Kas notiek ar saules paneļu saražoto jaudu gada griezumā?

Uzstādīt saules paneļus mājoklim ar maksimālo jaudu ne vienmēr ir izdevīgākais risinājums, lai nodrošinātu efektīvu un izdevīgu zaļās enerģijas ražošanu.

Šī gada laikā vien saules paneļus savos īpašumos uzstādījuši 8000 iedzīvotāju, kopā veidojot jau vairāk nekā 10 tūkstošus mājsaimniecību, kas savu elektroenerģijas patēriņu nodrošina ar pašu saražoto enerģiju. Taču kas tad īsti notiek ar saules paneļu saražoto elektroenerģiju gada griezumā, kā vasarā uzkrāto varam izmantot ziemas mēnešos un kādas izmaiņas gaidāmas līdz ar jauno neto norēķinu sistēmu, skaidrojam kopā ar AS “Sadales tīkls” mikroģenerācijas ekspertu Jurģi Vinniņu

Uzkrāto enerģiju tērēt vari visu gadu

Šobrīd, ražojot zaļo enerģiju ar saules paneļu sistēmām, pilnīgai saražotās enerģijas apgūšanai varam izmantot neto uzskaites sistēmu (iepriekš zināma kā neto norēķinu sistēma, taču tuvākajā laikā tās nosaukums tiks mainīts). Neto uzskaites sistēmā visa saražotā saules paneļu enerģija, kas netiek iztērēta uzreiz, tiek nodota tīklā. Tumšākos mēnešos, kad saules paneļi enerģiju ražo mazāk, trūkstošo vari paņemt no saviem ražīgāko mēnešu “uzkrājumiem”. Turklāt saules paneļu saražotajai kilovatstundai pašlaik netiek piešķirta materiāla vērtība - tik kilovatstundu, cik saražo, vari gada griezumā arī saņemt atpakaļ.

“Neto uzskaites sistēmu AS “Sadales tīkls” varam uzskatīt par tādu kā virtuālo bateriju, kurā tiek uzkrāta enerģija. Realitātē, protams, mums uzkrāt enerģiju nav iespējams, tā atbilstoši fizikas likumiem jāpatērē uzreiz, tāpēc to konkrētajā brīdī patērē citi elektroenerģijas lietotāji. Taču ziemas periodā, kad saules paneļu īpašnieki vēlas izmantot iepriekš tīklā nodoto elektroenerģiju (savus uzkrājumus), “Sadales tīkls” iepērk papildus nepieciešamo elektrību no tirgotājiem,” neto uzskaites sistēmas procesu skaidro Jurģis Vinniņš.

Tātad, ja gada saulainākajos mēnešos nespēj iztērēt saules paneļu saražoto elektroenerģiju, to vari nodot tīklā un tērēt ziemā, kad saule mūs lutina retāk. Tomēr atceries, ka uzkrājums tiek veidots vienu gadu - sākas 1. martā un noslēdzas nākamā gada februāra pēdējā dienā. Līdz šim gads sākās 1. aprīlī, bet pašlaik šis periods mainīts, jo saules paneļi sāk ražot vērā ņemamu apjomu elektroenerģijas jau martā. Sākoties jaunam uzskaites gadam, visi uzkrājumi tiek dzēsti.

“Uzkrājuma termiņu ir būtiski ņemt vērā, jau plānojot saules paneļu uzstādīšanu. Ja kaut kas no saules paneļu saražotā būs palicis pāri februāra pēdējā dienā, tas, diemžēl, tiks dzēsts no kopējās sistēmas, un savā ziņā sanāks nodarboties ar labdarību,” vērš uzmanību Vinniņš.

No kā sastāv saules paneļu īpašnieku elektrības rēķins?

Kā skaidro eksperts, saules paneļu īpašnieku elektrības rēķins sastāv no vairākām daļām, aptverot gan fiksētos maksājumus, gan mainīgās maksas:

  • Sadales un pārvades pakalpojumi:
    • Patērētās kilovatstundas - mainīgā maksa, piemērojot tarifu patērētajām kilovatstundām no tīkla;
    • Fiksētā maksa - atkarīga no pieslēguma veida un jaudas. Ja tev ir vienfāžu pieslēgums, tarifs ir vienāds visu laiku, taču, ja tev, kā lielākajai daļai saules paneļu īpašnieku, ir trīs fāžu pieslēgums, tarifs būs atkarīgs no pieslēguma jaudas - 16, 20 vai, piemēram, 25 ampēri.
  • Elektroenerģija:
    • Rēķinu piestāda elektrības tirgotājs, ja esi pārtērējis savu uzkrājumu.

Piemēram, vasaras mēnešos saules paneļi saražo lielu apjomu, no kā pāri palikušo elektrību tu nodod “Sadales tīklā”, kur tā virtuāli tiek uzkrāta. Par elektroenerģijas nodošanu tīklā tev nav jāmaksā. Sadales un pārvades maksa tiek piemērota mirklī, kad tu elektroenerģiju no tīkla ņem atpakaļ (piemēram, dienā saražo, bet naktī izmanto). Arī elektroenerģijas cena nav jāmaksā par tavu saules paneļu iepriekš saražoto enerģijas pārpalikumu, ko ņem atpakaļ no tīkla. “Sadales tīkla” uzskaitē neparādās enerģijas apjoms, ko tu uzreiz esi iztērējis mājsaimniecības vajadzībām, šo informāciju vari apskatīt sava invertora fiksētajos datos.

