Mājas celtniecība pašu spēkiem: Neideru ģimenes stāsts @būvē_māju_izdevīgi

Energoefektīvas un pārdomātas privātmājas būvniecība pašu spēkiem prasa papildu iedziļināšanos un resursus, lai rezultāts priecētu vēl daudzus gadus.

Pirms nepilniem diviem gadiem, kad bija izvēlēts piemērotākais zemes gabals netālu no Valmieras, Jānis un Ilze Neideri aizsāka savas privātmājas būvniecību. Nu jau vairākus mēnešus ģimene dzīvo pašu spēkiem būvētās mājas otrajā stāvā, un kuru katru brīdi tiks pabeigts arī ēkas pirmais stāvs.

  • Ko ņemt vērā, ja māju plāno būvēt pašu spēkiem un kam pievērst uzmanību, lai mājoklis būtu ekonomisks un energoefektīvs, savā pieredzē dalās Instagram konta “Būvē Māju Izdevīgi” veidotāji, četru bērnu vecāki, arhitektu pāris Jānis un Ilze Neideri.

Jānis un Ilze māju nolēma būvēt paši, piesaistot palīgos draugus, kā arī meklējot un mācoties vajadzīgo informāciju internetā un konsultējoties pie attiecīgo jomu speciālistiem -projektētājiem un būvniekiem. Lai māju varētu apdzīvot, tās būvniecība ilga deviņus mēnešus. Vēl nepieciešami aptuveni divi mēneši pirmā stāva pabeigšanai, pakāpeniski labiekārtojot arī teritoriju ap māju.

“Izplānojām, ka māju būvēsim pa kārtām. Vispirms izbūvējām mājas otro stāvu, kur varam sākt dzīvot, lai pēc tam pabeigtu pirmo stāvu un teritorijas labiekārtošanu. Tā viennozīmīgi nav vienīgā pareizā recepte visiem, bet derēja mūsu gadījumā, ņemot vērā mūsu mājas projektu un darba plānus,” stāsta Neideru ģimene.

Svarīgas ekspertu zināšanas un padomi

Mājas būvniecība ir gana sarežģīts process, un ir vairāki svarīgi jautājumi, kuros neiztikt bez palīdzības. Tādēļ neatņemams elements ir būvdarbu veicēju, būvspeciālistu un ekspertu iesaiste dažādos mājas būvniecības attīstības posmos. Tā kā Ilze un Jānis ir projektētāji (arhitekti), viņiem bija skaidrs, kāda informācija ir nepieciešama un kur meklēt atbildes uz nezināmiem jautājumiem.

“Tā kā Latvijā ir diezgan lielas rindas pie speciālistiem, esam apmierināti ar mūsu izvēli būvēt pašiem un konsultēties ar attiecīgo jomu profesionāļiem."

"Taču šādā gadījumā jābūt gatavam uz milzīgu darba apjomu, kas būs jāpaveic, kā arī rūpīgi jāizvērtē pieejamā informācija un risinājumi. Ātri vien sapratām, ka būvlaukumā ir nepieciešami vismaz divi cilvēki, jo vienam tas nav paveicams. Protams, ne visus darbus varējām paveikt paši, tāpēc uzticējām tos speciālistiem, piemēram, Estricht grīdu ieklāšanu un zemes darbus uzticējām smagās tehnikas pārzinātājiem,” no pieredzes teic Ilze un Jānis.

Energoefektivitāte kā prioritāte mājas būvniecībā

Ņemot vērā, ka kopš 2021. gada visām jaunbūvēm (gan privātmājām, gan daudzdzīvokļu, gan arī publiskajām ēkām) jābūt gandrīz nulles enerģijas ēkām, mājokļa būvniecības procesā īpaša uzmanība jāpievērš energoefektīviem risinājumiem. Arī Ilze un Jānis norāda, ka jaunbūves celšanā energoefektivitāte jau no sākuma bijusi viena no prioritātēm:

“Izvēlējāmies būvēt koka karkasa māju, lai izveidotu pēc iespējas energoefektīvāku sienas konstrukciju, tajā pašā laikā neveidojot pārāk biezu sienas “pīrāgu”. Jau uzreiz zinājām, ka izmantosim gaisa-ūdens siltumsūkni, visefektīvākās šādam risinājumam ir siltās grīdas, ko nākotnē varam savietot ar vēja turbīnu vai saules paneļiem.”

