Saules paneļi – cik aktuāli un izdevīgi tie ir šobrīd?

Saules paneļi uz nama jumta rosina fantāzijas par vilinošu perspektīvu – iespēju dzīvot zaļi un vēl ietaupīt. Vai ar šī brīža paneļu izmaksām un jauno norēķinu sistēmu šim sapnim joprojām ir ekonomiskais pamats?

Cik maksā saules paneļi?

Saules paneļu cenas ir atkarīgas no to jaudas, ražotāja un, protams, arī pārdevēja. Tirgū paneļus par dažādām, arī zemākām cenām piedāvā vairāki uzņēmumi, tāpēc katrs var atrast sev piemērotāko un izdevīgāko. Starp zināmākajiem uzņēmumiem minami, piemēram, ElektrumEnefitSolar Surfers, SolarshopPV Service. Toties šobrīd pieejamas vairākas atbalsta programmas, kuras sniedz iespēju saņemt valsts atbalst saules paneļu iegādei. Savukārt izdevīgus finansēšanas nosacījumus saules paneļu iegādei un uzstādīšanai piedāvā arī Swedbank.

Šobrīd arī saules paneļu izmaksas ir ievērojami zemākas, nekā gadu iepriekš. Lai saprastu, cik izmaksā un cik ilgā laikā atmaksājas saules paneļi, kā piemēru izmantosim Elektrum piedāvājumu. Elektrum gadījumā invertors, uzstādīšanas un dažādu formalitāšu kārtošana, kas arī nav bezmaksas pakalpojums, jau ir iekļauta cenā, tātad aprēķini ir vienkāršāki.

Atkarībā no klienta elektrības patēriņa Elektrum piedāvā vairākus paneļu komplektus. Piemēram, ja jūsu ikmēneša vidējais patēriņš ir 550 kilovatstundas (kWh) ar 3 fāzēm, optimālais būs 16 paneļu komplekts, kurš gadā saražos 6480 kWh un ar uzstādīšanu izmaksās 8410 eiro. Svarīgi saprast, ka nav izdevīgi uzstādīt vairāk paneļu, nekā jums nepieciešams, un ražot vairāk elektrības, nekā jūs patērējat. Visprātīgāk ir saprast, kura jumta plakne ir pavērsta uz dienvidu pusi un cik paneļu uz tās var uzstādīt – jo lielāku saules enerģijas daudzumu saņems katrs panelis, jo vairāk elektroenerģijas tas saražos.

Rēķinies, ka arī saules paneļi (kā jebkura iekārta) var sabojāties – nolietojuma vai neparedzētu gadījumu, piemēram, dabas stihiju, elektrisku bojājumu vai ugunsgrēka dēļ. Tas var rezultēties zaudējumos no dažiem simtiem līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro, tāpēc pirms paneļu uzstādīšanas noteikti pārliecinies, ka tie ir iekļauti tavā mājokļa apdrošināšanas polisē. Vairāk par saules paneļu apdrošināšanu lasi šajā rakstā

Jaunā neto norēķinu sistēma – vai joprojām izdevīgi?

Saules paneļus Latvijā ir īpaši izdevīgi uzstādīt tad, ja ir liels elektrības patēriņš gaišajā dienas laikā un it sevišķi vasarā. Šādā gadījumā ir iespējams saražoto elektrību izmantot pašpatēriņā, tādējādi pilnībā sedzot citkārt esošo elektrības rēķinuTomēr, ja elektrības patēriņš dienas laikā ir mazs, tad varat izmantot neto uzskaites sistēmu vai jau drīzumā pieejamo neto norēķinu sistēmu. Tas nozīmē, ka saražoto elektrību iespējams vai nu nodot kopējā elektroenerģijas sistēmā, vai izteikt to naudas izteiksmē un gada laikā to atkal ņemt no tīkla.

Līdz šim Latvijā bija pieejama tikai neto uzskaites sistēma, kad Sadales tīkls saules paneļu uzkrāto elektrību kopējā sistēmā uzskaitīja pēc saražotā enerģijas apjoma jeb kilovatstundām, bet enerģijas pārpalikumu varēja izmantot tikai tajā pieslēgumā, kur tā saražota. Saules paneļu īpašniekiem nebija jāseko līdzi elektroenerģijas cenai pat ziemas mēnešos, jo uzkrātais daudzums netika aprēķināts naudas izteiksmē, bet gan enerģijas apjomā, taču, ja sistēmā uzkrāto elektroenerģiju neizmantoja gada laikā – tā tika dzēsta. Neto uzskaites sistēmai ir vēl iespējams pieteikties līdz 2024. gada 30. aprīlim un šādā formātā to izmantot turpmākos 5 gadus.