“Aprēķinus veicam katru mēnesi tikai par elektroenerģiju, kas nodota tīklā un pēc tam paņemta atpakaļ. Piemēram, ja klients vasarā saražojis un nodevis tīklā 300 kilovatstundas (kWh), bet vēlāk no tām izmantojis 200 kWh, klienta uzkrājumā paliek 100 kWh. Šādā gadījumā mēs elektrības tirgotājam nosūtīsim informāciju, ka izmaksu ailē par elektroenerģiju ir 0 kWh, par ko maksa, protams, nav jāpiemēro. Attiecīgi, par šo mēnesi klients saņems tikai rēķinu par sadales un pārvades pakalpojumiem (mainīgo likmi par paņemtajām 200 kWh un fiksēto likmi par pieslēgumu). Klientam izdevīgākais risinājums būtu patērēt pēc iespējas vairāk saražotās elektroenerģijas uzreiz, jo par uzreiz patērēto elektrību nerodas papildu izmaksas, proti, daļa par sistēmas pakalpojumiem (elektrības pārvadi un sadali).Tāpēc uzreiz izmantotā elektrība būs viszaļākā un visefektīvāk izmantotā,” izmaksu veidošanu skaidro AS “Sadales tīkls” eksperts.

Jaunums tuvā nākotnē - divas neto sistēmas

Šajā rakstā kopā ar ekspertu detalizētāk esam apskatījuši jau esošo neto sistēmu, taču jau tuvākajā laikā saules paneļu īpašniekiem tiks piedāvātas divas sistēmas:

  • neto uzskaites sistēma (jau esošā sistēma, līdz šim dēvēta par "neto norēķinu sistēmu")
  • neto norēķinu sistēma (jauna sistēma).

Lai gan vēl gaidām Ministru kabineta noteikumu apstiprināšanu, jau tagad iezīmējas būtiskākā atšķirība jaunajai neto norēķinu sistēmai no esošās kārtības - neto norēķinu sistēma būs pieejama ne vien mājsaimniecībām, bet arī uzņēmumiem, un tā ne tikai uzskaitīs klienta saražotās un patērētās elektrības apjomu, bet arī noteiks šīs enerģijas vērtību naudas izteiksmē.

“Šobrīd plānots, ka neto norēķinu sistēmā saražotās enerģijas kilovatstundai tiks piešķirta tā brīža biržas cena. Tas nozīmē - ja brīdī, kad nododam savu elektroenerģiju tīklā, biržas cena vienai kilovatstundai ir, piemēram, 20 centi, pēc jaunās neto norēķinu sistēmas mūsu nodotās kilovatstundas vērtība arī būs 20 centi. Mirklī, kad to ņemam atpakaļ, elektroenerģijas tirgotājs aprēķinās izmaksas pēc ņemšanas brīža biržas cenām. Šīs neto sistēmas klientiem svarīgi būs sekot līdzi biržas cenām patēriņa brīdī, īpaši ziemas periodā. Piemēram, ja vasarā, kad nododam enerģiju, biržas cena ir, teiksim, 70 centi par kilovatstundu, bet ziemā, kad to paņemam, kilovatstundas cena ir 10 centi, noteikti esam ieguvēji, taču nedrīkst aizmirst, ka var būt arī otrādi,”  būtiskākās atšķirības iezīmē eksperts, uzsverot, ka neto norēķinu sistēmas lietotājiem būs ieteicams izvērtēt savus paradumus, pielāgojot tos biržas cenām.

Jaunās sistēmas bonuss - ražo vienā vietā, bet patērē citā

Ja klients nolems pāriet uz neto norēķinu sistēmu, atpakaļ uz ierasto neto uzskaites sistēmu pāriet vairs nevarēs. Taču jaunajai sistēmai ir vēl kāda priekšrocība - saules paneļu saražoto enerģiju varēsi izmantot arī citos savos īpašumos.

“Šī ir tāda kā attālinātā ražošanas iespēja. Vēl gan tiek diskutēts par to, kādi būs saražotās jaudas un pārdales nosacījumi, taču iespējas ražot enerģiju vairākām adresēm vienuviet būs,” papildina eksperts.

Kā skaidro Jurģis Vinniņš, neto uzskaites sistēma transformējas līdz ar pieaugošo pieprasījumu un elektrības cenu svārstībām, taču līdz ar jaunajām izmaiņām, enerģijas ražotājs varēs izvēlēties sev izdevīgāko, vienlaikus nodrošinot godīgu risinājumu visiem elektroenerģijas lietotājiem.

Lai investīcija saules paneļos atmaksātos, pirms to uzstādīšanas AS “Sadales tīkls” eksperts aicina izvērtēt savus paradumus ilgtermiņā:

“Nevajadzētu ļauties mirkļa vājumam - gribu tāpat kā ir kaimiņam. Vienmēr iesakām savu elektroenerģijas patēriņu izvērtēt vismaz piecu gadu periodā, paredzot arī to, kā tas varētu mainīties - varbūt nākotnē plānojat iegādāties elektroauto vai nomainīt siltumapgādi uz siltumsūkni. Tāpat būtiski saprast, cik daudz varat iztērēt vasarā un cik no uzkrātās enerģijas iztērēsiet ziemā un uzskaites gada griezumā,” ieteikumos dalās AS “Sadales tīkls” eksperts Jurģis Vinniņš.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?