9 pārsteidzošas situācijas, kurās mājokļa apdrošināšana sedz radušos zaudējumus

Cilvēki visbiežāk apdrošina mājokli, domājot par tādiem riskiem kā uguns postījumi, plūdi vai zādzības.

Taču nereti mājokļa apdrošināšana kalpo kā palīgs pat visneparedzētākajās situācijās, it sevišķi līgumā iekļaujot arī iedzīves un civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Lūk, dažas no tām!

  1. Slēdzenes nomaiņa atslēgu nozaudēšanas gadījumā. Atgriežoties mājās no slēpošanas izbrauciena vai veikala, konstatējat, ka kabatā nav mājas atslēgu? Ar mājokļa apdrošināšanu būs iespējams saņems profesionāļa palīdzību, kurš nomainīs slēdzeni vai atvērs durvis, ja tās būs tikai iesprūdušas..
  1. Netīši, paša vai pārējo mājinieku radīti zaudējumi. Sniedzāties pēc trauka virtuves skapja augšējā plauktā, bet tas izslīdēja no rokām un sasita plīts virsmu? Bērns rotaļājoties trāpīja pa mājas logu ar bumbu un sasita to? Ar visu risku mājokļa apdrošināšanu aizsardzība darbosies arī šādos gadījumos.
  1. Saules paneļi. Esat uz jumta vai zemes apdrošinātā mājokļa adresē uzstādījis dārgus saules paneļus un uztraucaties, piemēram, par vētras radītiem bojājumiem? Neuztraucieties! Arī šādi gadījumi ir apdrošināti ar mājokļa apdrošināšanu.
  1. Iekārtas bojājums elektrisku bojājumu dēļ. Negaiss rada sprieguma svārstības mājā vai elektrotīkla pārslodzes dēļ rodas īssavienojums. Dažas sadzīves ierīces to neizturēja? Apdrošināšana darbosies gan mājokļa iekārtām, gan iedzīvei tajā un, ja tehniku nebūs iespējams remontēt, atlīdzība būs jaunas, līdzvērtīgas preces iegādes vērtībā.
  1. Izdevumi par pagaidu mājokļa īri. Nopietnu bojājumu, piemēram, ugunsnelaimes vai cauruļvadu radītas appludināšanas dēļ, mājokļa atjaunošana var aizņemt pat vairākus mēnešus. Taču kur dzīvot remontdarbu laikā? Ja apdrošināšanas gadījuma dēļ mājoklis nav apdzīvojams, tiek atlīdzinātas līdzvērtīgas pagaidu dzīvesvietas īres izmaksas un pārcelšanās izdevumi vai īres ienākumu zaudēšana līdz 12 mēnešiem.

  1. Personīgās mantas, kuras paņemtas līdzi, dodaties ārpus mājas Latvijas teritorijā. Iedomājies, ka kāpņu telpā esi rūpīgi pieslēdzis bērnu ratiņus, bet tie tik un tā tiek nozagti. Vai, braucot ar velosipēdu, sanāk nokrist un velosipēdam ir jāveic nopietni remontdarbi. Arī šādi gadījumi būs apdrošināti.
  1. Mājas mīlulis ir nodarījis kaitējumu trešajām personām. Ja suns no lieliem priekiem saskrāpē ciemiņa auto vai mājas mīlulis kā citādi radījis zaudējumus trešajai personai, var iesniegt atlīdzības pieteikumu par radītajiem zaudējumiem. Taču, ja mīlulis sagrauzīs tavas mīļākās kurpes, tad gan šis gadījums būs jāatrisina pašiem.
  1. Mājinieku netīšas darbības vai bezdarbības dēļ ir savainota trešā persona. Spēlējot pludmales volejbolu, serve bija pārlieku spēcīga un trāpīja spēļu biedram pa degunu? Pa nakti ietves daļa, kas jums jāuztur kārtībā, sasniga un apledoja, un kāds nevainīgs garāmgājējs tādēļ neveiksmīgi nokrita? Ar mājokļa apdrošināšanu varēsiet būt drošs pat par ārstēšanās izdevumu vai ienākumu samazinājuma atlīdzināšanu cietušajam, ja tavas darbības vai bezdarbības dēļ trešā persona savainosies.
  1. Sabojāts trešās personas īpašums, kas nav kaimiņa dzīvoklis. Bērns gribēja palīdzēt pārkraut malku, esot ciemos, taču netīši izsita namatēva īpašuma loga stiklu? Ciemojoties sanāk netīši nosviest uz flīžu grīdas drauga viedpulksteni? Braucot ar divriteni netīši sanāca noskrāpēt svešu auto? Ar mājokļa apdrošināšanu varēsiet būt drošs par zaudējumu atlīdzināšanu trešajām personām, nelaimei pat notiekot ārpus mājokļa.

Šie ir tikai daži no piemēriem, kur mājokļa apdrošināšanas atlīdzība var palīdzēt negaidītās situācijās. Pilnīgu priekšstatu par mājokļa apdrošināšanā iekļauto iegūsi, iepazīstoties ar līguma noteikumiem, kurā ne tikai aprakstīts, kādi riski apdrošināti, bet arī citas būtiskas līguma sastāvdaļas, piemēram, apdrošināšanas izņēmumi vai kādos gadījumos no apdrošināšanas atlīdzības tiek atrēķināts pašrisks. Parūpējies par savu, ģimenes vai īrēto mājokli, ja neesi to vēl izdarījis.