Dzīvoklis Kurzemes piekrastē: remonta piezīmes no fotogrāfes Andas Upmales

Arī vecu dzīvokli iespējams padarīt par mājīgu un mūsdienīgu vietu dzīvošanai, remonta darbos iesaistoties pašam, bet svarīgākos procesos pieaicinot profesionāļus.

Pirms diviem gadiem fotogrāfe Anda Upmale kopā ar vīru Jāni kļuva par dzīvokļa īpašniekiem Kurzemes piekrastē. Par savu pieredzi padomju laika dzīvokļa remontā pašu spēkiem un kāpēc daļu no darbiem labāk uzticēt profesionāļiem, Anda dalījusies arī ar mums.

Remonta izmaksas pārsniedz īpašuma cenu

Tā kā tobrīd abu rocība neļāva iegādāties pilnībā pabeigtu un dzīvošanai gatavu dzīvokli, ilgi nedomājot, tika pieņemts izdevīgais piedāvājums dzīvoklim, ko paši varētu remontēt un pielāgot savām vajadzībām.

No sākuma nebijām plānojuši veikt pilnīgu kapitālo remontu, bet tikai vizuālas uzlabošanas remontu, kas iekļautu lielākoties tikai krāsošanas, mēbelēšanas un interjera dekorēšanas darbus. Tikai sākot remontu sapratām, cik patiesībā sliktā stāvoklī tas ir. Pirms tam domājām, ka dzīvokļa atjaunošanai pietiks ar 10 000 eiro, tomēr, jo tālāk gājām, jo vairāk problēmu atklājām. Tagad remonta budžets jau pārsniedzis paša dzīvokļa iegādes cenu,” pieredzē dalās Anda.

Tā kā dzīvoklis atrodas padomju laikā celtā mājoklī (būvēts septiņdesmito gadu beigās), arī pašam dzīvoklim jau bija manāmas nolietojuma pazīmes.

“Kad pacēlām veco linoleju, zem tā bijām priecīgi ieraudzīt labi saglabājušos koka grīdu. Tomēr izrādījās, koka grīda zem linoleja bija tikai gaitenī – visur citur vien vecas un sapuvušas skaidu plāksnes. Ar šādām situācijām gan daļēji jau bijām rēķinājušies, kad dzīvokli iegādājāmies. Procesā sapratām, ka mūsu vēlmes pēc remonta gala rezultāta ir augušas, kas nozīmē, ka būs jānomaina elektrotīkli, jo veca elektro sistēma nepavilks nevienu mūsdienīgu ierīci un vadi ar laiku sadegtu. Lielākais izaicinājums gan bija vannas istabas un tualetes pārbūve, jo tās bija atsevišķas telpas, ko gribējām apvienot,” stāsta Anda.

Jāsāk ar plānošanu un lielāko “ķēpu”

Anda uzsver, ka svarīgākais remonta plānošanai ir visu vēlmju un darbu “uzlikšana uz papīra”.

“Pirms reālo darbu sākšanas izplānojām, kur un kas atradīsies katrā no telpām, lai saprastu, kurus darbus veiksim paši, bet kurus uzticēsim profesionāļiem. Šo svarīgi veikt arī elektrības vadu un rozešu plānošanai, kā arī meistaru “aizrunāšanai”,” pieredzē dalās Anda.

Tā kā vannas istabas remontam bija paredzēts nojaukt sienu, kas radīs putekļus un, Andas vārdiem sakot, “ķēpu” visā dzīvoklī, svarīgi bija sākt tieši ar to. Tas gan bija jāatliek uz vasaru, jo mājai ir centrālā apkure. Šo laiku Anda ar vīru izmantoja lietderīgi, rūpīgi izplānojot tālāko remontu, kā arī sakārtojot nepieciešamās būvatļaujas.

