Kā soli pa solim uzlabot “F” energoefektivitātes klases mājokli? Vidzemnieku ģimenes pieredze

Piesaistot energoauditoru, mājokļa renovāciju iespējams veikt pārdomāti, pirms tam izvērtējot nepieciešamos darbus un tad tos soli pa solim īstenojot dzīvē.

Pirms diviem gadiem Kristaps Vidzemnieks iegādājās ģimenes māju, kas pirmo reizi nodota ekspluatācijā 1950. gadā. Iepriekšējie īpašnieki pirms aptuveni desmit gadiem mājā bija veikuši remontu, nomainot elektroinstalācijas, caurules, kā arī uzstādot mūsdienīgu gāzes apkures katlu. Tomēr, kā stāsta Kristaps, ēkas stāvoklis iegādes brīdī bija labs iekšpusē, taču ārējā fasāde liecināja, ka tuvākajā laikā būs nepieciešami uzlabojumi mājas energoefektivitātes uzlabošanai. To pierādīja arī pirmā apkures sezona, kad energopatēriņš uz dzīvojamo platību pārsniedza cerēto.

“Lai gan tobrīd gāzes un elektrības cenas vēl nebija tik augstas kā tagad, lielais patēriņš mūs neapmierināja un zinājām, ka vasarā būs jāgatavojas nākamajām apkures sezonām. Manuprāt, par ilgtspēju ir jārūpējas katram, tāpēc biju gatavs veikt investīcijas, lai nākotnes vārdā samazinātu savus rēķinus un vienlaicīgi rūpētos par vidi mums apkārt,” par savu motivāciju uzsākt renovācijas darbus stāsta Kristaps.

Pārdomātai darbu plānošanai - energoaudits

Pirms mājas iegādes Kristaps bija iekrājis ne tikai pirmajai iemaksai mājokļa hipotekārajam kredītam, bet arī pirmajiem ieguldījumiem jaunās dzīvesvietas uzlabošanā. Lai veiksmīgāk plānotu mājas energefektivitātes renovācijas darbus un to izmaksas, Kristaps vispirms piesaistīja energoauditorus.

“Pirms darbu uzsākšanas vēlējos pieņemt pārdomātu un uz faktiem pamatotu lēmumu, tāpēc gan sevis, gan ģimenes un draugu pārliecināšanai vispirms piesaistīju energoauditoru."

"Uzrunāju divus pakalpojumu sniedzējus, no kuriem ne tikai cenas, bet arī attieksmes un ieinteresētības dēļ izvēlējos vienu. Pirms klātienes tikšanās energoauditoriem biju nosūtījis visu tehnisko informāciju, tai skaitā mājas plānus, tāpēc pati mājas pārbaude un mērījumu precizēšana uz vietas ilga aptuveni divas stundas. Pēc nepilnām trīs nedēļām saņēmu pilnu atskaiti ar novērtējuma rezultātiem, precīziem aprēķiniem par siltuma zudumiem, kā arī nepieciešamajiem uzlabojumiem, aptuvenām to izmaksām un iespējamo atmaksāšanās laiku,” par energoaudita procesu stāsta Kristaps.

Pirmie darbi bēniņos - zemākas izmaksas un ātrs atmaksāšanās laiks

Auditori mājai piešķīra “F” energoefektivitātes klasi, kas ir zemākais iespējamais novērtējums dzīvojamai mājai. Pēc energoauditoru ieteikumu saņemšanas, Kristaps uzsāka darbus pie mājas siltināšanas, nolemjot darbus veikt pakāpeniski. Kā pirmie mājā tika nosiltināti bēniņi.

“Sāku ar bēniņiem, jo to nosiltināšana prasīja vismazākos ieguldījumus un neietekmēja citus mājās esošos siltuma zuduma punktus. Ja sāktu ar ārsienu siltināšanu, man pirms tam būtu jānomaina logi, kas kopumā prasa lielas investīcijas, tāpēc iesāku ar mazāko no tām, lai tālāk pakāpeniski virzītos uz priekšu,” stāsta Kristaps.

  • Visu bēniņu nosiltināšana ar samaltām akmens vates briketēm Kristapam izmaksāja teju 2000 eiro, taču, kā apliecina Kristapa aprēķini, nosiltinātie bēniņi jau vienā apkures sezonā ģimenei ietaupījuši vismaz 200 eiro.

Pēc logu nomaiņas siltuma patēriņš samazinās līdz pat 45%

Kā nākamais darbu sarakstā siltumu zudumu novēršanā bijusi logu nomaiņa. Lai gan energoauditori ieteikuši nosiltināt arī ēkas sienas, Kristapa un auditoru aprēķini liecinājuši, ka šāda apjoma investīcija ģimenei atmaksātos vien pēc aptuveni 30 vai pat 50 gadiem. Neskatoties uz to, ka plānotās logu izmaksas būvmateriālu cenu kāpumu dēļ sadārdzinājušās par 30%, esošais ieguvums apkures rēķina samazināšanā bijis ievērojams.

