Kas jāzina par mājokļa būvniecību, lai nepieļautu dārgas kļūdas

Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju patlaban steidz īstenot sapni par savu privātmāju, bieži izvēloties to būvēt paši.

Bet kā neuzskriet virsū daudzajiem zemūdens akmeņiem, kas var būt paslēpti komplicētajā mājokļa būvniecības procesā, un kā atrast zelta vidusceļu plašajā izvēļu lokā?

Swedbank būveksperts Gatis Pūcītis sniedz atbildes uz cilvēku biežāk uzdotajiem jautājumiem par mājokļa būvniecību.

Ar ko sākt, domājot par ēkas būvniecību?

Nereti ģimene jau ir nolēmusi par labu privātmājas būvniecībai, un tikai tad sākas apbūves zemes izvēles un iegādes process. Taču arī pirms tam būtu vērtīgi savstarpēji izdiskutēt un saprast vēlamo ēkas platību, kas var palīdzēt izdarīt izvēli, iegādājoties zemi. Savukārt, plānojot ēkas platību, jāņem vērā, ka tai ir piesaistītas ne tikai būvizmaksas, bet arī nekustamā īpašuma nodoklis un apsaimniekošana jeb mājokļa uzturēšana nākotnē. Tāpēc vēlams jau laicīgi pieaicināt arhitektu un uzklausīt viņa ieteikumus, tas palīdzēs izvēlēties arī atbilstošākos konstruktīvos un inženiertehniskos risinājumus.


Būvēt pašu spēkiem vai izvēlēties būvniecības uzņēmumu?

Mājas būvniecībā nav vienas pareizās atbildes, kā darīt labāk. Tas attiecas arī uz to – būvēt pašam vai piesaistīt uzņēmumu. Izvēle par labu vienam vai otram ir jāizdara katram pašam. Būvējot pašu spēkiem, ir iespēja ietaupīt, tajā pašā laikā jārēķinās ar daudz lielāku iesaistīšanos būvniecības procesā, kas prasa laiku un nervus. Savukārt, izvēloties uzticēt būvniecību uzņēmumam, pretī tiek saņemtas garantijas. Taču jebkurā gadījumā noteikti nevajadzētu censties ietaupīt līdzekļus uz neatkarīga būvuzrauga rēķina, jo viņš ar profesionālu skatu spēs novērtēt jebkuras nianses, kas ilgtermiņā noteikti atmaksāsies. Būvuzrauga klātbūtne būvniecības laikā ļaus izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem ēkas ekspluatācijas laikā, kurus izlabot vairs nebūs iespējams.

Koks vai mūris?

Koks vai mūris – divi populārākie materiāli mājas būvniecībai, katrs ar savām īpašībām un priekšrocībām. Piemēram, koka karkasu ēku kopējais būvniecības termiņš ir īsāks nekā būvējot mūra māju. Galvenā nianse, kas jāatceras, būvējot koka karkasa ēkas, − koks būvniecības gaitā pieļautās kļūdas nepiedod. Tas nozīmē, ka ir būtiski ievērot pareizus tehnoloģiskos risinājumus. Izvēloties rūpnieciski ražotas koka karkasa ēkas vai uzņēmēju ar pieredzi šo ēku būvniecībā, karkass tiek būvēts/montēts ar pastiprinātu uzraudzību, kas dod garantiju ēkas ilgmūžībai. Savukārt izmaksu ziņā būtiskas atšķirības starp viena vai otra veida mājām nav.

Kāda veida pamatus izvēlēties, būvējot ēku?

Galvenais pamatu izvēles kritērijs ir grunts sastāvs, ēkas apjoms un konstruktīvais materiāls. Pēdējā laikā ļoti populāri ir plātņu veidu pamati, kas summāri ir ekonomiskākie. Taču, pirms lemt par labu konkrētiem pamatu veidiem, obligāti vajadzētu veikt apbūves zemes gabala ģeoloģisko izpēti (urbumus).

Kādu apkures veidu izvēlēties?

Joprojām ekonomiski pamatotākais apkures veids ir gāzes apkure (dabasgāze). Vietās, kur nav pieejama dabasgāze, populārs un gana ekonomisks apkures veids ir granulu apkure. Vēl viena alternatīva apkures sistēmām ir zemes siltumsūkņi, taču te der atcerēties – jo lielāka māja, jo lielāks laukums vajadzīgs cauruļvadu sistēmu izbūvei (pastāv arī vertikālais urbums, tas gan ir vēl dārgāks nekā horizontālais “cauruļu paklājs”). Vienam apkurināmās mājas kvadrātmetram nepieciešams viens līdz četri kvadrātmetri teritorijas kolektora izvietošanai atkarībā no kolektora ierīkošanas tehnoloģijas. Turklāt uz laukuma, kurā ierakts kolektors, nedrīkst būvēt ēkas vai nojumes, lai zemi var apspīdēt saule.

Kādas ir šābrīža būvniecības izmaksas?

Šābrīža vidējās būvniecības izmaksas privātmājai ir aptuveni 1050 eiro/m2 (rēķinot uz ēkas iekštelpu platību). Izmaksās iekļauts pilns būvniecības cikls no pamatiem līdz atslēgai, neietverot projektēšanas un valsts nodevu izmaksas.

Vai banka finansē visu veidu (koka, mūra, dzelzsbetona) ēkas?

Swedbank finansē visu veidu un tipu dzīvojamās un palīgēkas. Galvenie kritēriji ir nekustamā īpašuma nākotnes vērtība, būvniecības kopējās izmaksas un klienta maksātspēja.

Lai arī biežāk uzdotie, tomēr tie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbildes būs jāmeklē ikvienam, kas nolēmis par labu savas privātmājas būvniecībai. Lūkoties pēc atbildēm uz citiem sev interesējošiem jautājumiem noteikti ir vērts gan attiecīgā apgabala būvvaldē, gan pie izvēlētā arhitekta vai būvuzņēmuma, gan arī pieteikties uz konsultāciju bankā. Māju visbiežāk ceļ reizi mūžā, tāpēc septiņreiz nomērīt pirms griezt šajā reizē būs patiesi vietā!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?