Mājokļa ienaidnieku tops

Uguns, ūdens, vējš un cilvēki ar ļauniem nodomiem – tie ir izplatītākie mājokļu ienaidnieki, kuru dēļ pērn visbiežāk izmaksātas apdrošināšanas atlīdzības.

Taču nedienām iespējams sagatavoties, izmantojot mājokļa apdrošināšanu. Kā pasargāt sevi un savu īpašumu, konsultē Agnese Segliņa, Swedbank apdrošināšanas eksperte.

TOP 1 – Ūdens nežēlo ne tevi, ne kaimiņus

Kā sniegs uz galvas visnegaidītākajos brīžos mājās var plīst cauruļvadi. Kā likums, bieži vien tad, kad saimnieku nav mājās. Spēcīgi plūstošais ūdens nolej ne tikai pašu dzīvokli, bet arī kaimiņus,  pat trīs stāvus uz leju. Bojāts tiek gan īpašums, gan iedzīve. Kurš atbildēs?

Pēc Agneses Segliņas vārdiem, ūdens ir nodarījis postījumus lielākajā daļā (63 %) īpašuma apdrošināšanas gadījumu 2016. gadā. Tādēļ viņa aicina mājokļu īpašniekus laicīgi sagatavoties neprognozējamajam, apdrošinot visu veidu iespējamos zaudējumus.

Tie var būt bojājumi īpašumam grīdai, durvīm, logiem, sienu apdarei, apkures iekārtām, pat iebūvētām virtuves mēbelēm vai sienas skapjiem un citām konstrukcijām. Otra veida zaudējumi var rasties iedzīvei – iekārtām, tehnikas vienībām, mēbelēm u. tml. Un trešais, ne mazāk svarīgais, apdrošināšanas objekts ir civiltiesiskā atbildība. Tās apdrošināšana pasargās no tā, ka zaudējumi kaimiņiem jāatlīdzina no sava maciņa.

TOP 2 – Uguns postījumi

Uguns nelaimes Swedbank klientiem 2016. gadā ir bijušas reti, tikai 2 % apdrošināšanas gadījumu, toties tās rada apjomīgus zaudējumus – pagājušajā gadā vidēji 12 385 eiro apmērā. Uguns postījumu gadījumā īpašums tiek bojāts ne tikai ar uguni, bet arī ar ūdeni, turklāt dzēšanas un glābšanas darbu laikā zaudējumus radot arī kaimiņiem. Līdzīgi kā ūdens radīto risku gadījumā, īpašniekam būtisks var izrādīties tas, ka iegādāts pilnais apdrošināšanas komplekts, kas iekļauj īpašuma, iedzīves un civiltiesisko apdrošināšanu.

TOP 3 – Straujais vējš

Vēja radītie postījumi biežāk skar privātmāju īpašniekus. Pat pūšot ar ātrumu 8 m/s, vējš jau var radīt nepatīkamus brīžus īpašuma saimniekiem. Swedbank nav noteikusi vēja stipruma un ātruma ierobežojumus, no kuriem sākoties iestājas apdrošināšanas gadījums. Līdz ar to privātmāju īpašnieki var būt pārliecināti, ka vēja uzrauti un kaimiņu ķirsī iepūsti batuti vai vēja izļodzītas sētas tiks viņiem atlīdzinātas saskaņā ar saņemto pieteikumu.

TOP 4 – Slikti cilvēki

Emocionāli nepatīkami un grūti pārdzīvojami izvēršas ielaušanās gadījumi ar zādzību. Pirmkārt, nākas samierināties ar ielaušanos privātajā telpā, otrkārt, ar iedzīves zaudējumu. Arī ar īpašuma bojājumiem, ja tikuši lietoti instrumenti, kas saskādē logus vai durvis. Otro daļu, par laimi, ir iespējams apdrošināt. 2016. gadā Swedbank klientiem 4 % no apdrošināšanas gadījumiem bijušas zādzības ar ielaušanos, radot zaudējumus vidēji par 570 eiro.

TOP 5 – Lietus un sniegs

Swedbank ir viens no retajiem apdrošinātājiem, kas piedāvā segt zaudējumus, ko radījis lietus, sniegs vai kūstošs sniegs. 2016. gadā tādu gadījumu klientiem ir bijis visai daudz, pat 11 %, un vidējā atlīdzības summa bijusi 749 eiro.

TOP 6 – Iedzīve, arī ārpus mājas

Zaudējumi iedzīvei var rasties ne tikai iepriekšminēto uguns, ūdens un zādzību gadījumā, bet arī gluži ikdienišķās situācijās. Krītošs katliņš saplēš keramiskās plīts virsmu, bērns skrienot aiz vada nejauši norauj zemē kādu elektroierīci – variantu veidi un skaits ir neprognozējami. Tāpat nekad nevaram būt droši par ārpus mājas iznestajām mantiskajām vērtībām. Klasisks zādzības objekts ir velosipēds, taču arī tas ir apdrošināms!

Mājokļa avārijas diennakts palīdzība

Kā stāsta Swedbank eksperte, arvien populārāks un klientu vidū iecienītāks kļūst pakalpojums mājokļa avārijas diennakts palīdzība. Apdrošinātā īpašuma saimnieks nedienu gadījumā var izmantot mājokļa ātro palīdzību dažādos ekstrēmos gadījumos. Piemēram, iespējams izsaukt atslēdznieku brīdī, kad ir sabojājusies slēdzene vai pazudusi atslēga. Santehniķis un namdaris veiks nepieciešamos darbus, lai īpašumam neveidotos tālāki bojājumi. Piemēram, noslēgs plīsušo ūdensvadu vai pārsegs jumtu vai izsisto logu ar pagaidu materiāliem. Savukārt tīrīšanas pakalpojums kļūs nepieciešams brīdī, kad pēc ugunsgrēka būs jānotīra kvēpi un sodrēji, no kuriem pašiem atbrīvoties ir ļoti grūti.

Vairāk par Swedbank Mājokļa apdrošināšanas piedāvātajām iespējām uzzini: Mājokļa apdrošināšana.

 Izlasi arī:

Noderīgi padomi, kā pasargāt mājokli no ugunsnelaimes

Apdrošināts dzīvoklis - laime nelaimē

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?