Ieskaties: biežākie jautājumi un atbildes par privātmāju būvniecību un finansējumu

Pieaugot iedzīvotāju interesei par privātmāju būvniecību, esam apkopojuši biežāk uzdotos iedzīvotāju jautājumus par šī brīža tendencēm un finansējuma iespējām.

Atbildes uz tiem sniedz Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis.

Privātmāju būvniecības tendences

Kāds ir optimāls mājas izmērs ģimenei ar bērniem un cik lielas ēkas biežāk izvēlās iedzīvotāji Latvijā?

Lai noteiktu, cik liela privātmāja nepieciešama, jāsaprot katra paša ikdienas vajadzības. Tas palīdzēs saprast, cik lielā platībā jutīsieties ērti. Šobrīd populārākā mājas platība, kādu izvēlas būvēt Swedbank klienti, ir 160 kvadrātmetri, kas ir uzskatāma par optimālu ģimenes vajadzībām. Projektējot privātmāju, jāatceras, ka viena būvniecības kvadrātmetra izmaksas šobrīd ir aptuveni 1000 eiro, līdz ar to svarīgi padomāt par gudru plānojumu, lai nebūtu jāpārmaksā par lieku platību būvniecību un to uzturēšanu.

Kādas komunikācijas vēlamas zemes iegādes brīdī?

Vēlams, lai zemes gabalam vismaz būtu piebraucamais ceļš un elektrības pieslēgums. Savukārt, ja pie zemes gabala būs arī, piemēram, pilsētas ūdensvads/kanalizācija, gāzes vads, tas samazinās jūsu rūpes par citu inženiertehnisko risinājumu uzstādīšanu.

Ja zemes gabalam nav šādu komunikāciju, aicinām vērsties novada būvvaldē, lai uzzinātu, kādu komunikācijas risinājumu izbūve tiek atļauta attiecīgajā īpašumā (jo, piemēram, novadā var neatļaut izbūvēt vietējo kanalizāciju) un kur atrodas tuvākā pieslēguma vieta.

To svarīgi noskaidrot vēl pirms zemes iegādes, lai neizveidojas situācija, ka atsevišķu komunikāciju pieslēgums izmaksā tikpat, cik zemes gabals.

Cik ilgs ir paredzamais ekspluatēšanas termiņš koka karkasa mājām?

Pašreizējām koka ēkām ir pat 100 un vairāk gadu, līdz ar to nav pamata domāt, ka koka ēku ilgmūžība ir mazāka, nekā mūra ēkām. Galvenais priekšnosacījums, kass attiecināms uz pilnīgi visām ēkām – to stāvokli nosaka tās uzturēšana. Ja ēka tiek uzturēta un netiek pieļauts, ka tās pamatkonstrukcijas tiek bojātas no apkārtējās vides – galvenokārt ūdens un mitruma, tad ēka kalpos ļoti ilgus gadus.

Vai tirgū jūtams pieprasījums pēc SIP paneļu mājām un kādi ir to plusi un mīnusi?

Savā prakse neesam novērojuši biežu SIP paneļu izmantošanu. Galvenais šī paneļa pluss ir ātra ēkas karkasa uzstādīšana. Tomēr iesakām rūpīgi padomāt par ēkas ventilāciju, lai nodrošinātu pietiekamu gaisa apmaiņu. Sīkāk par ēkas konstrukciju materiālu plusiem un mīnusiem, aicinām konsultēties pie to ražotājiem un būvniekiem.

Finansējuma iespējas

Kā tiek rēķināts finansējums mājas būvniecībai – kādas ir finansējuma proporcijas un tā izmaksas soļi?

Lai noteiktu maksimālo kredīta summu, ir nepieciešams noteikt mājas nākotnes vērtību. Maksimālā aizdevuma summa būs ~80% apmērā no šīs vērtības. Aizdevuma summa tiek izsniegta pa daļām (visbiežāk trīs līdz četrās daļās). Šo daļu apmērus banka uzreiz atrunā aizdevuma līgumā, lai abām pusēm ir skaidri spēles noteikumi. Kad tiek izlietota pirmā aizdevuma daļa, bankas būvuzraugs pārliecinās par tās ieguldīšanu objektā un tad tiek izsniegta nākamā daļa.