“Ielikt jaunus trīs stikla pakešu logus maksā krietni lētāk, nekā nosiltināt mājas ārsienas. Kopš decembra, kad pabeidzām logu nomaiņu, enerģijas patēriņš siltumam ir samazinājies par 25 - 45%, salīdzinājumā ar tiem pašiem mēnešiem pirms gada. Piemēram, ja 2021. gada februārī gāzi patērējām 5800 kwh, tad šogad patēriņš bija tikai 3800 kwh,” par ietaupījumu stāsta mājas īpašnieks.

Saules paneļi energoneatkarībai un zemākiem rēķiniem

Lai gan daļa draugu un paziņu Kristapu vēlējās atrunāt no saules paneļu uzstādīšanas, pamatojot savu nostāju ar nepietiekamu saražoto enerģijas daudzumu, kas varētu neatmaksāties, Kristaps jau bija izpētījis potenciālos ieguvumus un, vēl pirms logu nomaiņas, savam mājoklim uzstādījis arī saules paneļus.

“Saules paneļus uzstādīju pērnā gada pirmajā sniegotajā dienā, tāpēc rezultātus sāku just tikai šī gada martā - tie jau pirmajā pavasara mēnesī saražoja 80% no mūsu mājā patērētā. Vidējais patēriņš mājai marta mēnesī ir bijis aptuveni 250-300 kwh, taču šogad, pateicoties saules paneļu ražībai, par martu man rēķins bija jāatmaksā tikai par 60 kwh, un martā jau saražoju vairāk nekā patērēju” teic Kristaps.

Pašlaik Kristaps sava mājokļa energoefektivitātes uzlabošanā ieguldījis teju 16 000 eiro (kopējās aptuvenās izmaksas bēniņu nosiltināšanai, logu nomaiņai un saules paneļu uzstādīšanai), kas nākamajā apkures sezonā nodrošinās viņam zemākus apkures rēķinus un lielāku energoneatkarību.

“Pēc paveiktā uzreiz bija jūtams ieguvums. Logu nomaiņa, bēniņu siltināšana un saules paneļi visi kopā enerģijas patēriņu samazinājuši par 30% attiecībā pret iepriekšējo gadu. Tā ir ievērojama starpība arī rēķinos. Pirms uzlabojumu veikšanas, energoauditoru aprēķini liecināja, ka mūsu mājas patēriņš ir aptuveni 264kw uz 1m2 gadā, taču tagad to esam samazinājuši aptuveni par 70kw.

"Tas nozīmē, kad būs pagājis pilns gads kopš visu uzlabojumu veikšanas, tad samazinājums jau varētu sasniegt vairāk nekā 100 kwh uz 1m2 gadā, energoefektivitātes vērtējums tagad jau varētu būt ap C vai D. Tāpēc, ja vien nav vēlme pēc nebeidzami augstiem apkures rēķiniem, iesaku saņemties un uzsākt ceļu uz siltāku un energoefektīvāku māju,” pieredzē dalās Kristaps.

Ņemot vērā valsts atbalsta programmas mājokļa energoefektivitātes celšanā, kā nākamos darbus Kristaps plāno apkures katla nomaiņu un rekuperācijas sistēmas izveidi. Taču tā kā tālākie darbi prasīs lielus ieguldījumus, kā pirmais solis risinājuma izvēlē Kristapam būs paziņu, draugu un dažādu ekspertu pieredzes apzināšana, kā arī būs nepieciešams mājokļa energoefektivitātes kredīts.

6 Kristapa ieteikumi mājokļa energoefektivitātes uzlabošanai:

  • Neapstājies pie domas “Viena tante teica”, pārliecinies par faktiem;
  • Pat, ja tavs draugs, radinieks vai paziņa iesaka kādu konkrētu pakalpojuma sniedzēju, paprasi piedāvājumus no vairākiem. Tad labāk sapratīsi pašu procesu, kā arī pārliecināsies, ka nepārmaksā un esi izvēlējies labāko;
  • Pirms uzsāc darbus, veic energoauditu. Energoefektivitātes novērtējums palīdz saprast darba plānu, plānot izmaksas, kā arī izvērtēt ieguldījuma vērtību jeb potenciālo atmaksāšanās laiku;
  • Pirms lielu ieguldījumu veikšanas, pārliecini un pamato par savu izvēli arī savu ģimeni un tuvākos draugus. Ja savā pārliecībā būsi viens, var gadīties, ka iedrošināsies spert tikai vienu soli energoefektivitātes uzlabošanā, un lielākais ieguvums izpaliks, jo nobīsies turpināt;
  • Necenties darīt visu uzreiz, jo tas nav iespējams. Pārdomā savu ceļu un darbu plānu, lai nepieļautu muļķīgas kļūdas, piemēram, vispirms nosiltinot māju un pēc tam nomainot logus, un sabojājot tikko uzlikto fasādi;
  • Neatliec uz vēlāku. Būvniecības cenas turpina celties. Jo ātrāk nolemsi par labu darbu uzsākšanai, jo vairāk samazināsi attiecīgā ieguldījuma atmaksāšanās periodu.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?