Piecas vērtīgas interneta platformas vecākiem un pedagogiem

Patīk mums tas vai nē, liela daļa dzīves un tostarp arī mācīšanās un brīvā laika pavadīšana šobrīd notiek interneta vidē.

Divu bērnu mamma un Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa iesaka piecas interesantas platformas internetā, kas var iedvesmot gan vecākus, gan pedagogus ikdienas mācību procesa pilnveidošanai, lai palīdzētu dažādu vecumu bērniem apgūt jaunas prasmes.

1. Bezmaksas vieslekcijas un tiešsaistes nodarbības skolēniem – dziveigatavs.lv

Kāpēc man tas ir jāmācās, un kur tas vispār noderēs? Tas ir loģisks jautājums, ko uzdod daudzi skolēni, jo ne vienmēr spēj saskatīt saistību ar to, kas rakstīts mācību grāmatās, un reālo dzīvi. Skolu programma Dzīvei gatavs ir atbalsts skolotājiem un palīgs skolēniem dažādu mācību priekšmetu apguvē, lai gūtu izpratni par skolā apgūstamo zināšanu un prasmju pielietojumu dzīvē.

Proti, līdztekus mācību programmā paredzētās tēmas apgūšanai dažādu nozaru uzņēmumu un iestāžu eksperti sniedz uzskatāmu priekšstatu par kādu konkrētu profesiju, kurā skolā apgūstamās zināšanas tiek izmantotas un ir pat ļoti noderīgas.

  • Šeit var iepazīties ar Dzīvei gatavs vieslekcijām, tiešsaistes nodarbībām un piedāvātajām ekskursijām. Pieteikt vēlamo var priekšmeta skolotājs, karjeras konsultants vai skolas mācību pārzinis. Tikpat labi arī pats skolēns, par to iepriekš vienojoties ar pedagogu.

2. Radošas mammas un tēti Instagramā

Instagran nav tikai smuko bilžu vietne. Daudzos Instagram kontos var atrast arī radošas idejas un vērtīgus padomus, kur smelties iedvesmu dažādiem eksperimentiem un kopīgām aktivitātēm ar bērniem. Lūk, trīs piemēri:

  • Instagram.com/zane_karklina/ – mammas un mākslas skolotājas Zanes Kārkliņas radošās idejas kopīgi veicamiem darbiņiem ar bērnu.
  • Instagram.com/espats.lv/ – Montesori pedagoģes Viktorijas Ozolas ieteikumi, kas ikdienā ar bērniem palīdz vienam otru saprast. Daudz vērtīgu atziņu un praktisku ideju ikdienas dažādošanai.
  • Instagram.com/thedadlab/ – Divu dēlu tētis Sergejs Urbans no Latvijas, kurš jau vairākus gadus dzīvo Londonā un iedvesmo tūkstošiem vecāku veikt interesantus eksperimentus kopā ar bērniem.  

3. Palīgrīks ģimenes budžeta plānošanai no TV šova Naudas pavēlnieks

Viena no prasmēm, ko vecāki vēlas nodot saviem bērniem, uzsākot pašiem savu dzīvi, ir spēja gudri rīkoties ar naudu. Un patiesībā šādas zināšanas un prasmes ir svarīgas ne vien bērniem un jauniešiem, bet arī mums, pieaugušajiem. Tāpēc, lai ģimenēm palīdzētu orientēties tēriņu jūklī, Swedbank Finanšu institūts izstrādājis budžeta plānošanas kontrolsarakstu, ko regulāri pildot, var iemācīties plānot ģimenes budžetu tā, lai pietiktu ne tikai “lielajam trijniekam” jeb izdevumiem par pārtiku, mājokli un transportu, bet arī lai daļu ienākumu novirzītu lielākiem pirkumiem un uzkrājumiem.

Savukārt te atrodami padomi un secinājumi no TV šova Naudas pavēlnieks, kā šo kontrolsarakstu visefektīvāk izmantot.

4. Drošība internetā – ne mazāk svarīga kā drošība uz ielas!

Ņemot vērā to, cik daudz laika šobrīd pavadām interneta vidē, apgūt droša interneta pamatnoteikumus ir tikpat svarīgi, kā mācīties ceļu satiksmes noteikumus vai pieklājīgas uzvedības pamatnormas. Visai daudz informācijas par to atrodams interneta platformā Drossinternets.lv .

Bērniem un jauniešiem te izveidota arī īpaša sadaļa, kurā var atrast daudz vērtīgas informācijas par drošību internetā – padomus gan vecākiem, gan bērniem un pusaudžiem.

Bērnu un jauniešu sadaļā interaktīvā veidā var apgūt interneta alfabētu, izdrukāt darba lapas, noskatīties video un ar testa palīdzību pārbaudīt savas zināšanas par drošību internetā. Interesanti arī pieaugušajiem!

5. Droša bērnistaba pirmsskolas vecuma bērniem

Tā kā sabiedriskās aktivitātes ārpus mājām ir stipri ierobežotas, bērni arī daļu brīvā laika pavada ekrānierīcēs. Mums, vecākiem, ir svarīgi sekot, kādus interneta resursus bērni apmeklē. Viena no platformām, kur ļaut bērnam atpūsties ar mierīgu sirdi, zinot, ka te atrodamais saturs ir tiešām kvalitatīvs un izglītojošs, ir LSM bērnistaba.

Kā saka lapas veidotāji – šī ir droša, izglītojoša un radoša vieta bērniem, kuri mācās pazīt burtus, ciparus, apgūst vārdus, iepazīst dažādas norises sabiedrībā un dabā, apgūstot jaunas prasmes.

Saturs ir tiešām daudzveidīgs, un te var atrast arī receptes kopīgai ēst gatavošanai, kā arī izdrukāt un izkrāsot savu 2021. gada kalendāru.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?