“Sākumā sazinājāmies ar arhitektu, lai saprastu, vai esošo sienu vispār drīkst nojaukt, kā arī saskaņojām darbus ar būvvaldi un saņēmām būvatļauju. Tā kā sienas nojaukšana rada ķēpu visā mājoklī, sapratām, ka pirms tā neko citu nav jēgas pat sākt, jo kāpēc gan, piemēram, krāsot sienas, ja pēc tam uz svaigā krāsojuma nosēdīsies visi remonta putekļi. Pirmo vasaru nodzīvojām busiņā pie dzīvokļa, jo pašā dzīvoklī apmesties nebija iespējams,” par nozīmīgāko remonta procesā atzīmē Anda.

Arī meistari mēdz kļūdīties, taču retāk

Lai gan lielākoties remontdarbus Anda ar vīru veic paši, pirms darbu uzsākšanas dzīvokļa saimnieki izvērtēja, kurās no pozīcijām nepieciešama profesionāļu palīdzība.

“Vispirms mēģinājām saprast, kādos darbos varam un kādos nevaram būt speciālisti. Uzreiz bija skaidrs, ka noteikti nebūsim eksperti komunikāciju pārvilkšanā, ņemot vērā, ka šī ir daudzdzīvokļu māja un ar savām kļūdām nevēlamies ietekmēt kaimiņus. Tāpat zinājām, ka vannas istabas sienas paši atpakaļ nebūvēsim, kā arī nevilksim santehniku un komunikācijas. Būvniecības procesa laikā nolēmām arī izņemt visu grīdu. Tā kā dzīvoklis ir zemākā stāvā, grīda bija jāsiltina, jānolīmeņo, kam pašiem laiks neatradīsies,” par profesionāļu piesaisti stāsta dzīvokļa īpašniece.

Meistarus Anda ar vīru meklēja Facebook grupās pēc citu ieteikumiem, taču, pat laicīgi vienojoties par nepieciešamajiem darbiem, uz palīgiem bija jāgaida aptuveni četri mēneši.

“Mēs ļoti uzticējāmies meistariem, taču vienmēr pajautājām vēl kāda viedokli, vai meistara izvēlētais materiāls būs piemērots un kalpos ilgi, jo arī meistari mēdz kļūdīties – arī mūsējiem tā gadījās. Piemēram, divas reizes mums tecēja dvieļu žāvētājs, jo tas tika nepareizi pielikts pie sienas, kā arī virtuvē uzsprāga ūdens filtrs, teju nopludinot visu tikko remontēto dzīvokli, jo santehniķis bija uzstādījis nekvalitatīvu un vislētāko ūdens filtru. Skaidrs, ka remonts bez kļūdām nav remonts, un, ja tev nav vismaz desmit jauni sirmi mati uz galvas, tad tev nav bijis remonts,” par izaicinājumiem stāsta Anda.

Dabīgi toņi un materiāli

Dzīvokļa īpašnieki ir pārliecināti, ka teiciens “skopais maksā divreiz” noteikti attiecas arī uz mājokļa būvniecību. Anda ar vīru dzīvoklī visu vēlējās ieturēt piejūras mājiņas stilā, tāpēc liela nozīme bija izmantotajiem materiāliem.

“Zinājām, ka liksim koka grīdu un nekur, izņemot vannas istabas jaunuzceltajā sienā, neizmantosim reģipsi. Mēs izvēlējāmies nelīdzināt sienas un griestus, lai saglabātu maksimāli lielāku telpu, jo katrs reģipša profils noņem vismaz 5 centimetrus telpas platības. Pēc neatlaidīgas vīra pārliecināšanas mēs izvēlējāmies koku likt arī griestos, kas izskatās vienkārši fantastiski. Kokmateriālus paspējām iegādāties vēl pirms straujā cenu pieauguma,” par materiālu izvēli stāsta Anda.

Lai radītu plašuma sajūtu, telpas dzīvoklī plānotas gaišos toņos, kā arī sienām izmantots kaļķa/cementa apmetums. Arī sienas līdzināja paši dzīvokļa īpašnieki, kas aizņēmis teju visu vasaru. Tās apzināti nav veidotas ideāli taisnas, lai piešķirtu virsmai tekstūru, kas dzīvoklī ir gan kokā, gan sienās, gan griestos, un rada patīkamu un mājīgu sajūtu.

