Ietaupījums no saules paneļu uzstādīšanas jūtams jau pēc trīs mēnešiem

Saules paneļi arī Latvijā nu jau vairs nav retums un uz privātmāju jumtiem redzami arvien biežāk.

Gundars Ranķis no Liepājas puses saules paneļu priekšrocības izbauda jau pēdējos trīs mēnešus - viņš tos uzstādījis ne vien uz savas mājas jumta, bet arī īres nama, tādēļ bonusus gūst arī pārējie mājas iedzīvotāji. Vērsāmies pie viņa, lai uzzinātu viņa pieredzi un pirmos iespaidus pēc saules paneļu uzstādīšanas.

Lai arī saules paneļu uzstādīšana ir viens no veidiem, kā ar savu rīcību dzīvot dabai draudzīgāk, Gundars kā galveno iemeslu “par” saules paneļu uzstādīšanu saviem nekustamajiem īpašumiem atzīst finansiālos ieguvumus:

“Elektrība un gāze paliek arvien dārgāka - jau tagad novērojam to, ka katru gadu vidēji cenas pieaug par pāris centiem, tādēļ, jo ātrāk cilvēki nolems uzstādīt saules paneļus, jo ātrāk viņi spēs saredzēt pirmos augļus. Neskatoties uz to, ka paneļi tika uzstādīti vēl pavisam nesen, ikmēneša rēķins par elektroenerģiju ir ievērojami samazinājies jau tagad, savukārt papildu ietaupījumu rada arī tas, ka mājās ūdeni vairs nesildām ar granulām, bet gan saules saražoto enerģiju!”

Ietaupa šodien un veido elektrības uzkrājumu arī ziemai

Sarunā Gundars arī atzīst, ka šī vasara īpaši lutinājusi ar karstajām un saulainajām dienām, tādēļ kondicionieris strādā uz lielāku jaudu, taču pirmo reizi nav satraukums par elektrības rēķinu mēneša beigās - mierinājums ir tas, ka paralēli, strādājot kondicionierim, tiek ražota arī elektroenerģija, kas paliks uzkrājumā arī ziemas periodam.

Sava veida izdevīgumu radījis arī tas, ka ceļš no idejas līdz faktiski taustāmam rezultātam aizņēmis vien pusotru mēnesi: “Vērtējot uzstādīšanas procesu, varu teikt, ka no bankas puses, kas izsniedz kredītu saules paneļu iegādei un uzstādīšanai, sadarbība bija ļoti ātra. Ilgāku procesu aizņēma tieši tirgus izpētes process - bija nepieciešams salīdzināt un izvēlēties pārdevēju, uzstādītājus un citus speciālistus. Tādu ir patiesi daudz, pie tam katram ir sava kvalitāte, nianses, kā arī cena, taču es kā patērētājs, protams, par savu ieguldījumu vēlējos atgūt pēc iespējas vairāk. Pēdējais solis bija saskaņošana ar AS “Latvenergo”, kas Covid-19 pandēmijas dēļ nedaudz ievilkās, taču kopumā viss process bijis raits un viegls.”

“Īpaši iesaku apdomāt saules paneļu uzstādīšanu tiem, kam pieder viesu nami vai izīrē īpašumus, jo tādējādi spēsiet ievērojami samazināt izmaksas par kondicionieriem, boileriem vai citām elektroierīcēm, kā arī novērosiet to, ka jūsu ikdiena kļūs daudz vieglāka un patīkamāka,” mudina Gundars.

Vidēji lielai mājsaimniecībai saules enerģijas paneļu uzstādīšanas izmaksas ir no 3000 līdz 7000 eiro. Izdevīgus finansēšanas nosacījumus saules paneļu iegādei un uzstādīšanai tagad piedāvā arī Swedbank.

Par jauno valsts atbalsta programmu sniegto piedāvājumu un to, kā katrs varam parūpēties par sava mājokļa izmaksu samazināšanu un saules paneļu uzstādīšanu, kopā ar ekspertiem diskutējām 21. aprīlī.

Skaties sarunu un saņem vērtīgus padomus sava mājokļa uzlabošanai!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?