Cik elektrību patērē Ziemassvētku gaismiņas?

Ziemassvētku spuldzītes var kalpot gan kā neliels akcents, lai pastiprinātu svētku noskaņu, gan arī kļūt par galveno rotājumu ne tikai eglītei, bet visai mājai, pagalmam un pat malkas šķūnītim.

Cik izmaksā  Ziemassvētku gaismiņas, un kuras spuldzīšu virtenes ir visizdevīgāk iegādāties?

Mūsu eksperte Elektrum Energoefektivitātes daļas projektu vadītāja Rūta Liepniece iepazīstina ar spuldzīšu veidiem un to, cik daudz elektrības katrs no tiem patērē.

Kvēlspuldzes vai LED

Tirgū pieejamas divu veidu spuldzīšu virtenes – tradicionālās kvēlspuldzes un LED virtenes. Uzreiz jāsaka, ka LED ir izdevīgākas un arī drošākas. Dekoratīvo LED virteņu elektroenerģijas patēriņš var būt pat 5 reizes mazāks nekā līdzvērtīgai virtenei ar kvēlspuldzītēm. LED spuldzīšu virtene kalpos arī daudz ilgāk nekā virtene ar kvēlspuldzēm, jo LED spuldžu mūžs ir garāks.

LED spuldzītes ir krietni izturīgākas, jo tām ir plastmasas apvalks, nevis stikla kā kvēlspuldzēm. Turklāt LED spuldzes darbības laikā izdala mazāk siltuma, samazinot ugunsbīstamības risku, tādējādi šādu gaismas virteni var bez bažām atstāt ieslēgtu.

Kvēlspuldžu virtenēm ir vēl kāda problēma – ja izdeg viena spuldzīte, pārējā virtene pārstāj darboties. Tas notiek tāpēc, ka kvēlspuldzes dekoratīvajā virtenē ir savienotas virknē, un, ja viena spuldzīte izdeg, pārtrūkst visa ķēde un tās nedeg. Tad nākas pārbaudīt katru spuldzīti, lai atrastu un nomainītu izdegušo, vai arī, ja slinkums to darīt, vienkārši izmest un pirkt jaunu. Savukārt virtenē ar LED spuldzēm visas spuldzītes ir savienotas paralēli. Tādēļ, ja virtenē izdeg viena vai pat vairākas LED spuldzītes, pārējā virtene tāpat turpina darboties.

Kuras spuldzītes var izmantot ārpus mājas?

Tā kā esam noskaidrojuši, ka gudrāka izvēle ir LED spuldzītes, jāsaprot, kādam nolūkam tās izmantosim. Ja ar spuldzīšu virteni plāno rotāt mājokļa ārpusi vai āra eglīti, jāpārbauda, vai uz spuldzīšu virtenes un tās iepakojuma ir norādīta burtu un ciparu kombinācija IP44 vai IP67. Tā raksturo virtenes aizsardzību pret svešķermeņu un ūdens iekļūšanu. IP44 norāda, ka tā ir izturīga pret mitrumu un laikapstākļu maiņu, bet nav paredzēta iemērkšanai ūdenī. Savukārt IP67 norāda, ka virtene ir mitruma un ūdens izturīga. Dažkārt uz iepakojuma mēdz norādīt arī dekora izmantošanas vietu ar mājiņas simbolu un bultiņu iekšpus vai ārpus tās. Ja bultiņa ir virzīta uz ārpusi, tad virteni ir paredzēts lietot ārpus telpām.

Virteņu elektroenerģijas patēriņš

Lai izrotātu 1,5 metru garu eglīti, piemērota būs 10 metru gara virtene ar 100 LED spuldzītēm. Šādas virtenes jauda ir tikai 3,6 vati (W), attiecīgi stundas laikā tā patērēs 3,6 vatstundas (Wh) jeb 0,0036 kWh elektroenerģijas. Ja eglīti izgaismo visu diennakti, tad 24 stundu laikā LED virtene patērēs 0,086 kWh. Ja svētku sajūtu patīk baudīt ilgstoši un Ziemassvētku virtenes atstāt ieslēgtas 30 dienas, tad eglītes LED virtene mēneša laikā patērēs vien 2,592 kWh elektroenerģijas, kas ir līdzvērtīgi četrām veļas mazgāšanas reizēm 40 grādu temperatūrā.

Savukārt, ja ir vēlēšanās spuldzīšu virtenēs ietīt visu māju, tad jārēķinās ar lielākām elektroenerģijas izmaksām svētku laikā. Piemēram, ja mājas jumta perimetrs, kuru vēlies izrotāt, ir 62 metri, piemērotas būs 8 metru garas virtenes lietutiņš ar, piemēram, 280 LED spuldzītēm. Lai nosegtu visu jumta perimetru, kopumā būs nepieciešamas 8 šādas virtenes. Vienas virtenes jauda ir 6 vati (W), tātad astoņu virteņu jauda kopā ir 48 vati (W). Attiecīgi stundā tās patērēs 0,048 kWh elektroenerģijas, diennaktī 1,152 kWh, bet mēnesī 34,56 kWh. Šajā gadījumā klāt vēl jāpieskaita eglītes izgaismošanas patēriņš, tādējādi mājas un eglītes svētku apgaismojums kopumā patērēs 37,152 kWh elektroenerģijas mēneša laikā un papildinās jūsu elektrības rēķinu par aptuveni 5 eiro.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?