Andas un vīra ieteikumi mājokļa remontam

  • Dari visu, saskaņojot ar atbildīgajām iestādēm. Saņem būvatļaujas, ja plānoti darbi, kas ietekmē dzīvokļa plānojumu un sienu izkārtojumu, kā arī pēc tam veic inventarizāciju, lai uzmērītu jaunu dzīvokļa plānu.

  • Algo palīgus jomās, kur neesi speciālists un var sanākt ziepes. Īpaši darbos, kas var ietekmēt pārējos mājas iedzīvotājus – elektroinstalācija, santehnikas komunikācijas, flīzēšana un tamlīdzīgi.

  • No sākuma visu izplāno uz papīra. Jau remonta sākumā jābūt vīzijai par to, kur atradīsies lielās iekārtas un kāds būs dzīvokļa plānojums. Elektrība tomēr ir vajadzīga visur un tā jāievelk pēc plāna. Un, kā saka Anda, rozešu nekad nevar būt par daudz - piemēram, viņu virtuvē tās ir veselas 10, bet 50 kvadrātmetru dzīvoklī kopumā teju 40.

  • Sāc ar to, kas rada lielāko ķēpu un putekļus. Nav jēgas krāsot sienas, ja vēlāk tās aplips ar putekļiem no citas telpas remonta.

  • Lai kļūtu labāk, vispirms paliks sliktāk! Ja esi iecerējis kapitālo remontu, tad noteikti jāņem vērā fakts, ka, remontā rokoties arvien dziļāk, kopējais mājokļa stāvoklis noteikti kļūs sliktāks un būs pilnīga diskomforta sajūta – šķitīs, ka šim procesam nav ne gala, ne malas. Tomēr atceries, ka šis nav mūžīgi un gala rezultātā pēc tam tas būs bijis tā vērts!

  • Izvēlies kvalitatīvus materiālus. Skopais maksās divreiz! Abi uzstādīja virtuvē ūdens filtru – vislētāko būvniecības veikalā pieejamo. Šis filtrs kādu nakti uzsprāga, radot plūdus virtuvē. Labā ziņa, ka abi dzīvokļa īpašnieki tobrīd atradās uz vietas un varēja ātri novērst avāriju.

  • Uzturi labas attiecības ar kaimiņiem. Labas attiecības ar kaimiņiem un mājas vecāko var lieti noderēt, īpaši remonta procesā. Viņi var palīdzēt gan krīzes situācijās, gan ikdienā, un vienmēr var aizlienēt kādu instrumentu vai skrūvīti.

  • Uzticies intuīcijai. Ja jūti, ka neesi drošs par kādu remonta ideju – iepauzē. Remontā nedrīkst steigties un labāk pārdomāt darāmo pirms process ir iesācies, lai pēc tam nebūtu jātērē līdzekļi, to labojot.

  • Nebaidies lūgt padomu. Jautā padomu draugiem un ģimenes locekļiem, kas jau ir veikuši remontu paši. Mēs visi remonta pieredzi mācāmies kopā un labāk jau mācīties uzreiz no citu kļūdām!

  • Iedvesmojies no citiem. Ir daudz Instagram profilu, kuros cilvēki dalās ar savu dzīvojamo telpu remontiem. Daži piemēri:

 Lai gan remonta process ne vienmēr ir viegls un rada lielu pārbaudījumu arī attiecībām, Anda ar vīru nedomā apstāties. Nesen nolemts pārvērtības veikt arī Rīgas centra dzīvoklī, remonta dzīvi pagarinot vēl uz kādu laiku.

“Man prieks, ka daudz ko izlēmām darīt paši, jo mazās lietas, kurās varam atļauties kļūdīties, dzīvē kaut ko tomēr iemāca. Līdz nākamajam remontam jau esi kļuvis gudrāks,” iedvesmo Anda Upmale.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?