#PaliecMājās un parūpējies par sava mājokļa un auto drošību

Pandēmijas laikā sabiedrība ir aicināta palikt mājās un ievērot pašizolāciju, lai rūpētos par savu un visas sabiedrības veselību un drošību.

Tā kā daudziem mājas ir kļuvušas arī par darbavietu, skolu un rotaļu laukumu, tad vērts padomāt arī par mājokļa drošību.

Pasargā mājokļa iedzīvi, ierīkojot dažādas zonas, un pārliecinies par iedzīves apdrošināšanu

Ja lielāko dienas daļu pavadi mājās, tad šajā laikā noteikti ir vērts padomāt par iespējām, kā mājoklī ieviest dažādas zonas, kas palīdz fokusēties konkrētām darbībām. Piemēram, darba zona, bērnu mācību vieta un atpūtas stūrītis tev un tavai ģimenei. Tam obligāti nav jāatvēl atsevišķa telpa, galvenais – to izmantot konkrētam mērķim. Tas ļaus ne tikai labāk koncentrēties attiecīgajiem darbiem, bet arī pasargās, piemēram, darba datoru no nejauši izgāztas tējas vai televizoru no bērnu rotaļām.

Kā liecina Swedbank apdrošināšanas dati, mēs paši bieži vien esam tie, kas rada dažādus bojājumus savam mājoklim vai tā iedzīvei. Tā pērn 15% no pieteiktajiem atlīdzības gadījumiem bija par nejauši bojātām sadzīves ierīcēm, piemēram, plīsusi plīts keramiskā virsma vai kritiena rezultātā bojāts televizors. Vidēji izmaksātā atlīdzības summa sasniedza 330 eiro, bet lielākā pat 3039 eiro. Šajā laikā, kad sadzīve mājās kļuvusi daudz intensīvāka, šādi gadījumi nav retums. Tāpēc, ja tev jau ir mājokļa apdrošināšana, tad noteikti vērts apskatīties, vai esi apdrošinājis arī iedzīvi, un, ja jā, vai izvēlēta apdrošinājumā summa atbilst šī brīža vajadzībām.

Ja pastāvīgā dzīvesvieta atstāta tukša, palūdz palīdzību kaimiņam un apsver mājokļa apdrošināšanu

Kopš valstī izsludinātā ārkārtas stāvokļa daļa iedzīvotāju ir atstājuši savas pastāvīgās dzīvesvietas un devušies uz ģimenes īpašumiem laukos vai citās mazpilsētās. Tādā gadījumā ir ļoti svarīgi parūpēties, lai ir kāds, kurš ik pa laikam pārrauga, vai ar īpašumu viss ir kārtībā. Iespējams, tev var izlīdzēt kaimiņš, kurš pievērstu uzmanību tam, kas notiek īpašumā, tostarp pie mājas atstātajai automašīnai.

Mājokļa apdrošināšana pasargās tevi un tavu ģimeni no dažādiem iespējamiem finansiāliem zaudējumiem. Ne tikai gadījumos, ja mājoklis tiktu apzagts, kas kopumā notiek salīdzinoši reti, bet arī no tādām raizēm kā nopludināts savs un, iespējams, arī kaimiņa dzīvoklis. Pērn 37% no pieteiktajiem mājokļa apdrošināšanas gadījumiem bija saistīti ar cauruļvadu plīsumiem, kas izraisīja ūdens noplūdi mājoklī, radot mājokļa īpašniekam vidēji 855 eiro lielus zaudējumus. Turklāt no tā nepasargās pat modrā kaimiņa acs. Līdz ar to ir svarīgi, ka mājoklis un iedzīve ir apdrošināta, lai uzkrātais drošības spilvens nebūtu jāiztērē likstām, kuru radītu zaudējumu segšanai iespējams izmantot apdrošināšanu.

Ja auto ilgstoši stāv novietots pagalmā, nodrošinies ar KASKO

Iespējams, šobrīd tavs auto daļu laika vientuļi stāv mājas pagalmā vai ielas malā, bet tas nenozīmē, ka tādējādi tas ir drošībā. Auto var uzlūkot garnadži, kā arī nesaudzēt brāzmainais vējš, kas Latvijā vairs nav retums. Tā, piemēram, pērn lielākā izmaksātā atlīdzībā par bojājumiem, ko izraisīja automašīnai uzkritis koks, bija 4700 eiro. Pagalmos blīvi stāvošus auto bieži apskādē arī neuzmanīgi velo braucēji vai citi autovadītāji. Piemēram, pagājušajā gadā kādam auto īpašniekam, kura spēkratu apskādēja kāds garāmbraucējs, šāds negadījums radīja 1900 eiro lielus zaudējumus. Tāpat jāatceras, ka garnadži nesnauž arī šobrīd, sevišķi attiecībā uz auto detaļu zādzībām. Tāpēc šajā laikā būtu vērtīgi nevis, pārskatot izdevumus, atteikties no apdrošināšanas kā finansiālā aizsarga, bet tieši pārliecināties par tās esamību, lai jau tā neparedzētos apstākļos jebkura liksta sagādātu pēc iespējas mazākas raizes.   

Saistītie raksti

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?