Jaunajā neto norēķinu sistēmā, kas stājas spēkā 2024. gada 1. maijā, saražotās elektroenerģijas pārpalikums tiks uzskaitīts naudas izteiksmē, nevis kilovatstundās. Lai gan sākotnēji šķiet, ka jaunā uzskaite nav tik izdevīga kā līdz šim piedāvātais risinājums, neto norēķinu sistēmai ir arī vairākas priekšrocības. Piemēram, saražoto elektorenerģiju varēsiet izmantot arī citos objektos. Proti, ja saules paneļus uzstādīsiet savā lauku īpašumā, tā saražoto enerģiju varēsiet izmantot arī savā pilsētas dzīvoklī. Tādejādi vairs nebūs jāuztraucas, ka uzkrātais enerģijas daudzums pēc gada tiks dzēsts – to varēsiet izmantot visos savos elektrības pieslēgumos. Pārpalikumu nodosiet kādam no elektroenerģijas tirgotājiem, noslēdzot pakalpojuma līgumu. Šādi nosacījumi paver arī lielākas iespējas saules paneļu uzstādīšanai uz daudzdzīvokļu namu jumtiem, jo uzkrāto enerģiju varēs izmantot visi namā dzīvojošie.

Kā norāda eksperti, neto norēķinu sistēma var būt tik pat izdevīga, ja vien arī ziemas mēnešos sekosiet līdzi elektroenerģijas cenām, pielāgojot tām savus ikdienas paradumus (piemēram, veļasmašīnu darbinot nakts stundās, kad elektrības cena ir ievērojami zemāka). Vairāk par jauno neto norēķinu sistēmu vari uzzināt šajā salīdzinājumā.

Kur uzstādīt?

Lai saules paneļi strādātu maksimāli efektīvi un izdevīgi, to uzstādīšanā jāņem vērā daudzi faktori, sākot ar mājokļa elektrības patēriņu un beidzot ar jumta slīpumu. Pēdējos gados līdz ar tehnoloģiju attīstību saules enerģijas risinājumi ir kļuvuši daudz efektīvāki un finansiāli pieejamāki. Tāpēc pareizi pielāgota un uzstādīta sistēma nodrošina efektīvu darbību neatkarīgi no jumta veida vai atrašanās vietas. Protams, visizdevīgāk saules paneļus ir uzstādīt privātmājām ar plakanu vai slīpu jumtu, kas vērsts dienvidu virzienā. Savukārt, ja saules paneļus nav iespējams uzstādīt uz jumta, tos iespējams novietot arī uz zemes. Šādā gadījumā gan izmaksas būs augstākas, ko rāda arī iepriekš apskatītais piemērs.

Ja mājsaimniecība ir pieslēgta elektrotīklam, tad līdz ar saules paneļu uzstādīšanu saules paneļu sistēma jāpieslēdz Sadales tīklam (izņemot tad, ja mājā ir izveidota no Sadales tīkla autonoma elektroapgādes sistēma un invertors ir pievienots kopējai ēkas elektroapgādes sistēmai). Pieslēgšana elektroenerģijas sistēmai notiek, saņemot nepieciešamas atļaujas un tehniskos noteikumus. Ja būsiet neto norēķinu sistēmas lietotājs, papildus būs nepieciešams slēgt līgumu ar kādu no elektorenerģijas tirgotājiem par neto norēķinu sistēmas pakalpojuma izmantošanu.

Šobrīd privātmājās uzstādīto saules paneļu jauda mēdz būt no 3 līdz pat 11,1 kilovatiem, kas ļauj segt vidēja mājokļa pašpatēriņu. Saprotams, ka ražas laiks paneļiem ir gada gaišie mēneši, kad saule mūs lutina ilgāk, savukārt gada tumšajā periodā no novembra līdz martam tiek saražoti vien 10 —15% elektroenerģijas.

Viens no saules paneļu popularitātes pieauguma iemesliem ir to darbības principa ilgtspēja – saules paneļu kalpošanas ilgums pārsniedz 25 gadus. Turklāt 25. gadā paneļu darbības efektivitāte saglabājas vismaz 80 % apmērā. Saules paneļi – tā ir iespēja ražot un lietot zaļu elektroenerģiju, kā arī palielināt neatkarību no svārstīgajām elektroenerģijas cenām.

  • Kā pēdējā gada laikā mainījies pieprasījums pēc saules paneļiem un ar ko jārēķinās iedzīvotājiem, kuri vēl tikai plāno uzstādīt paneļus? Vairāk par to uzzināsi arī Swedbank podkāsta "Mājokļu sarunas" epizodē ar AJ Power ekspertu Kristapu Dīriņu:

Lasi arī:

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?