Marta Grigale: mājas ir mūsu drošā vieta

Mājas jau izsenis ir bijusi vieta, kur mēs atgūstam enerģiju, kur esam mēs paši un kur jūtamies droši. Pandēmija māju nozīmi ir tikai pastiprinājusi.

To atzīst arī dziedātāja un radio Pieci.lv ētera balss Marta Grigale, kura dalās pārdomās par māju nozīmi savā ikdienā.

“Mājas ir mūsu drošā vieta. Mājās esam tikai mēs, un tā ir vieta, kur varam būt mēs paši, aiz durvīm atstājot visu lieko. Mūsu mājas ir mūsu mazā karaļvalsts. Tai nav jābūt pilij, tai nav jābūt smalkai privātmājai, bet tai ir jābūt vietai, kur mēs esam noteicēji pār savu dzīvi.

Marta atzīst, ka pandēmija arī viņu ģimenē ir likusi paskatīties uz daudzām lietām no cita skatu punkta, tostarp mājām. “Mums ir bijis laiks apstāties, paskatīties apkārt un novērtēt visu, kas mums ir. Novērtēt, ka mums ir vieta, kurā varam justies droši un labi. Ir pagājis tieši gads, kopš esam ievākušies savās jaunajās mājās, un esam ļoti laimīgi, ka paspējām veikt šo lielo soli - mājvietas iegādi, tieši pirms pandēmijas sākuma. Un tieši šajā laikā, kad, kā jau lielākā daļa pasaules, esam bijuši spiesti kļūt par mājās sēdētājiem, ir mainījusies arī mūsu vērtību skala un tas, kas mums mājās ir svarīgi.”

Pandēmijas laiks Martai ar ģimeni ir īpaši ļāvis novērtēt savu mauriņu un iespēju netraucēti pavadīt laiku ārā, pašiem savā teritorijā. “Lai gan apzinos, ka ļoti daudziem iedzīvotājiem nav šāda priekšrocība, tomēr mums kā ģimenei ar diviem maziem bērniem tas ir īpaši svarīgi un to ļoti novērtēju. Domāju, ka dabas tuvums, neatkarīgi, vai tas būtu piemājas mauriņš vai tuvējais parks, daudzām jaunajām ģimenēm būs viens no priekšnosacījumiem nākotnē lūkojoties pēc sava īpašuma.” Tieši mauriņa iekopšana ir Martas viens no šī gada uzdevumiem. Taču citkārt viņa nevar iedomāties mājas bez liela, ērta dīvāna, kurā atpūsties.

Arī Martai, līdzīgi kā daudziem šajā laikā, nākas pakārtot savu ikdienu visiem ģimenes locekļiem, un kopā ar mazajiem tas nebūt nav vienkāršs uzdevums. “Katru dienu cīnāmies ar to, ka mantas tiek nonestas no otrā stāva bērnistabas uz pirmo stāvu. Lejā tās nonāk itin viegli, taču uznest atpakaļ augšā - tas jau ir cits stāsts. Tādēļ šajā pandēmijas laikā cenšos panākt, lai mājās visam būtu sava vieta - gan rotaļām, gan atpūtai, gan mācībām. "

"Citādi jauna nekārtība izveidojas ātrāk, nekā esam paspējuši sakārtot iepriekšējo. Kārtība, manuprāt, ir viens no priekšnoteikumiem harmoniskākai ikdienai. Turpretī bardaks – iemesls kādam negadījumam vai likstai, kas ģimenēm ar bērniem mājās noteikti nav retums,” viņa atzīmē.

Tā kā mājas ir Martas un viņas ģimenes drošā vieta un patvērums, viņa uzskata, ka ir būtiski parūpēties arī par pašas mājas drošību. “Tā kā savā mājoklī ievācāmies salīdzinoši nesen, mums ir gan mājokļa apdrošināšana, gan apsardze, dūmu detektori un viss pārējais, lai mājas būtu drošībā. Uzskatām, ka labāk ir nedaudz ieguldīt, lai būtu mierīga sirds, ka esam darījuši visu iespējamo, lai sevi pasargātu no nelaimēm, kuras, kā uzzinājām 2020. gadā, diemžēl var uzrasties visnegaidītākajos veidos un brīžos.” 

  • Ja mājas ir arī  tava drošā vieta, un neatkarīgi no tā, vai tava ikdiena mājās ir ļoti intensīva vai gluži pretēji – esi bieži prom no mājām, ieteicams apsvērt mājokļa apdrošināšanu.

Tā pasargās tevi un tavu ģimeni no dažādiem iespējamiem finansiāliem zaudējumiem. Ne tikai gadījumos, ja mājoklis tiktu apzagts, kas kopumā notiek salīdzinoši reti, bet arī no tādām raizēm kā nopludināts savs vai kaimiņa dzīvoklis.

Pērn tieši cauruļvadu plīsumi bija visbiežāk pieteiktie mājokļa apdrošināšanas gadījumi, kas izraisīja ūdens noplūdi mājoklī, radot mājokļa īpašniekam teju 1000 eiro lielus zaudējumus.

Turklāt no tā nepasargās pat modrā kaimiņa acs. Līdz ar to ir svarīgi, ka mājoklis, iedzīve un civiltiesiskā atbildība ir apdrošināta, lai uzkrātais drošības spilvens nebūtu jāiztērē likstām, kuru radītu zaudējumu segšanai iespējams izmantot apdrošināšanu.

Tas, kāda veida mājokļa apdrošināšanu un ar cik plašu risku segumu izvēlēties, katram jāizvērtē pašam, ņemot vērā mūsu katra dzīvesveidu, nodarbošanos un daudzus citus aspektus. Dzīvokļu īpašniekiem tie var būt vieni, privātmāju īpašniekiem – citi. Taču skaidrs, ka visdrošāk ir vienmēr izvēlēties tādu apdrošināšanas polisi, kas pasagrā no dažāda veida likstām, tostarp pašu radītām, jo no nelaimēm neesam pasargāts neviens, un plāns B, kas palīdzēs segt finansiālos zaudējumus, noteikti noderēs ikvienam.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?