanna līdz pusei ir piepildījusies pilna ar tādu netīru, brūnu kanalizācijas ūdeni un podam ik pa laikam piepaceļās vāks, jo no tā gāžas ārā tāds pat ūdens,” stāsta Diāna.

Piezvanot uz Rīgas namu pārvaldnieku, Diānai pateica, ka dienests ir jāgaida četras stundas. Viņa satraukuma stāvoklī smēla netīro ūdeni spaiņiem un nesa ārā pagalmā. “Es biju no skapjiem izņēmusi visus dvieļus, gultasveļu, segas, pledus, pilnīgi visu, ko es redzēju - izmantoju. Uztaisīju barikādes, lai ūdens netiek tālāk istabās.” Pēc trīs stundām ieradās izsauktais Rīgas namu pārvaldnieka avārijas dienests. “Abi kungi, meistari, pēc pārbaudes pagrabā uznāca augšā burtiski pēc pāris minūtēm un pateica – viss beidzies, problēma atrisināta. Jums bija aizsērējis stāvvads, jo kāds no kaimiņiem, kas dzīvo virs Jums, regulāri tualetes podā metis kaķu smiltis,” par pieredzēto stāsta Diāna. Viņai bija savu mājokli apdrošinājusi un norāda, ka ieguldījums noteikti atmaksājās.

Apdrošināšana, kas sedz arī ķīmiskās tīrīšanas izdevumus

Diānai par laimi bija noformēta mājokļa apdrošināšana, kas atlīdzina zaudējumus arī par bojājumiem iedzīvei.

“Pēc tam, kad izmazgāju un iztīrīju visu māju, es sapratu – man ir jāatrisina arī jautājums ar visām netīrajām segām, dvieļiem un palagiem. Domāju, ko man darīt, jo visu nevaru izmazgāt veļas mašīnā. Būtu jāmazgā divas dienas no vietas bez apstājas, turklāt man nebūtu, kur to visu izžāvēt.”

Diāna atminējusies, ka tieši blakus mājām ir ķīmiskā tīrītava, kas uzņēmusies atrisināt šo viņas problēmu. Pēc pāris dienām Diāna jau saņēmusi visu atpakaļ tīru un gatavu lietošanai.

“Samaksāju un iedomājos paņemt čeku. Nākamajā dienā atbrauca apdrošināšanas pārstāvji, lai novērtētu bojājumus, un paņēma arī visus čekus par ķīmisko tīrītavu, ko manis izvēlētā apdrošināšana arī nosedza. It kā sīkums, bet patīkami,” atzīst Diāna.

Par apdrošināšanu mēnesī maksā vien 11 eiro

Būtiski ir apzināties, ka mājokļa apdrošināšana nav paredzēta tikai gadījumos, kuros kaut kas notiek ar paša mājokli, bet arī tad, ja nejauši izraisītas problēmsituācijas rezultātā posts tiek nodarīts arī kaimiņiem vai jebkurai citai trešajai personai – viņu veselībai vai īpašumam. Jāmin, ka cilvēki pēdējos gadu desmitos ir arī apzinājušies savas tiesības pieprasīt kompensācijas par zaudējumiem. Lielāks šādu atgadījumu risks pastāv daudzdzīvokļu namā dzīvojošajiem, un te lieti noder civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas iekļaušana savā mājokļa apdrošināšanas polisē.

“Kad pārvācos uz jauno projektu, es palielināju apdrošināmo summu tā iemesla dēļ, ka tas ir jauns projekts, te visiem ir pilnīgi svaigs remonts, labākas, dārgākas mēbeles. Es saprotu to, ka par pēdējo naudu nopirku mazo dzīvoklīti, bet zem manis dzīvo lielāki dzīvokļi un ģimenes jau ar lielāku iedzīvi, ko varu savas vainas dēļ nejauši sabojāt,” par kaitējumu, ko nekontrolējot var nodarīt arī citiem, aizdomājas Diāna.

Viņai šobrīd īpašumā ir divi mājokļi un abi ir apdrošināti. Lai arī viens ir tā saucamajā vecajā, bet otrs jaunajā projektā, viņa saka, ka patiesībā apdrošināšanas summa ļoti neatšķiras. “Par vecā padomju laika ēkas projekta mājokļa apdrošināšanu maksāju 7 eiro, bet jaunajā projektā 9-11 eiro mēnesī. Atšķirība ir 2 - 3 eiro, un tas ir tā vērts, ka mierīgu sirdi varu aiziet gulēt.”

  • Pēc šiem atgadījumiem Diāna iedrošina apdrošināties arī citus, jo, kā pati norāda: “It kā liekas, ka ar mani tas nenotiks, bet, kad notiek, tikai tad saproti, kā tas ir – būt nodrošinātam pret riskiem.”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?