Taču, kā apliecina arī Neideru ģimenes pieredze, līdz ar energoefektīvu risinājumu ieviešanu jāpārliecinās, ka esi nodrošinājies pret enerģijas zudumiem vai tās nelietderīgu patēriņu:

“Apzinājāmies, ka ir svarīga ne tikai sienu, pamatu un jumta siltināšana, bet arī logu risinājums un to novietojums pret debespusēm. Labiem logiem siltuma noturība ir piecas reizes sliktāka nekā labi nosiltinātai sienai. Papildus sekojām līdzi, lai mājai būtu blīvi veidotas ārējo sienu konstrukcijas (bez spraugām), tāpēc ieplānojām spiediena mērīšanas testu un paredzējām piespiedu ventilāciju ar temperatūras atgūšanu (rekuperācija),” par mājā ieviestajiem risinājumiem stāsta Ilze un Jānis.

Vispirms novērtē savas vajadzības un iespējas

Ņemot vērā Jāņa un Ilzes pieredzi ne tikai pašu mājas būvniecībā, bet arī projektējot mājokļus saviem klientiem, Neideru pāris pirms lēmuma par būvniecību iesaka rūpīgi izvērtēt savas vajadzības un gatavību šim procesam veltīt lielāko daļu no savas ikdienas.

“Noteikti ieteiktu pārdomāt, cik liela māja tev tiešām ir nepieciešama, jo praksē nereti saskaramies ar situācijām, kad cilvēki uzbūvē mājas, kas ir daudz par lielu viņu ikdienas paradumiem un vajadzībām. Rezultātā sanāk maksāt vairāk gan par būvniecību, gan ilgtermiņā arī par ekspluatāciju. Mūsu pieredzē vēl nevienam klientam nav uzbūvēta māja, kas beigās būtu bijusi par mazu,” uzsver arhitektu pāris.

Ne tikai atbilstošs mājas lielums, bet arī ēkas dizains ir no svara. Ilze un Jānis norāda, ka ir svarīgi nebūvēt sarežģītas formas vai konstrukcijas māju, jo visi individuālie risinājumi maksā dārgāk, kā arī ekspluatācijā tie var radīt lielākas problēmas. Tāpat jārēķinās, ka izvirzītie termiņi nebūs tik ātri, kā ieplānots sākumā, un paralēli tam jāņem vērā Latvijā pašreiz augstā inflācija un būvmateriālu cenas, kas būtiski var ietekmēt plānotās izmaksas laika gaitā.

Lai arī lielākais izaicinājums būvniecības procesā pārim bija nenobīties no gaidāmā lielā darbu apjoma un turpināt darīt, Neideru ģimene joprojām ir pārliecināti, ka mājas būvniecība pašu spēkiem ir labs risinājums, lai jau tuvākā nākotnē baudītu darba augļus.

“Mājas būvniecība prasa daudz enerģijas un spēka, taču, ja vien esi gatavs daudz mācīties un spert soli nezināmajā, arī māju var uzbūvēt pašu spēkiem,” iedrošina Ilze un Jānis Neideri. 

Taču arī jāatzīst, ka viņu gadījumā liela priekšrocība bija esošās zināšanas un ikdienas profesionālā pieredze, ik dienu projektējot privātmājas citiem cilvēkiem. Tas ļāva procesam iet cauri ar lielāku pārliecību, ka viss izdosies. Tiem, kuriem ir bažas par savām spējām, noteikti labāk uzticēt darbus profesionāļiem, bet pašiem turēt roku uz pulsa, lai būtu gandarījums kā par procesu, tā rezultātu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?