Ieguldījums tiek noteikts balstoties uz sākotnēji sagatavoto tāmi. Līdz ar ko klientam ir viegli pašam sekot līdzi izmaksām.

Turklāt arī bankas speciālists vadīsies no tiem pašiem klienta dokumentiem, kas procesu padara vienkāršu un caurspīdīgu.

Kādi ir galvenie iemesli, kādēļ var tikt atteikts finansējums mājokļa iegādei?

Jebkura aizdevuma izsniegšanā tiek vērtētas trīs pamatlietas: klienta ienākumi, kredītvēsture un nodrošinājums. Nepieciešamo ienākumu apmēru klients var aprēķināt Swedbank īpaši izstrādātajā kalkulatorā. Papildus jārēķinās, ka būs nepieciešams savs līdzfinansējums darījuma realizēšanai un dokumentu noformēšanai. Nodrošinājuma prasības paredz, lai tas būtu apdzīvojams. Ja ēka ir sliktā stāvoklī, tad banka vēlēsies pārliecināties, ka ēka tiks remontēta. Tam nepieciešami vai nu savi uzkrājumi, vai arī iespējams saņemt papildus aizdevumu.

Negribētu teikt, ka bankas atsaka finansējumu, bet drīzāk vienojas ar klientu par nepieciešamajiem priekšdarbiem, kuri jāveic, lai aizdevumu piešķirtu. Piemēram, jāuzkrāj lielāks līdzfinansējums vai jāizvēlas nodrošinājums, kurš neprasa papildus ieguldījumus.

Vai bankas finansē mājokļa iegādi arī ārpus pilsētām?

Swedbank izsniedz finansējumu visā Latvijas teritorijā. Tā, piemēram, pērn izsniedzam sešus aizdevumus mājokļa iegādei vai remontam reģionos dienā. Pērkot māju ārpus lielajām pilsētām, primāri būtu jāsaprot, vai pirkuma summa ir līdzvērtīga īpašuma vērtībai. Šādā gadījumā būs noderīga konsultācija ar sertificētu vērtētāju.

Vai Altum programma jaunajiem profesionāļiem ir attiecināma arī uz privātmājas būvniecības kredītu?

Mājas būvniecībai var saņemt papildus atbalstu gan ģimenes ar bērniem, gan arī jaunie profesionāļi. Tāpat iespējams papildus piesaistīt Balsts granta programmu, kas pieejama daudzbērnu ģimenēm.

Kādas ir papildus izmaksas Altum atbalsta programmai, jaunajiem speciālistiem?

Altum atbalsta programma jaunajiem speciālistiem paredz papildus komisijas maksu 4,8% apmērā no garantijas summas gadā. Tas nozīmē, ka saņemot, piemēram, papildus 10 000 eiro garantiju, gadā būs jāsamaksā 480 eiro Altum par garantijas uzturēšanu. Komisija maksājama uzreiz par pirmo gadu un, sākot no otrā gada, tā tiks ieturēta no konta reizi ceturksnī. Maksājot kredīta maksājumus, garantijas apmērs dils un dils arī komisijas maksa.

Vai topošajām māmiņām ir iespējams pieteikties mājokļa finansējumam?

Galvenais priekšnosacījums ir kredītņēmēja ienākumu apmērs. Izvērtējot ienākumu apmēru, tiks ņemti vērā iepriekšējie un pašreizējie ienākumi. Ja tie būs pietiekami, lai saņemtu aizdevumu, tad grūtniecība nav šķērslis finansējuma saņemšanai. Taču, ja šajā laika periodā ienākumi būs samazinājušies tādā apmērā, ka papildu kredītsaistības var radīt sarežģījumus un samazināt esošā dzīves līmeņa kvalitāti, iespējams banka var aicināt izvērtēt iespēju labāk aizņemties tad, kad ienākumi būs atgriezušies iepriekšējā līmenī.

Plašāks ieskats par aktualitātēm mājokļu būvniecībā un finansējuma iespējām pieejams Swedbank diskusijas video ierakstā:

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?